Minister Glváč navštívil miesto havárie vrtuľníka i zraneného vojaka

Minister Glváč navštívil miesto havárie vrtuľníka i zraneného vojaka

Hradisko 28. júla 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Stav oboch mužov z havarovaného vrtuľníka vyžaduje operačný zákrok

Vojenský vrtuľník MI17 po poludní pri obci Hradisko havaroval. Na jeho palube sa nachádzala trojčlenná posádka, ktorú tvorili prvý pilot, druhý pilot a palubný technik. Vrtuľník vzlietol o 13:30 z prešovskej základne vrámci cvičenia, počas ktorého mali nacvičovať pristátie v neznámom teréne.

Reklama
Na snímke vrak havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov
Na snímke vrak havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov

Spojenie s vrtuľníkom sa stratilo o 14:02, načo následne o 14:13 vyslaný pátrací vrtuľník. Záchranný tím vyslobodil posádku havarovaného vojenského vrtuľníka a poskytol jej prvú pomoc. Keďže k zranením sa nebolo možné dostať, záchranári k museli lekára zlaniť.

Jeden člen posádky počas pokusu o oživenie neprežil. Zvyšní dvaja členovia utrpeli zranenia. Jeden má otvorenú zlomeninu nohy a druhý poranené rameno. Muža s polytraumou previezli do nemocnice v Prešove. Druhého do nemocnice v Košiciach.

Reklama

Na mieste aktuálne zasahujú hasiči z Prešova, Raslavíc a Sabinova. Keďže vrtuľník spadol v ťažko dostupnom teréne na miesto nešťastia prišlo trinásť hasičov a štyri kusy techniky. A tiež  záchranná letecká služba z Košíc, Banskej Bystrice a Popradu.

Minister obrany Martin Glváč okamžite prerušil dovolenku v Chorvátsku a vracia sa na Slovensku. A náčelník generálneho štábu  Milan Maxim sa predčasne vracia zo zahraničnej cesty.

Stav oboch muž si vyžaduje operačný zákrok. Jeden je vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, druhý v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach

Podľa hovorkyne prešovskej nemocnice Renáty Cenkovej je pacient hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, má združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Jeho stav si vyžadoval urgentný operačný zákrok, ktorý momentálne podstupuje. Je stále v kritickom stave.

Hovorkyňa UN v Košiciach Ladislava Šustová informovala, že muž utrpel ťažký úraz a bude pripravovaný na operáciu. Predbežne sa dá podľa nej povedať, že je v stabilizovanom stave.

Reklama

 

Minister obrany SR Martin Glváč včera večer osobne prišiel na miesto havárie vojenského vrtuľníka Mi-17

„Urobili sa na mieste úkony, ktoré boli nevyhnutné. Zabezpečil sa priestor, aby ráno mohli odborníci z leteckého úradu a z komisie pokračovať vo vyšetrovaní nehody. Ihneď po tejto havárii boli až do vyšetrenia nehody pozastavené lety na vrtuľníkoch Mi-17, okrem leteckej pátracej záchrannej služby,“ uviedol na mieste havárie minister obrany Martin Glváč.

Na snímke minister obrany SR Martin Glváč
Na snímke minister obrany SR Martin Glváč

„Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodine pilota, ktorý zahynul a veľa zdravia dvom zraneným vojakom. Dúfam, že ich zdravotný stav sa bude len a len zlepšovať. Ide o dvoch najskúsenejších pilotov a palubného technika, ktorí sa zúčastnili operácii v zahraničí,“ dodal minister Glváč.

„Celú posádku veľmi dobre poznám. S každým z nich som lietal, takže je to vec, s ktorou sa nedá vyrovnať. Ja sám teraz nedokážem odhadnúť čo sa mohlo stať a tých možností je veľmi veľa,“ dodal veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba. Z miesta nešťastia sa minister obrany Martin Glváč presunul do nemocnice v Košiciach, kde sa bol informovať o zdravotnom stave zraneného vojaka

Reklama

 

Minister Glváč navštívil zraneného vojaka zo zrúteného vrtuľníka

Minister obrany SR Martin Glváč v noci na dnes navštívil v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) jedného z dvoch ťažko zranených vojakov, ktorí v utorok (28.7.) prežili pád vojenského vrtuľníka pri obci Hradisko v okrese Prešov. S 38-ročným vojakom, ktorý utrpel vážne zranenie chrbtice a trupu, sa krátko zhováral.

“Je pri vedomí a na to, čo sme mali možnosť vidieť hore (na mieste havárie), môj subjektívny názor je veľmi dobrý a teším sa z toho,” uviedol minister k stavu pacienta.

Zraneného vojaka podľa lekárov čaká dnes dopoludnia náročná operácia. “Prebehol komplexný diagnosticko-terapeutický proces, podarilo sa nám pacienta stabilizovať a pripravujeme ho na operáciu,” uviedol pre novinárov lekár Rastislav Burda. Pacient je pri vedomí a komunikuje.

Šéf rezortu obrany potvrdil, že druhý zranený 36-ročný vojak, ktorý leží v prešovskej nemocnici, sa už v utorok podrobil operácii a je pri vedomí. “Vyzerá to naozaj lepšie, ako sme mali informácie. Je po operácii, prebral sa a ostatné veci sú, myslím si, informácie v prvom rade pre rodinu a ja by som ich nerád komentoval,” povedal Glváč.

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáty Cenkovej má pacient združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali