Orbán veril v zastúpenie Maďarov v NR SR. Končia strany na etnickom princípe?

Orbán veril v zastúpenie Maďarov v NR SR. Končia strany na etnickom princípe?

Bratislava 3. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Maďarsko s napätím sledovalo priebeh slovenských parlamentných volieb, nielen kvôli možnému víťazstvu Roberta Fica, ale zraky Maďarov spoza Dunaja sa upierali hlavne na stranu Aliancia, ktorá ako jediná strana zastupujúca maďarskú komunitu na Slovensku mala reálnu šancu prekročiť päťpercentnú hranicu a dostať sa do parlamentu. Nádeje Maďarska na priame zastúpenie občanov SR maďarskej národnosti v slovenskom parlamente, ba dokonca vízia, že Aliancia môže tvoriť budúcu vládnu stranu, zhasli. Svedčí to o konci strán na etnickom princípe?

Stretnutie Vučiča s maďarským premiérom
WA 12 Belehrad – Maïarský premiér Viktor Orbán reèní na tlaèovej konferencii po rokovaní so srbským prezidentom Aleksandarom Vuèièom v Belehrade v piatok 29. septembra 2023. Orbán pricestoval na jednodòovú návštevu Srbska. V srbskej metropole sa zúèastní aj na trojstrannom rokovaní s lídrami Srbska a Spojených arabských emirátov (SAE). Orbán so srbským prezidentom Aleksandarom Vuèièom a korunným princom Chálidom Zájidom Ál Nahjánom budú hovori o ekonomických a energetických otázkach. FOTO TASR/AP Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during a press conference after talks with Serbian President Aleksandar Vucic at the Serbia Palace in Belgrade, Serbia, Friday, Sept. 29, 2023. Orban is on a one day visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá a ani jednoznačná. Faktom je, že maďarská menšina nemá od volieb v roku 2020 zastúpenie v parlamente. Nádeje, ktoré mnohí vkladali do strany Aliancia –  Szövetség nakoniec nevyšli a aj napriek tomu, že sa strana priblížila k päťpercentnej hranici (4,35%) vstupu do parlamentu, na veci nič nemení.

Reklama

Nenaplnená vízia Maďarska i politických predstaviteľov slovenských Maďarov o zastúpení v NR SR má viacero príčin. Paradoxne jednou z nich je súboj Roberta Fica s PS, ale aj ponúknutie miesta na kandidátke slovenskými politickými stranami pre zástupcov maďarskej komunity.

„Prvýkrát v živote som nevolila maďarskú stranu,” objasňuje počas rozhovoru moja známa, ktorá je maďarskej národnosti. Na otázku komu dala svoj hlas, po určitom zaváhaní odpovie „…Nóó Progresívnemu Slovensku.

Reklama

Faktor súboja Smer – SSD versus Progresívne Slovensko sa preniesol aj medzi maďarskú komunitu a časť z nej, volila Progresívne Slovensko (len aby nezvíťazil Fico) a naopak ďalšia časť maďarského voličského spektra, ktorá nevolila Alianciu zase vhodila hlasovací lístok Ficovi, Pellegrinimu či inej slovenskej politickej strane.

Situácia,(podobná ako v roku 1998, nie však totožná), kedy sa spoločnosť delila na dva tábory –  Mečiarov, teda ten, ktorý predstavoval slovenskú cestu a ten druhý tzv. demokratický, svetoobčiansky, moderný, antitradicionálny, poklonkujúci sa Západu – sa v určitej miere prejavila aj na voličskom správaní maďarskej menšiny, kde tábor antiFico zahodil etnický princíp a vybral sa hlasovať za PS.

Ďalším faktorom, ktorý nahráva myšlienke o konci politických strán na etnickom princípe je aj skutočnosť, že početnosť maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku má klesajúci charakter. V  roku 2021 sa k nej prihlásilo už iba 7,8 percenta obyvateľov, čo je oproti sčítaniu z roku 1991 pokles takmer o tri percentuálne body. Počet ľudí hlásiacich sa k maďarskej národnosti tak za tridsať rokov klesol o 145-tisíc.

Na prekonanie 5% hranice vstupu do slovenského parlamentu však stranám, ktoré zastupujú maďarskú komunitu na Slovensku paradoxne chýba slovenský politik, ktorý by vedel vybičovať vášne na národnostne zmiešaných územiach – typu Jána Slotu (niekdajšieho predsedu SNS), ktorý svojou rétorikou nielenže zbieral percentá pre svoju stranu, ale zároveň aktivizoval voličov maďarskej národnosti voliť niektorú z maďarských strán.

Keď chcel Slota kedysi poriadne nasrdený a vo švungu nasadnúť do tankov a tiahnuť na Budapešť – slovenská armáda mala v tej dobe aspoň dostatok bojaschopných tankov i bojaschopnú armádu. Ak by takúto výzvu predniesol dnes, pravdepodobnosť úspechu by sa rovnala nule, keďže po odlifrovaní všetkej možnej i nemožnej slovenskej vojenskej techniky na Ukrajinu by nemohla výzva na útok obsahovať slovné spojenie – tanky, ale skôr cepy, palice valašky a pod.

Reklama

Nuž a čo dodať na záver? Nebezpečenstvo, že sa maďarská menšina na Slovensku postupom času rozplynie vo svetoobčianskej, progresivistickej a liberálnej hmle sa javí vcelku ako reálne a to sa určite Orbánovi a taktiež politickým predstaviteľov zastupujúcim maďarskú menšinu na Slovensku páčiť nebude.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali