Parochne ortodoxných židovských žien sú podľa rabínov “príliš dlhé”

Parochne ortodoxných židovských žien sú podľa rabínov “príliš dlhé”

New York 13. septembra 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Ronald Zak)

 

Rabíni v New Yorku zastrašujú ortodoxné židovské ženy, ktoré nosia parochne, že sú podľa nich “príliš dlhé” a preto “šialené”

Ilustračné foto

Podľa RT židovské právo vyžaduje, aby zosobášené ortodoxné ženy nosili parochne, aby nimi bránili lákavým pohľadom zo strany mužov, ktorí nie sú ich manželmi. No v súčasnosti sú moderné typy parochní, ktoré svojím vzhľadom u žien podľa náboženských tradicionalistov popierajú ducha zákona.

Reklama

Esther Adinová-Sashová z newyorskej štvrte Flatbush však dala na Instagram svoje fotografie v parochniach s dlhšími vlasmi, ako predpisujú židovské zákony.

 

Reklama
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

So many of us are chameleons. We blend into our environment to avoid the risk of negative attention. We show our true colors only to the people who will accept us unconditionally. We hold ourselves back from more because we’re scared. For some reason I can’t explain, I feel like I’m failing at my tafkid when I camouflage. I feel purpose in standing out and remaining confident and proud amongst negativity, doubt, and hate from members of my own community and my inner circle of dwindling friends. Some people call me an attention whore and I won’t deny that I love attention – but it’s more than that. I bask in the martyrdom and masochism of not backing down despite the backlash. To stand up for the little guy and the fringe voices is what I aspire for most. If there’s any message you take away from me ever, let it be this: it’s the mindset that protects you from loss and risk, not the mask. #camo #camoflauge #brooklyn #newyork #hide #nyc #photography #jewish #mindset #mask

Príspevok, ktorý zdieľa Esther Adina Sash (@flatbushgirl),

 

Reklama

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Esther Adina Sash (@flatbushgirl),

Takéto a podobné Sashovej fotografie si pozrelo okolo 38-tisíc používateľov a pre New York Post povedala, že dostala aj negatívne komentáre, ako napríklad: “Choď sa utopiť do jazera – negatívne ovplyvňuješ mladé dievčatá”.

Reklama

Kritika prišla aj zo strany rabínov, z ktorých ju jeden dokonca vyzval, aby si parochňu skrátila ako dobrý príklad pre ostatných, za čo by mohla dostať “astronomickú” duchovnú odmenu. Tradične sú totiž parochne typu “Sheitel” nosené do dĺžky k ramenám či kratšie. Syntetické parochne stojace niekoľko stoviek až tisíc dolárov sú považované za pokornejšie ako ľudské vlasy.

30-ročná vizážistka z New Jersey a matka dvoch detí Esther Adinová-Sashová má na Instagrame aj fotografie v predpísanej krátkej parochni.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

✡️ You know the feeling. It’s Shabbos morning and you’re getting ready for the meal. Or you’re going Shul ? It’s tempting to reach into your Makeup bag for a little touchup. @shabbosshimmer is a line of powder makeup that has Rabbinical approval for use on Shabbos and Yom Tov. ?Choose from a selection of pigmented powders – Order today to receive 18% off your order with coupon FlatbushGirl18 (Link in Bio) #sponsored ⚠️ There are different views from different poskim regarding using cosmetics on Shabbos. You are encouraged to follow the opinions that you feel comfortable with. #shabbos #sabbath #pigment #color #powder #rabbi #jewish #kosher #makeup #cosmetics #vibrant #bobhaircut #wig #bangs #bob #colorful #mua #shorthair

Príspevok, ktorý zdieľa Esther Adina Sash (@flatbushgirl),

Shamová pomýšľa predávať svoje dlhovlasé parochne ženám z jej okolia, ktoré by radi mali dlhšie vlasy, napriek kritike zo strany duchovných.

Pre noviny New York Post 33-ročná Gitty Bergerová prezradila, ako sú v židovskej komunite chápané dlhšie parochne. Ak v takejto parochni zazrie niekto ženu, pôjde to oznámiť do školy alebo synagógy a úrady zavolajú jej manželovi”.

Vraví sa totiž, že “čím dlhšie, tým neporiadnejšie”. Lepšie povedané, “príliš sexi”. A to rabíni kritizujú.

Reklama

Majiteľka obchodu s parochňami Galit Laviová hovorí, že “niektoré zákazníčky požadujú skrátiť parochňu na prijateľnú dĺžku”, čo vo zvyšujúcom sa počte zaznamenala u mladých matiek so školopovinnými deťmi. “Samozrejme je to pre ne ťažké – je to obeť. Majú radi dlhšie vlasy. Ale niektorí rabíni to spochybňujú,” dodáva.

Niektoré mladé ortodoxné ženy však čoraz viac vzdorujú očakávaniam spoločnosti v nedodržiavaní náboženských konvencií. 28-ročná právnička vraví: “Som ortodoxná žena a chcem sa pridržiavať mojich tradícií, ale prečo musím vyzerať, akoby som bola z muzikálu Fidlikant na streche?”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:42

Neďaleko gréckeho ostrova Korfu našli v nedeľu telo mŕtveho Američana, informovali grécka televízia ERT a tlačová agentúra ANA. Deň predtým objavili na ostrove Symi telo Holanďana. Ďalší traja turisti sú nezvestní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Telo nezvestného 55-ročného muža našiel iný turista v mori neďaleko prístavu Mathraki. Muž bol v Grécku na dovolenke a naposledy ho videli živého v utorok. Jeho telo majú previezť do nemocnice na Korfu, kde vykonajú pitvu.

18:41

Organizácia Spojených národov privítala v nedeľu rozhodnutie Izraela pozastaviť každý deň boje v oblasti na juhu Pásma Gazy, aby uľahčil dodávky pomoci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:12

Európska centrálna banka (ECB) by mohla pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb podľa predstáv trhov, podmienkou však je, že zmierňovanie inflácie bude v súlade s očakávaniami finančníkov. Povedal to koncom tohto týždňa člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks.

18:10

Nórsko poskytne Ukrajine 1,1 miliardy nórskych korún (96 miliónov eur) určených na pomoc pri oprave energetickej infraštruktúry a zabezpečení dodávok elektrickej energie do krajiny pred budúcou zimou, uviedol v nedeľu nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia
Na snímke, ktorú poskytla tlačová služba 24. mechanizovanej brigády, miestni obyvatelia opúšťajú svoje rodné mesto Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 13. júna 2024
18:07

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine. Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
18:04

Víkendový summit vo Švajčiarsku priblížil Ukrajinu k mieru, skutočný mier sa však nedosiahne jedným krokom a cesta k nemu si bude vyžadovať trpezlivosť a odhodlanie. Uviedla to v nedeľu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje

18:01

Napätie medzi Európskou úniou a Čínou v poslednom období rastie a neistota sa po európskych automobilkách, ktoré vyrábajú elektromobily v Číne, začína zvyšovať aj medzi producentami bravčového mäsa. Po oznámení Bruselu, že začiatkom júla môže uvaliť na elektrické vozidlá z Číny vysoké dovozné clá, sa objavili informácie, že čínske podniky požiadali vládu o antidumpingové vyšetrovanie dovozu bravčového mäsa z EÚ. Ak by Čína rozhodla o obmedzení, prípadne pozastavení dovozu bravčového mäsa z Európskej únie, európskym producentom nastanú ťažké časy.

18:01

Francúzskym producentom alkoholických nápojov sa v posledných rokoch nedarí. Mnohí spotrebitelia v dôsledku vyššej inflácie totiž obmedzili nákupy alkoholu, aby ušetrili peniaze na esenciálne produkty. Ako uviedla Federácia francúzskych výrobcov liehovín (FFS), export na zahraničné trhy zaznamenal vlani výrazný pokles, navyše predaj na domácom trhu klesol tretí rok po sebe. Situácia sa ešte viac zhoršila v tomto roku a ďalší problém môžu sektoru spôsobiť hroziace obchodné spory.

16:06

Na severe Islandu havaroval v piatok autobus s českými turistami. Po nehode museli s vážnymi zraneniami hospitalizovať niekoľko ľudí, potvrdilo v nedeľu české ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

“Môžeme potvrdiť, že na severe Islandu v oblasti Akureyri prišlo v piatok k nehode autobusu s českými občanmi. V autobuse bolo 20 českých turistov a dvaja českí vodiči,” uviedla hovorkyňa českého rezortu diplomacie Mariana Wernerová.

15:47

Desiatky krajín zúčastnených na summite o Ukrajine vo Švajčiarsku v záverečnom vyhlásení uviedli, že ruská vojna na Ukrajine spôsobuje “rozsiahle ľudské utrpenie a ničenie”, ale cesta k mieru si vyžaduje zapojenie všetkých strán. V akejkoľvek mierovej dohode o ukončení vojny by sa podľa nich mala rešpektovať územná celistvosť Ukrajiny.

mierový summit o Ukrajine
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý sprava) a predseda Európskej rady Charles Michel (druhý zľava) sa rozprávajú počas ich bilaterálneho stretnutia na mierovom summite o Ukrajine, ktorý sa koná v horskom stredisku Bürgenstock pri meste Luzern vo Švajčiarsku v nedeľu 16. júna 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali