Ministerstvo vnútra RF oznámilo výsledky inšpekcie incidentu s Navaľným. Hlásenia teroristických útokov, ktoré bránili lietadlu pristáť mali prísť z Nemecka. Lekár, ktorý Navaľného zachránil, vysvetlil presne o čo išlo

Ministerstvo vnútra RF oznámilo výsledky inšpekcie incidentu s Navaľným. Hlásenia teroristických útokov, ktoré bránili lietadlu pristáť mali prísť z Nemecka. Lekár, ktorý Navaľného zachránil, vysvetlil presne o čo išlo

Moskva 8. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Pavel Golovkin)

 

Ministerstvo vnútra Ruskej federácie vypočulo vyše 230 ľudí, ktorí videli Alexeja Navalného v Tomsku, alebo ho kontaktovali, informuje ruské ministerstvo vnútra pre Sibírsky federálny okruh

Alexej Navaľnyj, kauza, otrava
Na snímke Alexej Navaľnyj

Potom, čo sa v médiách objavili rôzne videá a komentáre k incidentu, zamestnanci oddelenia spustili ďalšie kontroly.

Reklama

Podľa ministerstva vnútra boli falošné správy o zamínovaní objektov v Omsku, kvôli ktorým tam lietadlo s Rusom údajne nemohlo pristáť, odoslané zo serverov v Nemecku.

“Na základe falošného hlásenia z 20. augusta o bombách na okresných súdoch, na stanici, pošte, v bankách, na letisku sa začalo trestné stíhanie. Ide o vedome nepravdivú správu o teroristickom čine spáchanom proti sociálnej infraštruktúre alebo spôsobujúcej veľké škody,” stojí vo vyhlásení.

Reklama

 

 

Lekár, ktorý zachránil Navaľnému život, kategoricky odmietol otravu

Stav Alexeja Navalného mohlo privodiť porušenie diéty alebo konzumácia alkoholu, v rozhovore pre Sputnik to povedal hlavný toxikológ Sibírskeho federálneho okruhu a Omskej oblasti, doktor lekárskych vied, vedúci oddelenia Omskej mestskej nemocnice č. 1 Alexander Sabajev.

“Môže byť niekoľko príčin. Je to alimentárny faktor, teda faktory stravovania a faktory eventuálnej konzumácie alkoholických nápojov. Je to faktor nedodržania diéty alebo dodržanie istej diéty. Toto sú spravidla hlavné príčiny. Avšak skutočnosť, že došlo k poruche metabolizmu existovala, čo bolo potvrdené laboratórnymi testami. Bolo to potvrdené biochemickými rozbormi, ktorých sme vykonali celkom osem.

Bolo to 11 rozborov hlavného kyselinového stave. Bolo to 25 testov hladiny cukru. Bolo to vyšetrenie nástrojmi, skrátka celý komplex diagnostiky, ktorý sme vykonali.

Reklama

Všetko bolo potvrdené, všetko zaregistrované, všetko prerokované kolegiálne, bolo zvolaných osem rozšírených konzílií za účasti dostatočne kvalifikovaných odborníkov, hlavných odborníkov, zamestnancov Omskej lekárskej univerzity, preto bola diagnóza otrava vylúčená. Zhodli sme sa všetci na diagnóze porucha glycidovej výmeny, čo je skutočná diagnóza,” povedal lekár.

Vysvetlil, že pacient mal pravdepodobne dysfunkciu slinivky brušnej, ktorá spôsobila prudké kolísanie hladiny cukru v krvi, čo sa ku koncu pobytu v nemocnici podarilo stabilizovať.

“Hlavná verzia bola dysfunkcia pankreasu u daného pacienta, ktorá zrejme spôsobila prudké zmeny hladiny cukru v krvi, zdôrazňujem, prudké zmeny, z veľmi nízkych na veľmi vysoké, teda z menej ako 3 mmol/l na viac ako 20 mmol/l. V tomto rozmedzí je glykemický profil veľmi nebezpečný jav. Úloha spočíval v tom, aby sme dosiahli normálnych veličín. Podarilo sa to nám už za 12-14 hodín od chvíle hospitalizácia,” dodal Sabajev.

 

Hospitalizácia Navaľného

Pripomeňme, že Navaľnyj bol hospitalizovaný 20. augusta v Omsku po tom, čo sa mu v lietadle urobilo zle. Na základe výsledkov vyšetrení omskí lekári stanovili ako základnú diagnózu metabolickú poruchu, ktorá spôsobila prudkú zmenu hladiny cukru v krvi.

Reklama

Zatiaľ nie je jasné, čo bolo príčinou tejto poruchy, ale podľa omských lekárov neboli v krvi ani moči Navalného nájdené žiadne jedy.

Neskôr bol letecky prepravený do Nemecka. Potom vláda SRN s odvolaním na vojenských lekárov oznámila, že Navaľnyj bol údajne otrávený látkou zo skupiny toxických bojových látok Novičok. Kabinet ministrov Spolkovej republiky Nemecko neskôr uviedol, že závery nemeckých odborníkov boli potvrdené švédskymi a francúzskymi laboratóriami, pričom na žiadosť Berlína vykonalo OPCW vlastné skúmanie.

V tejto súvislosti Kremeľ uviedol, že Berlín o svojich zisteniach Moskvu neinformoval, a ruské ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že Rusko čaká odpoveď Nemecka na oficiálnu žiadosť ohľadom tejto situácie.

Už v deň hospitalizácie Navalného začala prokuratúra a polícia vykonávať kontroly. Tlačový hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že de facto prebiehajú vyšetrovacie úkony týkajúce sa situácie okolo Navalného, ​​a ak bude potvrdená prítomnosť jedovaté látky, bude  vyšetrovanie začať i de iure. Podľa jeho slov je Rusko pripravené komunikovať s Európou o situácii okolo Navaľného, ​​potrebuje však informácie z Paríža a Berlína.

Úrady SRN skôr nepopierali, že nemecká spravodajská služba BND mala od 90. rokov prístup k bojovej jedovaté látke Novičok.

Berlínska klinika Charité 23. septembra oznámila, že Navaľnyj bol prepustený z nemocnice, jeho stav je uspokojivý, ošetrujúci lekári nevylučujú jeho úplné uzdravenie.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali