Nezáväzný? V dokumente nájdeme 87-krát slová ako “zaväzujeme sa” alebo “povinnosť”, upozorňuje Zdechovský na Globálny pakt OSN o migrácii

Nezáväzný? V dokumente nájdeme 87-krát slová ako “zaväzujeme sa” alebo “povinnosť”, upozorňuje Zdechovský na Globálny pakt OSN o migrácii

Praha 7. novembra 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Na Slovensku aktuálne prebieha diskusia o tom, či sa krajina má pridať k členom V4 a odmietnuť dohodu OSN o migrácii, hoci liberálni podporovatelia migrácie argumentujú, že po právnej stránke je nezáväzná. V tejto súvislosti český poslanec Európskeho parlamentu (EP) Tomáš Zdechovský upozorňuje, že aj keď sú dokumenty nezáväzné, v konečnom dôsledku smerujú k tomu, aby v budúcnosti boli prijaté ďalšie, už záväzné

Na snímke český europoslanec Tomáš Zdechovský

Zdechovský v blogu na iDnes.cz uviedol: V súčasnej dobe plní médiá správa o tom, že sa rakúsky kancelár Kurz rozhodol neposlať do Marakéša zástupcu Rakúska, aby podpísal tzv. Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a pravidelnej migrácii, ktorý vznikol na pôde OSN, a na ktorého dodržiavanie by mala dohliadať UNHCR, teda Rada OSN pre ľudské práva.”

Reklama

“Som rád, že sa tak deje, pretože ide o jednu z medzinárodných zmlúv, ku ktorej by sa mala viesť celospoločenská diskusia. Ale doteraz sa neviedla. Osobne som sa o ňu pokúšal po tom, čo sme o pakte hlasovali v Európskom parlamente. Hlasoval som proti už na Výbore LIBE a aj na pléne som vystúpil sa striktne odmietavým postojom. Varujúcu tlačovú správu ľudovcov vtedy ale médiá bohužiaľ úplne ignorovali a nebyť niekoľkých aktivistov, ktorí si správu prečítali, vláda by ju v tichosti prijala.”

Podľa českého politika ide i “nezáväznosť, ktorou sa zaviažeme”. Niektorí ľudia hovoria, že pakty (sú dva, ešte existuje Globálny o utečencoch, preto sa občas hovorí o “globálnom kompakte”, kedy sú zahrnuté aj Newyorská deklarácia a Marakešska deklarácia) sú nezáväzné a pokojne to teda podpísať môžeme, nech všetkým ukážeme, že nám záleží na dodržiavaní ľudských práv… “K tomu by som povedal, že deklarácie nezáväzné skutočne sú, slovom pakt už je ale myslená zmluva, a napr. podľa člena Stáleho rozhodcovského súdu v Haagu, docenta Vladimíra Balašu, už teraz o medzinárodnú zmluvu skutočne ísť má a mala by tak byť nadradená českým zákonom podobne, ako to bolo u iných zmlúv od OSN.”

Reklama

“Aj keby to malo byť rozhodnutím vlády inak, stále bude platiť veľmi dobrý postreh nemeckého Die Welt: “V dokumente je na jednej strane uisťovanie, že obsah by nemal byť zaväzujúci, pretože sa počíta s tým, že štáty majú suverénne právo, aby si svoju azylovú politiku určovali samy. Na druhú stranu v (34 stranovom) dokumente nájdeme 87-krát slová ako “zaväzujeme sa” alebo “povinnosť”, a to v súvislosti s migrantmi, ktorých počet je celosvetovo odhadovaný na 250 miliónov. ”

O tom, ako veľmi je všetko nezáväzné, nás podľa jeho slov môžu presvedčiť aj reakcie z OSN a od ďalších ľavicovo zmýšľajúcich politikov na rakúske odmietnutie. “Osobitná vyslankyňa OSN pre otázky medzinárodnej migrácie Louise Arbour v rozhovore pre nemecký Der Tagespiegel ostro skritizovala Rakúsko, a to preto, že predsa už súhlasilo s Newyorskou a Marakéšskou deklaráciou, text paktov pripomienkovali, tak ako sa teraz vraj môžu opovážiť nesúhlasiť. K tomu vypočítala ďalšie zmluvy, ku ktorým Rakúsko v minulosti tiež pristúpilo. Takže naozaj je všetko dobrovoľné?”

“Osobne tomuto prístupu hovorím “salámová metóda”, ako niekoho donútiť podpísať aj niečo, čo už nechce, pretože to prekročilo hranicu, ktorú je ešte ochotný akceptovať. Lenže tejto progresii sa musíme vedieť postaviť, začať všetky zmluvy čítať a robiť si na ne vlastný názor. Nesmie to byť tak, že “na západe súhlasili, musíme tiež, nech nie sme za zaostalý východ! To je totiž cesta do pekla, kedy ma oprávnene napadá prirovnanie s otázkou: “Až ti povedia skoč z mosta – skočíš?”

Zdechovský ďalej pripomína, že je ťažké urobiť prvý krok z davu, “ale ako vidíme na prípade ľudovcov Sebastiana Kurza, nemožné to nie je, máme na výber”. Chce to podľa neho len mimoriadnu politickú odvahu a ochotu zniesť argumentáciu “si rovnaký ako (konzervatívny) Trump a Orbán” a bojovať pri tom za to, o čom som presvedčený, že je správne a do budúcnosti skutočne udržateľné. “Ak chceme bojovať s populistami, nesmieme im dávať podobnými zmluvami, paktami a dohovormi muníciu.”

 

Reklama

V pakte sa hľadajú spôsoby, ako všetkým cestu do Európy ešte viac uľahči

“Za mňa potrebujeme v otázke migrácie hlavne systémové riešenia tak, aby ľudia najradšej vôbec nemuseli utekať do Európy a snažili sa premeniť svoje krajiny. V pakte sa ale skôr hľadajú spôsoby, ako všetkým cestu do Európy ešte viac uľahčiť. Tak by sa ale vyriešila len súčasná nelegálnosť presunov, nie samotná kríza s príliš veľkým počtom prichádzajúcich,” upozorňuje Zdechovský.

Pakt neobsahuje vetu, že migrácia je základné ľudské právo. Avšak formulácia celého textu to navodzuje. Rovnaká názor má aj Zdechovský, ktorý upozorňuje, že ak štáty prímu logiku, že migrácia je základné ľudské práva bude to znamenať povinnosť členských štátov prijať a postarať sa na svojom území o každého, kto svoje domovy opustí v dôsledku zlej finančnej, vzdelanostnej, zdravotnej, sociálnej, alebo dokonca len klimatickej situácie. Dodnes boli títo ľudia označovaní za tzv. ekonomických migrantov, čo by podľa Zdechovského Globálny pakt pomohol zmeniť.

“Záverom by som rád povedal, že argument tzv. “ľudskými právami” sa začal používať ako zbraň pre pretlačenie aj toho najviac utopického a socialistického názoru. Je snaha tvrdiť, že absolútne všetci sme si rovní absolútne vo všetkom a všetci tak majú mať nárok úplne na všetko. Podobne tomu bolo v marxistických teóriách. Preto sa nikto nemôže čudovať, že sa o bojovníkoch presadzujúcich takéto nové “ľudské práva” hovorí ako o neomarxistoch. A s ich poňatím sveta rozhodne nesúhlasím a nikdy súhlasiť nebudem,” zdôraznil.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali