Seniorovi 500 eurový poukaz za očkovanie? Matovič chce cez zaočkovaných dôchodcov poskytnúť 500 miliónov eur prevádzkam zasiahnutým pandémiou

Seniorovi 500 eurový poukaz za očkovanie? Matovič chce cez zaočkovaných dôchodcov poskytnúť 500 miliónov eur prevádzkam zasiahnutým pandémiou

Bratislava 26. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Štát chce poskytnúť 500 miliónov eur prevádzkam, ktoré utrpeli škody počas pandémie ochorenia COVID-19. Toto riešenie navrhol minister financií Igor Matovič na piatkovej tlačovej konferencii. Peniaze sa k nim majú dostať cez zaočkovaných dôchodcov, ich deti či vnúčatá, ktorí použijú 500 eurové poukazy vo vybraných podnikoch a službách

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OľANO)

Má sa to týkať hotelov, penziónov, reštaurácií a kaviarní, ďalej tiež divadiel, galérií a kín v rámci kultúrnych podujatí. Tretí sektor, ktorý chce Matovič podporiť, zahŕňa poskytovanie služieb aké ponúkajú kaderníctvá, kozmetické a masérske salóny, aquaparky, wellness centrá, posilňovne a športové kluby.

Reklama

Cieľom je podporiť očkovanie u približne 380-tisíc Slovákov vo veku nad 60 rokov, ktorí v súvislosti s ochorením COVID-19 patria medzi rizikové skupiny. Matovič očakáva, že by sme na konci kampane mohli mať milión zaočkovaných dôchodcov. Jeho návrh podporuje aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár, nakoľko jeho strana Sme rodina je proti povinnému očkovaniu, ktoré viacerí odborníci časom zvažujú.

Nárok na poukazy budú mať seniori, ktorí do polovice decembra budú zaočkovaní aspoň jednou dávkou. Týkať by sa to malo aj tých, ktorí už majú nárok na druhú, prípadne tretiu dávku a ešte si ju nenechali aplikovať. Matovič chce dať možnosť využiť poukazy aj tým, ktorí už tretiu dávku majú. Ide o viac ako 200-tisíc ľudí. Používať poukaz však budú môcť seniori až vtedy, keď budú zaočkovaní treťou dávkou, teda niektorí až budúci rok. Poukaz bude fungovať formou QR kódov, cez ktoré si bude prevádzkar môcť stiahnuť požadovanú sumu za svoje služby. O návrhu by sa mohlo v parlamente rozhodnúť ešte tento rok, Matovič je pripravený tento návrh prerokovať s poslancami v skrátenom legislatívnom konaní už v utorok 30. novembra.

Reklama

Prevádzkovatelia gastro podnikov združení v zoskupení Zachráňme gastro! uviedli, že každú snahu pomôcť odvetviu si vážia a tešia sa jej. Podobne, všetko, čo smeruje k vyššej zaočkovanosti ohrozených skupín, podporujú. Myslieť si však, že dôchodcovia pomôžu svojimi 500 eurami rovnomerne celému gastrosektoru, by bolo podľa nich naivné. „Preto musíme zdôrazniť, že tento nápad nedosahuje pozitíva návrhu ministra financií Matoviča na zníženie DPH pre reštaurácie, na ktorom, ako sme počuli existuje zhoda celého politického spektra. Preto veríme, že DPH sa zníži, čo najskôr, ideálne už k 1. januáru 2022 a dôchodcovské poukážky toto zníženie len doplnia,” povedal Ján Laš zo Zachráňme gastro!.

 

Minister financií si myslí, že školy by mali byť zatvorené

Minister financií a predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič si myslí, že školy by mali byť zatvorené. Uviedol to dnes na tlačovej besede. Zdôraznil, že strana Sloboda a Solidarita na rokovaní vlády vetovala návrh na prerušenie vyučovania a školy tak zostali otvorené.

Matovič vidí za nárastom nakazených detí na školách nedostatok testov na školách. „Od 1. októbra nastalo ďalšie opatrenie, ktoré som doteraz nepochopil a vo veľkom som ho kritizoval na koaličných radách a na zasadnutí vlád. Zrušili rúška a respirátory na základných školách. Odvtedy, keď si pozriete, dramaticky narástla pozitivita detí a ich rodičov,“ dodal.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

15:34

Polícia odvolala pátranie po dvoch 17-ročných chovankyniach Centra pre deti a rodiny Semeteš vo Vysokej nad Kysucou (okres Čadca). Selinu a Luisu Halmové našli a sú v poriadku. Po nezvestných tínedžerkách polícia pátrala po tom, čo 4. mája opustili centrum pre deti a rodiny a nepodali o sebe žiadne informácie.

15:33

Slovenský dvojkajak v zložení Katarína Pecsuková, Dagmar Čulenová obsadil v A-finále K2 na 500 m na úvodnom podujatí Svetového pohára v Szegede deviate miesto. Mužská kádvojka v zostave Csaba Zalka, Adam Botek skončila v B-finále štvrtá rovnako ako Denis Myšák v K1 na 500 m. Obe lode celkovo klasifikovali na 13. priečke. Dvojkajak Milan Dörner, Ákos Gacsal finišoval v C-finále ôsmy, celkovo bol 26.

15:31

Rodičov, ktorí odkladajú peniaze svojim deťom na budúcnosť, na Slovensku aj v Českej republike pribúda. Počet investujúcich rodičov na Slovensku stúpol za jeden rok až o 84 %, pričom v susednom Česku išlo o 51-percentný nárast, vyplýva to zo štatistík investičnej platformy Portu.

15:16

Organizátori Eurovízie vyradili v sobotu holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže. Len niekoľko hodín pred jej finále tak reagovali na sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

15:14

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

14:46

Spoločnosť Starlink dodávajúca satelity, ktorú vlastní spoločnosť SpaceX, v sobotu varovala pred zhoršenými službami zapríčinenými najväčšou geomagnetickou búrkou za posledných dvadsať rokov, ktorá je spôsobená slnečnou aktivitou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali