Ministri zahraničných vecí BRICS sa stretli s tými, ktorí majú záujem o vstup

Ministri zahraničných vecí BRICS sa stretli s tými, ktorí majú záujem o vstup

Kapské Mesto 2. júna 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Twitter)

 

Ministri zahraničných vecí krajín BRICS – Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky – začali vo štvrtok v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike stretnutie, na ktorom by mali diskutovať o širokom spektre otázok vrátane prípravy nadchádzajúceho samitu lídrov, možného rozšírenia skupiny, ako aj obchodných a hospodárskych otázok

brics
Na snímke účastníci samitu

Dvojdňové stretnutie vzbudilo širokú celosvetovú pozornosť, keďže medzinárodný význam skupiny, najmä jej príťažlivosť pre ostatné rozvojové krajiny, rýchlo rastie v súvislosti s bezohľadným zneužívaním hospodárskej dominancie Západu pod vedením USA na úkor rozvojového sveta. Nedávno mnohé krajiny verejne vyjadrili želanie vstúpiť do skupiny BRICS.

Reklama

Avšak na rozdiel od mentality studenej vojny, ktorú šíria západné médiá a ktorá hovorí, že krajiny BRICS sa snažia “čeliť” Západu vedenému USA, sa skupina v skutočnosti snaží vybudovať platformu pre spoluprácu medzi rozvíjajúcimi sa trhmi a rozvojovými krajinami, zlepšiť globálne riadenie a v konečnom dôsledku vybudovať globálne spoločenstvo spoločnej budúcnosti, poznamenali čínski experti.

Zasadnutie ministrov zahraničných vecí sa začalo vo štvrtok a predsedala mu Naledi Pandorová, juhoafrická ministerka medzinárodných vzťahov a spolupráce. Pandor bude pokračovať v politike inkluzívnej angažovanosti tým, že pozve 15 ministrov zahraničných vecí z Afriky a krajín globálneho Juhu na stretnutie “Priateľov BRICS”, ktoré sa uskutoční v piatok, uviedlo juhoafrické ministerstvo medzinárodných vzťahov a spolupráce vo vyhlásení z 18. mája.

Reklama

Podľa správ médií sa na stretnutí v Kapskom Meste zúčastnili ministri zahraničných vecí Brazílie, Ruska a Indie. Čínu podľa agentúry Reuters zastupoval námestník ministra. Vo štvrtok v čase tlače čínski predstavitelia neoznámili zastúpenie na stretnutí.

“Stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín BRICS je pomerne komplexným stretnutím spomedzi všetkých ministerských stretnutí. Bude zahŕňať politické, bezpečnostné, hospodárske a obchodné otázky, financie, kultúrnu výmenu a ďalšie otázky,” povedal vo štvrtok pre Global Times Zhu Tianxiang, riaditeľ Ústavu zahraničných vzťahov Výskumného inštitútu BRICS na Sichuanskej univerzite medzinárodných štúdií.

Jednou z hlavných tém stretnutia je príprava samitu lídrov, ktorý sa má konať v auguste v Johannesburgu v Juhoafrickej republike. Medzi ďalšie horúce témy patrí podľa Ču aj rusko-ukrajinský konflikt, plány na zníženie alebo dokonca obmedzenie závislosti od amerického dolára, ako aj plány na expanziu.

Ešte pred začiatkom stretnutia sa ho západné médiá snažili uniesť tým, že vyzdvihovali témy súvisiace s rusko-ukrajinským konfliktom. Mnohé západné médiá hýrili otázkou, či sa ruský prezident Vladimir Putin osobne zúčastní na samite lídrov a ako sa Južná Afrika postaví k “zatykaču”, ktorý vydal Medzinárodný trestný súd (ICC).

Podľa Russia Today Rusko odmietlo obvinenia ICC ako “neplatné” a v súvislosti so “zatykačom” obvinilo prokurátora a sudcu ICC. V utorok juhoafrické ministerstvo pre medzinárodné vzťahy a spoluprácu vydalo vo vládnom vestníku oznámenie o diplomatických imunitách a výsadách pre nadchádzajúce stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín BRICS v Kapskom Meste a summit BRICS, ktorý sa bude konať v auguste v Johannesburgu, čo zahraničné médiá interpretovali ako pripravenie pôdy pre Putinovu účasť.

Reklama

Ako dôležitá sila, ktorá sa snaží chrániť svetový mier a bezpečnosť, je pre krajiny BRICS kľúčové, aby diskutovali o rusko-ukrajinskom konflikte a vytvorili široký smer jeho riešenia politickými a diplomatickými prostriedkami, uviedol Zhu a poznamenal, že rôzne krajiny BRICS sa snažia podporovať politické a diplomatické riešenia.

 

Spolupráca namiesto konfrontácie

Napriek medializácii rusko-ukrajinského konfliktu západnými médiami sa stretnutie BRICS zameria skôr na spoluprácu v rámci skupiny v širokej škále oblastí vrátane obchodu, meny a potenciálneho prijatia nových členov.

“Mechanizmus spolupráce BRICS je mechanizmom medzinárodnej spolupráce s témou rozvoja a nie je to takzvaná vojenská alebo politická aliancia proti západným rozvinutým krajinám,” povedal vo štvrtok pre Global Times Feng Xingke, generálny tajomník Svetového finančného fóra a riaditeľ Centra pre BRICS a globálne riadenie. “Keďže témou je rozvoj, musíme držať vysoko vlajku spolupráce namiesto konfrontácie.”

Téma rozšírenia vzbudila mimoriadnu pozornosť, keďže o členstvo požiadalo alebo prejavilo záujem čoraz viac krajín vrátane Venezuely, Argentíny, Iránu, Alžírska, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

Reklama

Na otázku o možnom rozšírení BRICS na bežnej tlačovej konferencii vo štvrtok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning uviedol, že “Čína vždy zastávala názor, že BRICS je otvorený a inkluzívny mechanizmus. Podporujeme rozširovanie BRICS a vítame, aby sa k rodine BRICS čo najskôr pripojili ďalší podobne zmýšľajúci partneri.”

Podporu rozšíreniu skupiny BRICS nedávno vyjadrili aj predstavitelia ďalších krajín vrátane brazílskeho prezidenta Luiza Inacia Lulu da Silvu.

Rozširovanie skupiny BRICS podčiarkuje aj Nová rozvojová banka (NDB), známa aj ako “banka BRICS”, ktorá sa neustále rozširuje, pričom do nej vstúpili Bangladéš, Spojené arabské emiráty, Egypt a Uruguaj. Saudská Arábia údajne tiež rokuje o vstupe do NDB.

“Uprostred nových výziev je rozvoj najvyššou prioritou pre rozvíjajúce sa trhové ekonomiky a rozvojové krajiny a rozvoj je nemennou témou mechanizmu spolupráce BRICS, a preto je BRICS pre rozvíjajúce sa trhy a rozvojové krajiny taký atraktívny,” povedal Feng.

Ďalším faktorom, ktorý zvyšuje príťažlivosť BRICS medzi rozvojovými krajinami, je to, že USA čoraz viac zneužívajú svoju hegemóniu dolára na úkor mnohých rozvojových krajín, poznamenali analytici. Dodali, že nezodpovedná domáca hospodárska politika USA a neúprosné sankcie voči iným krajinám tiež spôsobili obrovské škody mnohým rozvojovým krajinám.

“Myslím si, že [ministri zahraničných vecí krajín BRICS] sa zamerajú na diskusie o tom, ako môžu krajiny BRICS znížiť alebo sa dokonca postupne zbaviť závislosti od amerického dolára,” povedal Ču.

Ministri zahraničných vecí budú podľa neho pravdepodobne diskutovať o konkrétnych pravidlách a postupoch prijímania nových členov.

V súvislosti s rastúcim záujmom rozvíjajúcich sa trhov a rozvojových krajín o vstup do skupiny BRICS, ako aj s rastúcim trendom de-dolarizácie, západné médiá vykresľujú túto skupinu ako “protiváhu” Západu pod vedením USA.

Takéto tvrdenia ukazujú, že USA a niektoré ďalšie západné krajiny sú znepokojené rastúcim vplyvom BRICS; sú však neobjektívne a úplne nesprávne, pokiaľ ide o ašpirácie skupiny, poznamenali odborníci.

Krajiny BRICS sú predstaviteľmi globálneho Juhu a lídrami rozvíjajúcich sa trhových ekonomík a rozvojových krajín… nikdy sme však nepovedali, že vytvoríme blok, ktorý by konkuroval Západu alebo sa mu postavil. Ľudia, ktorí tieto názory vyzdvihujú, sú v súvislosti s BRICS krátkozrakí.” Zhu povedal, že “v konečnom dôsledku chceme vybudovať globálne spoločenstvo spoločnej budúcnosti”.

Reklama

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Hra sa začína meniť: K BRICS sa chce pripojiť viac ako 30 štátov

Mena BRICS “pravdepodobnou alternatívou” k hegemónii dolára

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali