Maďarský zákaz asistovanej samovraždy napadnutý na Európskom súde pre ľudské práva

❚❚

Bratislava 5. decembra 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:Pixabay)

 

Maďarsko je nútené obhájiť svoj zákaz vykonania asistovanej samovraždy, keďže Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) prejednáva prípad právnika, ktorý sa snaží tento zákon zrušiť. Informuje The European Conservative

Ilustračné foto

Podľa maďarských právnikov by legalizácia praxe asistovanej samovraždy viedla k tomu, že by jednotlivé vlády ukončili životy chorých alebo zdravotne postihnutých ľudí.

.

Ústne pojednávania v prípade právnika v oblasti ľudských práv a maďarského štátneho príslušníka Dániela Karsaia sa konali minulý týždeň, hoci rozhodnutie môže byť vynesené až o rok.

Štyridsaťšesťročnému právnikovi Danielovi Karsaiovi bola v júli 2021 diagnostikovaná amyotrofická laterálna skleróza alebo ALS. V Spojených štátoch je toto neurodegeneratívne ochorenie známe aj pod názvom Lou Gehrigova choroba, podľa baseballistu Yankees, ktorý na toto ochorenie zomrel v roku 1941.

.

Karsai podal žalobu na maďarskú vládu kvôli jej zákazu eutanázie a asistovanej samovraždy, ktorý zakazuje tiež pomôcť osobe vycestovať do inej krajiny, aby ukončila svoj život.

Karsai žiada súd, aby zrušil maďarský zákon, a dúfa, že ESĽP pôjde tak ďaleko, že vyhlási “právo na smrť”.

Karsai pracoval v ESĽP štyri roky začiatkom roka 2000. Prvé argumenty vo svojom prípade predniesol sám, sediac na invalidnom vozíku a obklopený svojím právnym tímom.

„Nikto by nemal čeliť takejto situácii,“ povedal Karsai vo svojich úvodných slovách a opísal situáciu ako mimoriadne ponižujúcu.

„Súčasný zákaz je nehumánny, zbavuje slobody voľby a je diskriminačný,“ tvrdí Karsai a dodal, že ho čaká život plný utrpenia. Bude uväznený vo vlastnom tele bez vyhliadky na iné vyslobodenie, okrem smrti.

.

„Skôr či neskôr sa dostanem do bodu bezvýznamnej existencie,“ povedal Karsai.

Advokáti Budapešti tvrdili, že maďarský zákaz asistovanej samovraždy je podporovaný tou istou zmluvou, ktorá je základom Európskeho dohovoru o ľudských právach (EDĽP )konkrétne článkom 2, ktorý signatárov zaväzuje chrániť právo na život.

Maďarský právny tím prirovnal zákon o asistovanej samovražde k zákazu trestu smrti, pričom oba vychádzajú z predpokladu, že ľudia nemôžu zasahovať do procesu usmrtenia.

Argumentovali tiež tým, že eutanázia je sama o sebe formou diskriminácie, keďže “vychádza z predpokladu, že je lepšie byť mŕtvy ako žiť s postihnutím,” povedal sudcom Zoltán Tallodi, právnik maďarského ministerstva spravodlivosti.

Tallodi tiež povedal: „Legalizácia tejto praxe by viedla k tomu, že vlády by ukončovali životy chorých alebo zdravotne postihnutých, teda tých, ktorí sú považovaní za neproduktívnych.“

.

Aliancia na obranu slobody spolu s mimovládnou organizáciou Care Not Killing so sídlom v Spojenom kráľovstve tiež predložili súdu podnet v prospech maďarského zákazu asistovanej samovraždy.

„Hoci si stav pána Karsaia vyžaduje náš najväčší súcit, nemôžeme sa vzdať našej základnej ochrany ľudských práv. Maďarsko je podľa európskeho a medzinárodného práva v oblasti ľudských práv povinné chrániť ľudský život,“ povedal Jean-Paul Van De Walle, právny poradca ADF International.

„Právo na život je nedotknuteľné a je základom všetkých ostatných ľudských práv. Naopak, neexistuje žiadne takzvané právo na smrť. Na celom svete len nepatrná menšina krajín povoľuje asistovanú samovraždu,“ povedal Van de Walle, ktorý sa v utorok sa zúčastnil na ústnom pojednávaní súdu v Štrasburgu.

Organizácie tiež tvrdili, že legalizácia eutanázie vedie k jej zneužívaniu. Odvolávali sa na prípad Mortier proti Belgicku, v ktorom ESĽP rozhodol, že Belgicko porušilo právo na život ženy usmrtenej asistovanou samovraždou, pretože v procese, ktorého cieľom je chrániť ľudí pred zneužitím tejto praxe, bolo niekoľko nezrovnalostí. Súd však nezrušil belgický zákon o eutanázii, ktorý je jedným z najliberálnejších spomedzi niekoľkých krajín, ktoré túto prax povoľujú. Predtým súd potvrdil zákazy eutanázie.

V prípade Pretty, ženy trpiacej ochorením ALS, proti Spojenému kráľovstvu, v roku 2002 ESĽP rozhodol, že britský zákaz asistovanej samovraždy nie je v rozpore s Dohovorom o ľudských právach a jeho cieľom je predísť prípadom nedôstojného života nevládnych osôb.

Hoci Portugalsko aj Španielsko nedávno dekriminalizovali asistovanú samovraždu, prevažná väčšina európskych krajín túto prax stále zakazuje.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:58

Talianska premiérka Giorgia Meloniová pricestovala v sobotu do Pekingu na svoju prvú návštevu Číny od nástupu do úradu v októbri 2022.

12:51

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:42

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu “35 percent alebo viac” voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz v rozhovore pre denník Welt am Sonntag povedal, že jedným z cieľov je “stať sa zďaleka najsilnejším poslaneckým klubom. Ak to bude možné, mali by sme potrebovať (na zostavenie vlády) iba jedného koaličného partnera.”

12:42

Podiel tovarov v akcii v ponuke obchodov v Česku prestal v 2. štvrťroku po mnohých rokoch rásť. Česi pritom zľavy vyhľadávajú. Uviedol to analytik z výskumnej agentúry NielsenIQ Karel Týra.

12:26

Ekonomika KĽDR zaznamenala v minulom roku výrazný rast, pričom k rastu sa vrátila po predchádzajúcich troch rokoch poklesu. K zotaveniu hospodárstva prispelo najmä oživenie obchodu s Čínou po skončení protipandemických opatrení.

12:19

V sobotu bude vo Francúzsku v prevádzke väčšina vysokorýchlostných vlakov na troch dôležitých trasách, ktoré v piatok zasiahli podpaľačské útoky. Výpadky postihli aj pasažierov spoločnosti Eurostar.

12:18

Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.

12:08

Izraelská armáda v sobotu nariadila evakuáciu husto zaľudnenej oblasti pri meste Chán Júnis, keďže tam plánuje podniknúť operáciu proti militantom hnutia Hamas. Oblasť, ktorej sa nariadenie týka, je súčasťou humanitárnej zóny, ktorá bola vytvorená na udržanie civilného obyvateľstva mimo oblastí bojov.

12:07

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu, povedal v sobotu na 33. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:06

Štvordňový pracovný týždeň by pre zamestnávateľov bol problémom, pretože by prehĺbil súčasný nedostatok pracovnej sily. Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií a komôr, ako aj odborárov, ktorých TASR oslovila.

12:06

Spotreba energie bola v minulom roku na rekordne najvyššej úrovni, v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo vzrástla o dve percentá. Historicky najvyššiu úroveň dosiahli aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré medziročne rástli o 13 %. Nárast v prípade OZE bol takmer výlučne spôsobený využívaním veternej a slnečnej energie, informovala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali