Merkelová, Hollande a Renzi sú za zintenzívnenie spolupráce v sfére obrany

Merkelová, Hollande a Renzi sú za zintenzívnenie spolupráce v sfére obrany

Neapol 22. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Carlo Hermann)

 

Za rozšírenie spolupráce v oblasti obrany a zintenzívnenie výmeny informácií tajných služieb sa po dnešných rokovaniach s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a talianskym premiérom Matteom Renzim vyslovila na palube lietadlovej lode Giuseppe Garibaldi pri juhotalianskom Neapole nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

Zľava taliansky premiér Matteo Renzi, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande
Zľava taliansky premiér Matteo Renzi, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande

Podľa jej slov jestvuje v súvislosti s krízami vo svete, občianskou vojnou v Sýrii a hrozbou islamistického teroru pocit, že sa musí urobiť “viac pre našu vnútornú i vonkajšiu bezpečnosť”. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Reklama

Európa by mala vziať väčšmi ako v súčasnosti do rúk vlastnú obranu, vyhlásil pri tejto príležitosti najvyšší francúzsky predstaviteľ Francois Hollande. Podľa jeho slov by Európska únia mala investovať do spoločného úsilia o obranu ďalšie finančné prostriedky. Francúzsko by na to poskytlo svoj príspevok, zdôraznil.

Taliansky premiér Matteo Renzi na ostrove Ventotene odmietol názory euroskeptikov. “Nikto z nás si nemyslí, že problémy, ktorým čelíme, možno ľahko vyriešiť,” vyhlásil. Zároveň poznamenal, že aj keď si niekto myslí, že problémom je Európa, je to presne naopak.

Reklama

Podľa Renziho slov je pre Európu povinnosťou zachraňovať ľudí, ktorí v Stredozemnom mori riskujú vlastné životy. Do Talianska dorazilo, ako pripomenul, od začiatku roka 2016 okolo 102.000 utečencov a ilegálnych migrantov. Väčšina z nich sa do krajiny dostala na palube plavidiel prevádzačov z Líbye.

Boj proti prevádzačom nemožno zvládnuť bez spolupráce s Tureckom, pripustila Angela Merkelová, ktorá súčasne poukázala na fakt, že pobrežná stráž nedokáže sama dostatočne chrániť hranice. V tejto súvislosti sa musí urobiť viac, vyplynulo z jej slov.

Na margo situácie na starom kontinente po rozhodnutí Britov o brexite a pred blížiacim sa summitom EÚ, ktorý sa uskutoční 16. septembra v Bratislave, Angela Merkelová priznala, že Európu čaká skúška. Účastníci dnešnej schôdzky hovorili aj o tom, čo urobiť pre vytvorenie nových pracovných príležitostí na starom kontinente a pre hospodársky rast. Kým taliansky premiér sa vyslovil za prijatie významných opatrení v záujme hospodárskeho rastu, nemecká kancelárka pripomenula, že starý kontinent nie je ešte vo všetkých oblastiach tým najväčšmi konkurencieschopným miestom na planéte. Európa však musí mať aj v tejto sfére tie najvyššie ambície, vyplynulo z jej slov.

Podľa názoru nemeckej kancelárky ide popri vnútornej a vonkajšej bezpečnosti spoločne s budúcnosťou mládeže na kontinente o ďalšiu zásadnú otázku, o ktorej treba diskutovať pred vrcholnou schôdzkou únie v hlavnom meste SR. Rozhodnutie Britov treba rešpektovať, poznamenala hostka z Berlína, ale pripomenula, že ostávajúce členské krajiny budú usilovať o prosperujúcu a bezpečnú Európu. Aj predseda talianskej vlády sa dotkol brexitu slovami, že mnohí si po ňom mysleli, že sa Európa ocitla na konci, ale súčasne dodal, že tomu tak nie je.

Dnešná prítomnosť trojice štátnikov pri hrobe talianskeho antifašistu Altiera Spinelliho dokazuje, ako pripomenula Angela Merkelová, že poznajú korene Európskej únie. Je dobrým posolstvom súčasnosti, že z niekdajšej vízie sa stala realita. Teraz treba pracovať na tom, aby sme ľuďom opäť garantovali bezpečnú Európu a súčasne im umožnili žiť v súlade s európskymi hodnotami, odznelo v dejisku schôdzky.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali