Nemecký poslanec za AfD Petr Bystroň pre HS aj o situácii na Slovensku: Ten boj bude tvrdý

❚❚

Bratislava 16. februára 2024 (HSP/Foto:Facebook- Petr Bystron)

 

Podpora strany AfD má od polovice roka 2022 stúpajúcu tendenciu. V prieskumoch atakujú popredné priečky. Čo vyhnalo ľudí dokonca do ulíc. Ich oponenti ich označujú za extrémistov, stále viac ľudí im ale dôveruje. Aká je aktuálna situácia v Nemecku? Môže popularitu AfD ohroziť nová strana? To a omnoho viac sa dozviete v rozhovore s nemeckým poslancom nielen českého pôvodu Petrom Bystroňom

Peter Bystroň
Na snímke Peter Bystroň

Petr Bystroň: Poslanec Nemeckého spolkového snemu za AfD a dvojka AfD do Eurovolieb. Ako sa niečo také podarí rodenému Čechovi?

.

P. Bystroň: Nechcem Vám to kaziť, ale ja som pravý Čechoslovák. Moja mama je zo Žiliny, polovica rodiny žije na Slovensku.

 

.

Aký je teda politický príbeh Čechoslováka Petra Bystroňa? Ako sa podarí cudzincovi stať sa šéfom v Bavorsku a dvakrát poslancom v Bundestagu za stranu, ktorá je údajne proti cudzincom?

P. Bystroň: No, vidíte a sme pri koreni veci: AfD nie je proti cudzincom. Naopak, chceme ľudí, ktorí sa integrujú, pracujú, platia dane a hovoria nemecky. Všetko to sú normálne požiadavky, pre akceptovanie v inej krajine. Keď tieto veci splníte, tak si vás zvolia hoci aj za predsedu (smiech pozn. red.). Máme veľa členov cudzincov a volí nás aj veľa cudzincov, lebo vidia, že bojujeme za ich záujmy. Nepáči sa to len tým stranám a organizáciám, ktoré žijú z nadmernej migrácie. Pre nich je dôležité, aby do Nemecka prúdilo neustále veľké množstvo, pokiaľ možno problematických migrantov.

 

Prečo? Neškodí to štátu?

P. Bystroň: Áno, štátu to škodí a aj celej spoločnosti, ale profituje z toho celý rad firiem a organizácií, ktoré vysávajú peniaze daňových poplatníkov na to, že sa starajú o migrantov. Je to obrovský biznis! Je v tom viac ako 50 miliárd eur ročne. Oni potrebujú, pokiaľ možno, čo najhoršie prípady, negramotných a práce neschopných. O tých sa potom môžu dlhšie starať a nechať si to platiť zo štátnych peňazí. Pre nich je to najhoršie, keď sa ten migrant osamostatní, nedaj bože, si nájde prácu a vymkne sa im z tej ich „podpornej“ siete.

.

 

AfD naberá na popularite a v prieskumoch atakuje popredné miesta. Je najdôležitejšou témou migrácia alebo čím ste presvedčili ľudí? Čo im ponúkate, že vám dôverujú a vyjadrujú podporu?

P. Bystroň: Naše návrhy na riešenie problémov spojených s migráciou sú určite dôležitým faktorom, lebo sme jediní, ktorí to tak adresujú. Ale najväčší príliv hlasov za posledné roky sme získali bojom za slobody občanov v čase korona krízy, a potom tým, že sa zasadzujeme za mierové riešenie ukrajinského konfliktu. To nám prinieslo veľa sympatií od ľudí, ktorí nás dovtedy nevolili.

 

S rastúcou popularitou rastie aj kritika. Pred niekoľkými dňami sa v desiatkach miest konali protesty proti AfD. Ako sa na to pozeráte?

.

P. Bystroň: Dobre ste to dali do súvislosti. Čím viac hlasov máme, tým viac nás atakujú. Má to vždy rovnaký priebeh: Nejaké médium vyrobí fake news, v ktorom je niečo negatívne voči AfD, ostatné na to skočia a celoplošne to roznášajú, potom to začnú komentovať politici nepriateľských strán, a tak ďalej. V tom poslednom prípade tu fake news vyrobilo NGO Correctiv, ktoré je financované od Sorosa a aj priamo od vlády. Teraz dokonca vyšlo na povrch, že pár dní predtým, kým to spustili, ich navštívil kancelár Scholz osobne.

To je tak do očí bijúce: uprostred obrovskej nespokojnosti obyvateľstva s vládou, uprostred obrovských demonštrácií proti vláde ide šéf vlády za NGOčkom, ktoré pár dní na to odštartuje kampaň proti opozícií… Zabili tak hneď dve muchy jednou ranou: Poškodili nás a ešte odpútali pozornosť od tých protestov proti vláde.

 

Ako reagujete na kritiku a obvinenie, že AfD je extrémistická a nebezpečná strana. Zaznievajú aj názory, či by nebolo na mieste zakázať vás, kvôli údajne radikalizácii.

P. Bystroň: Aj to je stará pesnička. Oni nemajú iný nástroj proti opozícii, ako osočovať ju z extrémizmu, lebo ísť proti nám argumentmi v diskusii sa boja. Pravda je na našej strane, máme lepších ľudí aj lepšie argumenty.

No tak z nás robia extrémistov. Tak už zničili v minulosti dve strany. V osemdesiatych rokoch Republikánov a na prelome storočia Bund freier Bürger. Ale u nás sa im to nepodarí, sme najúspešnejšou stranou posledných rokov. Sme vo všetkých zemských parlamentoch, v Bundestagu, v Európskom parlamente. Ľudia už im tie výhovorky neveria. Tí ozajstní extrémisti sedia vo vláde.

 

Pred časom vznikla nová strana, ktorá sa nazýva Spojenectvo Sarah Wagenknechtová – Za rozum a spravodlivosť (BSW). Zaznamenali ste, že by vás mohla ohroziť alebo vám odobrať voličov?

P. Bystroň: Možno nám to uberie nejaké percento protestných hlasov, veľa ale nie. Sarah je komunistka. My sme strana strednej triedy, chceme nechávať peniaze ľuďom, nie zvyšovať dane, a potom tie peniaze daňových poplatníkov socialisticky prerozdelovať.

 

.

Nemecko zasiahli v januári masívne protesty farmárov. Doprava bola ochromená. Neskôr sa niečo podobné zopakovalo aj v ďalších krajinách. Ako sa situácia vyvíja a ako to vlastne v Nemecku vnímate? Z diaľky sa to, napríklad nám na Slovensku, javí ako signál, že poctivo pracujúci ľudia už majú dosť nových noriem a pravidiel. A že prišiel čas, zastaviť nezmyselnú byrokraciu a zamerať sa na ľudí.

P. Bystroň: Áno, presne – už dávno to nie je protest farmárov, ale celej strednej triedy. Preto to vláda tak tvrdo potlačuje. Aktuálne polícia zámerne a bezdôvodne používa násilie proti demonštrantom, aby tie protesty zdiskreditovala ako násilné. Práve v posledných dňoch použili slzný plyn úplne bez dôvodu.

 

Celkovo sa medzi ľuďmi rozširuje myšlienka: “Stop diktátu z Bruselu!” Ako sme už spomenuli, budete dvojkou na kandidátke do EP. Aké budú podľa vás najdôležitejšie otázky, ktoré bude treba riešiť?

P. Bystroň: Európska únia bola pôvodne skvelý projekt. Všetci sme sa tešili, že budeme jej členmi, ale bohužiaľ, teraz sa z toho stal taký Európsky zväz sovietskych socialistických republík. Namiesto rovnoprávnosti prichádzajú stále častejšie diktáty z Bruselu.

.

 

Ako sa pozeráte na postoj EÚ k Ukrajine či slobode slova? Napríklad, také Maďarsko, ktoré sa nebojí si stáť za svojim, má opakovane problémy.

P. Bystroň: To, čo sa deje Maďarom a Poliakom, je obrovská drzosť. S takými praktikami musíme skoncovať. Právo veta jednotlivých krajín musí byť zachované. Nikým demokraticky nelegitimovaní komisári z Bruselu nemôžu mať právo miešať sa do vnútorných záležitostí suverénnych krajín.

 

Na Slovensku prebehli v septembri voľby. Ich výsledok sa nepozdáva liberálom a progresívcom naprieč Európou. Slovensko je dokonca v EP kritizované za zmeny, ktoré chystá. (V čase vydania rozhovoru je už schválená novela Trestného zákona pozn. red.) Čo na to hovoríte? Alebo ako vy vnímate politický vývoj na Slovensku?

.

P. Bystroň: To nie sú liberáli ani na nich nie je nič progresívneho. To sú len také nálepky, ktoré majú zakryť, že sú to globalisti, ktorí škodia záujmom Slovenska a jeho občanov. Ľudia sa rozhodli správne, keď ich nevolili. Ale bude to ťažké, lebo oni budú teraz bez prestávky škodiť a hádzať špinu na vládu. Majú vplyv v médiách a podporu zo zahraničia. Ten boj bude tvrdý.

 

Ostalo podľa Vás Slovensko na okraji? Sú slovenskí vládni politici “vyvrheľmi”? Opakovane sú totiž kritizovaní za to, že sú proti vojenskej pomoci Ukrajine, proti migrácii a LGBT propagande.

P. Bystroň: Naopak. Vyvrheli sú tí, čo na úkor vlastného obyvateľstva financujú vojnu na Ukrajine a rozvracajú základy štátu, národa a rodín.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:49

Futbalisti Spartaka Trnava si z pôdy FK Sarajevo priviezli bezgólovú remízu, o postupujúcom do 3. predkola Európskej konferenčnej ligy tak rozhodne jeden duel na Štadióne Antona Malatinského. Domáci tím mal pred zaplneným hľadiskom viac z hry, a tak slovenský zástupca bol s výsledkom spokojný.

FK Sarajevo - FC Spartak Trnava
Na snímke hráč Trnavy Adrian Zeljkovič (druhý sprava) a hráč Sarajeva Filip Jovič (vpravo) bojujú o loptu v prvom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale FK Sarajevo – FC Spartak Trnava
15:45

Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok vyhlásil, že podpaľačské útoky, ktoré zasiahli železničnú dopravu v krajine niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži, mali jasný cieľ – zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť.

OH2024 železničná sieť
Cestujúci sedia v hale železničnej stanice v Paríži v piatok 26. júla 2024
15:45

V Rusku zadržali pre podozrenia z korupcie bývalého námestníka ministra obrany Dmitrija Bulgakova, oznámila v piatok Federálna bezpečnostná služba (FSB).

15:12

Inflácia v Spojených štátoch sa minulý mesiac spomalila v súlade s očakávaniami, čo zrejme umožní americkej centrálnej banke (Fed), aby v septembri znížila úrokové sadzby. Fedom preferovaný ukazovateľ však vzrástol o niečo viac, než prognózovali ekonómovia.

15:11

Nemecký výrobca automobilových komponentov ZF Friedrichshafen (ZF) plánuje do konca roka 2028 zrušiť až 14.000 pracovných miest v Nemecku, kde zamestnáva celkovo 54.000 ľudí.

ZF pracovné miesta
Na snímke kameraman stojí pred centrálou nemeckého výrobcu automobilových komponentov ZF v nemeckom Friedrichshafene 25. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali