Mexickí zlodeji ukradli v USA značkový tovar za 20 miliónov dolárov

Mexickí zlodeji ukradli v USA značkový tovar za 20 miliónov dolárov

Washington 9. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Banda zlodejov z mexického mesta Tijuana ukradla v uplynulých rokoch v nákupných centrách v Spojených štátoch amerických luxusný tovar v hodnote 20 miliónov dolárov a následne ho predala v Mexiku. Vyplýva to z dokumentov, ktoré tento týždeň zverejnil federálny súd v meste San Diego. Informoval tom denník Los Angeles Times

Ilustračné foto

“Počas uplynulých najmenej desiatich rokov obchodníci v Tijuane vyslali do nákupných centier po celej krajine zlodejov a dali im pokyn zamerať sa na značkový tovar. Lup mal hodnotu viac než 20 miliónov a cieľom bolo rozpredať tovar v Mexiku za nižšie ceny,” uviedol denník.

Reklama

Vysoko organizovaný gang pôsobil v nákupných centrách v kalifornskom meste San Diego, ktoré leží len cez hranicu od mexickej Tijuany, ale aj v obchodoch na opačnom konci krajiny – v štátoch Maryland, Illiniois, Washington a Oregon.

Zlodeji používali sofistikované techniky a boli schopní ukradnúť všetko od obuvi cez oblečenie až po spodnú bielizeň luxusných a známych značiek. Zlodejov riadili lídri, ktorí kontrolovali situáciu v obchode, zlodejom dávali signály rukami alebo prostredníctvom mobilov, zakrývali ich pohyby a odvádzali pozornosť zamestnancov obchodu. Na oklamanie čítačiek ochranných čipov na tovare používali zlodeji tašky s kovovými stenami.

Reklama

V prípade potreby použili zlodeji aj násilie. Pri úteku napríklad zhodili z kočíka bábätko, bezpečnostnému pracovníkovi zlomili ruku, autami zrážali ľudí a zastrašovali svedkov.

“Nie sú to len zlodeji. Nevykrádajú len obchody. Používajú násilie, aby získali to, čo chcú,” povedal pre Los Angeles Times vyšetrovateľ David Show.

Polícia uskutočnila tento týždeň v San Diegu a okolí rozsiahlu akciu, prehľadala viacero domov a za jediný deň zatkla najmenej 14 osôb. Zhabala tiež 30.000 dolárov v hotovosti a desiatky vriec s novým oblečením, ktoré stále malo cenovky a bezpečnostné čipy.

Zlodeji nekradli v malom. Pri jedinom záťahu v jednom obchode zvyčajne ukradli tovar v hodnote tisícov dolárov. Napríklad v obchode v Las Vegas spodnú bielizeň za 6700 dolárov a v obchode v San Clemente v Kalifornii oblečenie za 10.600 dolárov.

Zlodeji čelia obžalobe zo sprisahania a prijímania a držania ukradnutého tovaru. Siedmi z nich aj z nelegálneho pobytu v USA.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali