NAŽIVO: Erdogan vyzval ľudstvo, aby prijalo opatrenia na zastavenie bezprecedentnej brutality v Gaze

NAŽIVO: Erdogan vyzval ľudstvo, aby prijalo opatrenia na zastavenie bezprecedentnej brutality v Gaze

Tel Aviv 18. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Fatima Shbair)

Aktualizované 18. októbra 18:55

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti dňa z prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý prerástol až do vojnového stavu

Obete po izraelskom leteckom útoku v meste Chán Júnis
Palestínčania stoja nad svojimi mŕtvymi príbuznými v márnici po izraelskom bombardovaní v meste Chán Júnis, na juhu pásma Gazy

18:30 – Čína vyzýva Izrael, aby zrušil blokádu pásma Gazy.

Reklama

Toto vyhlásenie urobil čínsky veľvyslanec pri OSN na zasadnutí Bezpečnostnej rady organizácie.

 

Reklama

18:05 – Americký prezident Joe Biden uviedol, že raketový útok na nemocnicu Al-Ahli vykonali palestínski radikáli v pásme Gazy náhodne. Informoval o tom portál Al Jaseera.

“Vzhľadom na informácie, ktoré vidíme k dnešnému dňu, sa zdá, že ide o výsledok náhodného odpálenia rakety teroristickou skupinou v Gaze,” povedal americký líder v krátkom prejave v Tel Avive po mimoriadnej solidárnej návšteve Izraela, pričom mal na mysli tragédiu v nemocnici Al-Ahli.

 

18:00 – Zástupcovia administratívy amerického prezidenta Joea Bidena a ďalší zákonodarcovia vyjadrujú obavy, že izraelské vedenie nemá jasné plány pre politickú budúcnosť pásma Gazy po vytlačení bojovníkov Hamasu.

Informuje o tom spravodajská stanica NBC News. Člen Snemovne reprezentantov z Demokratickej strany Seth Moulton povedal, že Izrael nemá žiadny plán ani stratégiu, čo bude nasledovať po vojenskej operácii Tel Avivu. Zdôraznil, že izraelský plán musí byť “politický”.

Reklama

Podľa televíznej stanice, ktorá sa odvoláva na predstaviteľov Kongresu, sa v Kapitole už začali predbežné diskusie o politickej budúcnosti pásma Gazy.

Bývalý veľvyslanec USA v Izraeli David Friedman povedal, že konečným cieľom pre Gazu by bola ochota predstaviteľov Ligy arabských štátov “plniť akúsi úlohu správcu pásma Gazy na určitý obmedzený čas, aby tak mohli apelovať na samotných obyvateľov Gazy o vytvorení samosprávnych inštitúcií”.

 

17:30 – Bidenovo lietadlo odletelo z Izraela. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Reklama

17:10 – Najdôležitejšie vyhlásenia prezidenta USA Joea Bidena po jeho návšteve Izraela:

– USA nebudú nečinne stáť tvárou v tvár hrozbám voči Izraelu;

– USA považujú prepustenie rukojemníkov zajatých militantmi Hamasu za najvyššiu prioritu;

– Biden prisľúbil, že tento týždeň požiada Kongres USA o “bezprecedentný balík pomoci” pre Izrael;

– Izrael musí pri svojich súčasných krokoch zohľadniť, že nie všetci Palestínčania sú súčasťou radikálneho hnutia Hamas;

– USA poskytnú 100 miliónov dolárov pomoci pre Gazu a Západný breh;

– USA trvajú na dvojštátnom riešení palestínsko-izraelského konfliktu, vyzývajú na obnovenie smerovania k mieru.

 

16:50 – Biden prisľúbil, že tento týždeň požiada Kongres USA o bezprecedentný balík pomoci pre Izrael.

USA budú na strane Izraela “dnes, zajtra a vždy”, ubezpečil tiež Biden.

Reklama

 

16:45 – Dnes vypršala platnosť rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá Iránu zakazovala vývoz a dovoz rakiet.

Britské spravodajské služby predpovedali, že po tomto termíne začne Irán dodávať rakety Ruskej federácii.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí už uviedlo, že takéto dodávky “si už nevyžadujú predchádzajúci súhlas Bezpečnostnej rady OSN”.

 

Reklama

16:40 – USA vetovali v Bezpečnostnej rade OSN brazílsku rezolúciu o zrušení izraelského pokynu obyvateľom Gazy, aby sa presťahovali na juh pásma.

 

16:30 – Nemecko sťahuje svojich vojakov na Cyprus pre prípadnú operáciu v Gaze alebo Libanone, uviedol Bild.

Podľa novín už boli na Cyprus presunuté pozemné a námorné špeciálne jednotky s muníciou. Môžu byť použité pri operácii z mora.

Zmobilizovaná bola aj špeciálna jednotka spolkovej polície, ktorá sa zaoberá oslobodením rukojemníkov. Bundeswehr sústredil v regióne aj vojenské dopravné lietadlá.

Reklama

“Sme na štartovacom bode a sme pripravení na všetky možnosti,” uviedla nemecká vláda.

Medzi potenciálne ciele možnej operácie patrí prepustenie nemeckých rukojemníkov zo zajatia Hamasu, evakuácia všetkých nemeckých občanov z pásma Gazy alebo Libanonu.

 

16:20 – Na internete koluje video, v ktorom pakistanská poslankyňa Sarwat Fatima údajne vyzýva orgány svojej krajiny, aby pohrozili Izraelu jadrovými zbraňami (Pakistan je jedinou islamskou jadrovou mocnosťou na svete), aby prestal bombardovať pásmo Gazy.

“Pakistanské jadrové zbrane nie sú exponátom, žiadam, aby vláda použila naše jadrové rakety ako odstrašujúci prostriedok a varovala Izraelčanov, že ak neprestanú bombardovať pásmo Gazy, budú vymazaní z povrchu zemského,” takýto citát sa rozšíril na sociálnych sieťach.

Neskôr sa ukázalo, že ide o staršie video z roku 2021.

 

Reklama

15:45 – USA zostrelili 2 bezpilotné lietadlá pri pokuse o útok na americké a koaličné sily v Iraku, uviedol hovorca Pentagónu

 

15:00 – Hamas uviedol, že Izrael zasiahol nemocnicu v Gaze riadenými strelami po tom, ako izraelské bezpečnostné sily pohrozili jej zamestnancom vyhodením do vzduchu. Hamas takisto uviedol, že dôkazy o izraelskom útoku odovzdá medzinárodným organizáciám.

Izrael uviedol, že na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN poskytne svoje dôkazy o tom, že sa IDF nezúčastnili na útoku na nemocnicu.

Biden medzitým povedal, že Pentagón mu poskytol údaje o tom, že Izrael na nemocnicu v Gaze neútočil. Už skôr počas dnešného dňa americký prezident povedal, že nemocnicu zasiahol “iný tím”.

 

14:15 – V blízkosti amerického veľvyslanectva v libanonskom Bejrúte vypukli nepokoje.

Reklama

Protesty sa začali včera po útoku na nemocnicu v Gaze.

 

13:30 – V Pásme Gazy odovzdávajú telá osôb zabitých pri útoku na nemocnicu Al-Akhla ich rodinám, informuje Al-Džazíra.

Podľa najnovších údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva bolo zabitých viac ako 470 ľudí a viac ako 300 ďalších bolo zranených. Včera sa uvádzal počet približne 700 ž800 mŕtvych.

Izrael tvrdí, že ide o nadhodnotený údaj. Hamas a islamské krajiny obviňujú z útoku Izrael, IDF tvrdia, že to bola palestínska raketa, ktorá dopadla na nemocnicu. Prezident USA Biden tiež povedal, že to urobil “iný tím”.

 

12:50 – Novinári Bildu Julian Röpke a Philip Pyatov tvrdia, že nemocnicu v Gaze zasiahli samotní bojovníci Hamasu. Tvrdia, že zhromaždili a analyzovali všetky doteraz dostupné dôkazy a dospeli k záveru, že Izrael do toho nebol zapojený.

Reklama

Konkrétne na zázname televízie Al-Džazíra z 18:59 hod. bolo vidieť odpálenie rakiet z Gazy na Izrael, zlyhanie jednej z hlavíc a silný výbuch na zemi.

Satelitné zábery jasne ukázali, že poškodená nebola budova nemocnice, ale autá na parkovisku. Sú spálené a chodník je sčernetý. Takéto povrchové škody spôsobujú militantné rakety, rakety IDF sú oveľa silnejšie, takže by spôsobili väčšie škody a zanechali by kráter.

Na internete sa objavil údajný telefonický rozhovor militantov zachytený izraelskou armádou, v ktorom jeden z teroristov priznáva, že to boli ich rakety “vystrelené z cintorína za nemocnicou”.

Palestínčania tvrdia, že video je falošné, pretože hovoriaci údajne nemajú palestínsky prízvuk.

Takisto novinári z Bildu uviedli, že vraj nenašli žiadne dôkazy o tom, že skutočne boli zabité stovky ľudí, ako tvrdí Hamas. Izrael tiež tvrdil, že počet obetí je prehnaný.

Predtým Biden a britský minister zahraničných vecí uviedli, že Izrael sa na tom nepodieľal. Izraelský veľvyslanec na Ukrajine Michael Brodsky v komentári pre denník Strana tvrdí, že Hamas zasiahol nemocnicu.

“Inšpekcia izraelských bezpečnostných síl odhalila, že budovu nemocnice zasiahla raketa vystrelená samotnými Palestínčanmi. Nie je to prvýkrát, čo Palestínčania náhodne alebo úmyselne ostreľovali ciele v pásme Gazy. “Zodpovednosť za to, čo sa deje v Gaze, nesie výlučne Hamas, ktorý drží obyvateľov pásma ako rukojemníkov,” povedal Brodsky pre Stranu.

Reklama

Hamas tvrdí, že nemocnicu zasiahol Izrael. Na rovnakom stanovisku trvajú aj islamské krajiny.

 

12:00 – Palestínska televízia uviedla, že ostreľovanie v pásme Gazy zničilo veľkú pekáreň, ktorá zásobovala chlebom 100-tisíc ľudí. Zahynuli dvaja civilisti.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že počet obetí v pásme Gazy už presiahol 3 300.

 

11:05 – Biden na stretnutí s Netanjahuom podporil verziu Izraela, že útok na nemocnicu v pásme Gazy nevykonali IDF.

“Zdá sa, že útok na nemocnicu v Gaze vykonal iný tím,” povedal americký prezident.

Reklama

Hamas obviňuje zo zásahu Izrael, zatiaľ čo IDF tvrdia, že zásah vykonal Islamský džihád.

 

10:05 – Joe Biden pricestoval do Izraela. Jeho lietadlo pristálo v Tel Avive.

 

08:10 – Ľudia vo viacerých krajinách protestovali pred izraelským a americkým veľvyslanectvom po útoku na nemocnicu Al-Ahli v pásme Gazy, pri ktorom zahynulo viac ako 800 ľudí. Protesty sa rýchlo zmenili na nepokoje – v Istanbule ľudia hádzali vajcia na izraelský konzulát a pálili vlajky krajiny. V libanonskom Bejrúte sa ľudia zhromaždili pred americkým a francúzskym veľvyslanectvom a spálili americkú vlajku.

Reklama

 

07:50 – Izraelský minister národnej bezpečnosti povedal, že “kým Hamas neprepustí rukojemníkov, ktorých zadržiava, jediné, čo by sa malo poslať do Gazy, sú stovky ton výbušnín z letectva a ani gram humanitárnej pomoci”.

 

07:48 – Útok na nemocnicu v Gaze odsúdil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk bez toho, aby obvinil ktorúkoľvek stranu.

“Nemám slov. Dnes v noci zahynuli stovky ľudí – strašným spôsobom – pri silnom údere na nemocnicu Al-Ahli v meste Gaza. Medzi zabitými sú pacienti, zdravotnícky personál a rodiny, ktoré hľadali útočisko v nemocnici a jej okolí. Opäť tí najbezbrannejší. Je to absolútne neprijateľné,” povedal Volker pre Türk.

 

07:47 – Jediná islamská jadrová mocnosť na svete, Pakistan, vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby po útoku na nemocnicu v Gaze zastavilo izraelské bombardovanie pásma Gazy.

“Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo naliehavé opatrenia na okamžité ukončenie izraelského bombardovania a obliehania Gazy a beztrestnosti, s akou izraelské orgány konali v posledných dňoch,” uviedlo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

 

07:45 – Izraelský premiér Netanjahu popiera, že Izrael zasiahol nemocnicu v Gaze.

“Analýza operačných systémov IDF ukazuje, že teroristi v pásme Gazy vypálili raketovú salvu, ktorá v čase útoku prešla v tesnej blízkosti nemocnice Al-Ahli v pásme Gazy. “Spravodajské informácie z viacerých zdrojov, ktoré máme k dispozícii, naznačujú, že za neúspešné odpálenie rakety, ktorá zasiahla nemocnicu v Gaze, je zodpovedný Islamský džihád,” povedal.

V ďalšom príspevku dodal: “Celý svet vie: na nemocnicu v pásme Gazy zaútočili barbarskí teroristi, nie IDF. Ten, kto brutálne zabil naše deti, zabíja aj svoje vlastné deti.”

Predtým sa s rovnakým tvrdením vyjadrila aj izraelská armáda.

Arabské krajiny a Turecko zároveň obvinili z útoku Izrael

 

Reklama

07:42 – Vysoký predstaviteľ Hamasu uviedol, že skupina je pripravená okamžite prepustiť všetkých civilných rukojemníkov – do jednej hodiny – ak Izrael prestane bombardovať Gazu.

Informovala o tom televízia NBC News.

Túto informáciu nikto oficiálne nepotvrdil.

 

07:39 – Nemecké noviny Bild informovali, že kancelár Scholz sa chystal opustiť Izrael, ale spolu so svojím sprievodom musel opustiť vládne lietadlo po tom, ako boli na letisko Ben-Gurion vypálené rakety.

Podľa správy kancelár a všetci cestujúci už sedeli v lietadle, keď sa spustil poplach. Všetkým cestujúcim bolo povedané, aby okamžite vystúpili z lietadla a ľahli si na zem. Scholzov bezpečnostný tím kontroluje lietadlo odlietajúce z Izraela.

 

07:36 – USA vyzývajú Izrael, aby pri operáciách proti Hamasu dodržiaval vojnové pravidlá.

Hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová to uviedla, keď komentovala správy o útoku na nemocnicu v pásme Gazy.

 

07:33 – Stúpenci Hamasu podpálili izraelské veľvyslanectvo v jordánskom hlavnom meste Ammán a snažili sa naň vtrhnúť.

 

07:30 – Všetci zabití pri útoku na nemocnicu v Gaze (viac ako 800) boli civilisti, informuje ministerstvo zdravotníctva Gazy.

 

07:25 – Biden plánuje požiadať Kongres o 100 miliárd dolárov pomoci pre Ukrajinu a Izrael, informoval Bloomberg.

Reklama

07:20 – Izraelská armáda uviedla, že spravodajské informácie naznačujú, že za zásah raketami na nemocnicu v pásme Gazy je zodpovedná skupina Islamský džihád.

Hamas uviedol, že pri útoku na nemocnicu zahynulo viac ako 600 ľudí.

 

07:10 – Palestínsky vodca Mahmúd Abbás sa odmietol zúčastniť na zajtrajšom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom, jordánskym kráľom Abdulláhom II. a egyptským prezidentom Abdelom Fattáhom as-Sísím, informovali agentúry Al-Arabíja a AP.

 

07:00 – USA poslali Izraelu 5 dopravných lietadiel s vojenskou pomocou, v dodávkach chcú pokračovať, tvrdí Pentagón.

 

06:45 – USA vysielajú k brehom Izraela viac ako 4 000 námorníkov a príslušníkov námornej pechoty.

Výsadkári budú nasadení na vojnových lodiach v prípade rozšírenia konfliktu s Hamasom, informoval denník The Washington Post s odvolaním sa na zdroje. Americká flotila v regióne bude zahŕňať dve lietadlá, lietadlové lode a súvisiace sprievodné lode.

Americký minister obrany Lloyd Austin nariadil, aby boli vojaci do 24 hodín pripravení na nasadenie na Blízkom východe, informovala aj stanica Fox News.

USA sa chystajú zdvojnásobiť svoju námornú prítomnosť v regióne vyslaním údernej skupiny lietadlových lodí Eisenhower do východného Stredomoria, aby sa pripojili k skupine lietadlových lodí Ford, ktorá sa tam už nachádza. Plánuje tiež vyslať letky stíhačiek F-15, F-16 a A-10.

 

06:30 – Erdogan po útoku na nemocnicu v Gaze vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zastavilo “bezprecedentnú brutalitu” v palestínskej enkláve.

“Vyzývam celé ľudstvo, aby prijalo opatrenia na zastavenie tejto bezprecedentnej brutality v Gaze, ktorá nemá v histórii žiadne príklady,” uviedol Erdogan vo vyhlásení na sociálnej sieti X.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali