“Nesprávne miesto, správni ľudia” povedal o hrdinoch z vlaku herec Jean-Hugues Anglade

“Nesprávne miesto, správni ľudia” povedal o hrdinoch z vlaku herec Jean-Hugues Anglade

Lille,Los Angeles 23. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Odtlačky prstov ukázali, že strelcom vo vlaku je Maročan, ktorého európske úrady poznajú ako podozrivého islamského militanta. Má 26 rokov a španielske úrady ho sledovali

Príslušník amerických vzdušných síl Spencer Stone bol v piatok bežným turistom vo vlaku, ale v sobotu mu už vo francúzskej nemocnici ošetrovali rezné rany po napadnutí nožom a chválili ho svetoví lídri. Obdiv si vyslúžil za to, že podľa slov štátnych predstaviteľov prekazil pokus o teroristický útok.

Reklama
 Na snímke rýchlovlak Thalys je na železničnej stanici v Arras na severe Francúzska
Na snímke rýchlovlak Thalys je na železničnej stanici v Arras na severe Francúzska

Stone cestoval po Európe s dvoma priateľmi, s ktorými vyrastal v Kalifornii. Trojica mužov-dvadsiatnikov pomohla spacifikovať podozrivého islamského militanta, ozbrojeného útočnou puškou kalašnikov, automatickou pištoľou Luger a nožom, keď zaútočil v rýchlovlaku smerujúcom z Amsterdamu do Paríža.

Medzi ďalšími hrdinami nočnej drámy boli aj Francúz, ktorý išiel na toaletu a ako prvý sa pokúsil zneškodniť útočníka vo vagóne, a tiež 62-ročný Brit, ktorý mal na košeli krv ešte i vtedy, keď sa v piatok neskoro večer rozprával po incidente s novinármi.

Reklama

Najväčšie riziko však zrejme podstúpil 23-ročný Stone, z leteckej základne Lajes na portugalských ostrovoch Azory. Pomohla mu pravdepodobne jeho výška 1,9 metra, ovládanie japonského bojového umenia džiu-džicu a záľuba v americkom futbale.

“Prvý sa naňho vrhol, práve on utŕžil rezné rany… nikto z nás nebol zranený, ale Spencera útočník niekoľkokrát porezal a on napriek tomu nemal strach,” povedal v sobotu pre tlačovú agentúru Reuters jeho 23-ročný kamarát a študent na Štátnej univerzite v Sacramente Anthony Sadler.

“Je to náš priateľ, takže keď sme ho videli konať, pridali sme sa k nemu… Nemohli sme nechať ľudí takto umrieť. Bola to šialená situácia,” uviedol Sadler.

Sadler dodal, že všetko sa zbehlo veľmi rýchlo, keď sa zdalo, že útočník sa snaží napraviť si zaseknutú zbraň.

Jedného francúzsko-amerického cestujúceho zasiahla guľka a hospitalizovali ho s poranením hrudníka. Podľa úradov je vo vážnom, ale stabilizovanom stave.

Reklama

“Všetci sme bežali do zadnej časti vozňa (za útočníkom) a snažili sme sa urobiť všetko, čo bolo v našich silách, aby sme ho premohli – aby nikoho nezastrelil. Vytiahol nôž na rezanie kartónu a niekoľkokrát ním porezal Spencera, ale aj tak sme sa pokúšali urobiť všetko, čo sa dalo,” opísal drámu Sadler.

Stoneovi v nemocnici ošetrili rezné rany a v sobotu z nej odišiel – s ľavou rukou v obväze a zavesenou v popruhu. Pravou rukou mával svojim priaznivcom a médiám.

“Spencer je veľmi odvážny človek a má veľmi dobré srdce. Sme naňho všetci takí hrdí,” povedal do telefónu pre Reuters jeho strýko Tim Eskel z Kalifornie. “Zrazu je člen našej rodiny v strede celonárodnej pozornosti,” dodal Eskel po tom, čo Stonea a jeho priateľov ocenil americký prezident Barack Obama aj jeho francúzsky partner Francois Hollande.

Tretí člen skupiny, 22-ročný príslušník Národnej gardy americkej armády Alek Skarlatos, vysvetlil, že dovolenka bola sčasti oslavou jeho návratu zo služby v Afganistane.
Otcovia mladých mužov sú radi, že veci dopadli dobre.

“Chlapec sa vracia z Afganistanu a musí bojovať na dovolenke vo vlaku vo Francúzsku,” povedal Emanuel Skarlatos o synovi, ktorý je zároveň študentom na univerzite a pracuje aj v obchodnom dome.
Emanuel Skarlatos dodal, že jeho syn a Spencer Stone sú si blízki ako bratia a vyrastali spolu s kalifornskom meste Carmichael.

Reklama

“Dôverujú si navzájom. Keby jeden dostával kopance, ten druhý by len tak nesedel,” vysvetlil otec Skarlatos.

“Ešte stále si to snažíme v hlavách urovnať, ale sme naňho hrdí,” vyhlásil pre Reuters do telefónu otec Anthonyho Sadlera. Povedal, že všetci traja chlapci sa poznajú od základnej školy.

Anthony Sadler starší, 57-ročný pastor baptistickej cirkvi v Sacramente, na záver povedal: “Sme veľmi, veľmi vďační Bohu, že nie je zranený ani mŕtvy.”

Sadler starší dodal, že jeho syn už nebude pokračovať v ceste po Európe: “Stačilo. Čo najskôr sa vráti domov.”

Odtlačky prstov ukázali, že strelcom vo vlaku je Maročan, ktorého európske úrady poznajú ako podozrivého islamského militanta. Má 26 rokov a španielske úrady ho sledovali.

Brit Chris Norman, ktorý pomohol Američanom premôcť útočníka, povedal: “Bez Spencera by sme boli všetci mŕtvi”.

Francúzsky filmový herec Jean-Hugues Anglade, hviezda filmov “Betty Blue” a “Brutálna Nikita”, bol takisto vo vlaku. Pre televíziu BFMTV uviedol: “Ocitli sme na nesprávnom mieste so správnymi ľuďmi. Je zo zázrak.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali