NR SR: Most-Híd chce školským jedálňam zjednodušiť nákup potravín

NR SR: Most-Híd chce školským jedálňam zjednodušiť nákup potravín

Bratislava 28. mája (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Milan Kapusta)

 

Nákup potravín pre školské jedálne by sa mal zjednodušiť. Navrhuje to trojica poslancov Mosta-Híd Peter Antal, Béla Bugár a Gábor Gál v novele zákona o verejnom obstarávaní

Ilustračné foto

Zákonodarcovia by chceli zvýšiť finančný limit na nákup potravín pre zariadenia školského stravovania až do výšky 200.000 eur, čím sa má zjednodušiť a zefektívniť obstarávanie pri nízkych prahových hodnotách, a tým sa zníži administratívna záťaž pre školské jedálne.

Reklama

“Ide o zjednodušenie nákupu potravín pre zariadenia školského stravovania, ktoré budú vďaka tomu môcť vo zvýšenej miere využívať ponuky regionálnych výrobcov a overených dodávateľov,” odôvodnili poslanci v návrhu.

Školské jedálne by tak podľa nich po novom už neboli obmedzené kritériom najnižšej ceny, ale mohli by nakupovať čo najkvalitnejšie potraviny. Právnou normou by sa mal parlament zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá má naplánovaný začiatok na 13. júna tohto roka.

Reklama

Okrem toho chcú poslanci novelou zákona zatraktívniť dynamický nákupný systém, ktorý sám o sebe podľa nich predstavuje rýchlejšiu a flexibilnejšiu formu verejného obstarávania. “Zásadnou zmenou je zjednodušenie postupu v prípade takzvaných podlimitných zákaziek,” priblížili poslanci. Návrh podľa nich dopĺňa možnosť zadávania podlimitnej zákazky bez elektronického trhoviska aj na bežne dostupné tovary, služby alebo stavebné práce.

Zároveň má novela umožniť v prípade podlimitných zákaziek využívanie takzvaného jednoobálkového systému, alebo zmeniť poradie vyhodnocovania dokumentov. Novela má tiež znížiť povinnosť vyhodnocovať splnenie podmienok účasti len na prípad uchádzača, ktorý sa svojou ponukou umiestnil na prvom mieste, namiesto súčasných prvých troch uchádzačov.

“Návrh ďalej ukladá verejným obstarávateľom a obstarávateľom, aby využívali už existujúci register referencií, čím sa zjednotí ich postup a uľahčí účasť hospodárskych subjektov na verejnom obstarávaní,” doplnili poslanci. Všetky tieto kroky podľa nich rozšíria možnosti verejného obstarávania, znížia administratívnu náročnosť a urýchlia celý proces, čím verejné obstarávanie zefektívnia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila sezónnu linku z Bratislavy do Chorvátska. Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní. Vlaky po novom vyrážajú zo stanice Bratislava-Nové Mesto a do Rakúska idú cez Petržalku. Pre uzáveru trate cez Marchegg budú autovozne pripojené až vo Viedni. O spustení sezónnych vlakov do Chorvátska v piatok informovali predstavitelia ZSSK.

16:41

Na rozdiel od nových európskych pravidiel by v súčasnosti platné národné výdavkové limity vyžadovali konsolidáciu verejných financií SR už v tomto roku. Upozornila na to v piatok Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

16:40

Ruského aktivistu Angela Nikolajeva odsúdili na 15-ročné väzenie za pokus o podpálenie sídla odvodovej komisie na protest proti vojne na Ukrajine. Oznámil to v piatok vojenský súd v Chabarovsku na ruskom Ďalekom východe.

16:38

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a predsedníčka Zjednoteného prechodného kabinetu Bieloruska Sviatlana Cichanovská v piatok v hlavnom meste Malty Valletta podpísali vyhlásenie o úmysle prehĺbiť vzájomnú spoluprácu.

16:37

Európska komisia (EK) v piatok, pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače, opätovne potvrdila svoj záväzok podporovať slobodu a pluralitu médií v EÚ aj mimo nej. Pripomenula, že niektoré právne predpisy na ochranu novinárov nadobudnú účinnosť už na budúci týždeň.

16:36

Berlínski hasiči varovali v piatok obyvateľov nemeckého hlavného mesta pred nebezpečným dymom v dôsledku požiaru, ktorý vypukol v závode na spracovanie kovov na juhozápade mesta. Plamene “úplne pohltili” technickú miestnosť na prvom poschodí budovy, uviedol hovorca hasičov. Nikto sa pri tom nezranil.

16:01

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie návrhom uznesenia k členstvu Slovenska v Európskej únii. Počas dňa prerokovali viaceré poslanecké návrhy. Do lavíc sa vrátia zákonodarcovia opäť v utorok (7. 5.) o 9.00 h. Keďže v piatok nehlasovali, v utorok o 11.00 h by mali rozhodnúť o viacerých doteraz prerokovaných návrhoch.

15:49

Najmenej deväť obetí a niekoľko zranených si vyžiadal nálet, ktorý v piatok zasiahol utečenecký tábor neďaleko mesta Goma na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), vyhlásili miestne úrady.

15:48

Indonézska vláda trvalo presídli takmer 10.000 obyvateľov žijúcich v okolí sopky Ruang. Dôvodom sú obavy o dlhodobú obývateľnosť ostrova, kde sa sopka nachádza, vyvolané sériou nedávnych vulkanických explózií, vyhlásil v piatok jeden z predstaviteľov kabinetu.

15:47

Prokurátori Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu v piatok varovali pred jednotlivcami, ktorí hrozia odvetou voči súdu alebo jeho zamestnancom. Takého konanie môže podľa ICC predstavovať trestný čin voči výkonu spravodlivosti.

15:02

Rusko chcelo zničiť vojenskú pomoc Ukrajine, útok plánovalo na nemeckom území. V piatok to na tlačovej konferencii s českým ministrom vnútra vyhlásila nemecká ministerka Nancy Faeserová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali