Maďari nesmú mať ruskú vakcínu. Ak ju Orbán kúpi, budú sankcie!

Maďari nesmú mať ruskú vakcínu. Ak ju Orbán kúpi, budú sankcie!

Bratislava/Budapešť 5. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko Jr)

 

Nech Maďari radšej umierajú na koronu, ale ruskú vakcínu mať nesmú – to je postoj Bruselu, ktorý navyše opäť drzo prekračuje svoje právomoci: hoci oblasť zdravia patrí do výlučnej právomoci členských štátov, euroúradníci sa vyhrážajú sankciami

Sputnik V
Na snímke ruská vakcína Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2

Zmluva o fungovaní EÚ hovorí, že oblasť ochrany a zlepšovania zdravia ľudí patrí do výlučnej právomoci národných štátov. To je základná skutočnosť, od ktorej sa musia odvíjať všetky ďalšie úvahy o prijímaní akýchkoľvek liekov, vrátane vakcín, v členských štátoch EÚ.

Reklama

Pozrime sa napríklad ako to, ako slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) prijal v dôsledku koronavírusovej pandémie opatrenia pre urýchlenie registrácie a schvaľovania nových liekov na Covid-19.

Na stránke ŠÚKL (viď TU) sa v odseku „ad 1. Registrácia humánnych liekov“ píše, že ak je liek registrovaný v EÚ, je možné podať na ŠÚKL žiadosť o registráciu takéhoto lieku (týka sa to ľubovoľných liečivých látok, vrátane očkovacích) a je tam opísaný štandardný postup. A ďalej sa píše: „Ak liek nie je registrovaný v EÚ, je možné podať na ŠÚKL žiadosť o registráciu národným postupom. Žiadosť bude ŠÚKL posudzovať prednostne, v čo najkratšom možnom čase (max. do 30 dní). Zo strany žiadateľa je potrebné podať žiadosť, originál alebo kópiu výpisu z obchodného registra a potvrdenie o zaplatení  poplatku. Rozsah a typ dokumentácie bude ŠÚKL riešiť individuálne podľa typu liečiva.“

Reklama

Nie je tam nič o nejakých obmedzeniach ani eurolegislatíve. Čo ŠÚKL posúdi ako vhodné, to prijme „národným postupom“. Na Slovensku v skutočnosti nie je žiadny principiálny problém zaregistrovať ľubovoľné liečivo či vakcínu, a aj také, ktoré nespĺňa nejaké bruselské predpisy, lebo jednoducho sme v tomto ešte stále zvrchovaný štát a naša legislatíva to skrátka umožňuje. Bruselskí mudrlanti sa nijako nevyjadrovali napríklad k divotvornej akcii, keď SR kúpila od tretej krajiny antigénové testy na Covid-19, ktoré boli údajne určené pre tretí svet, s certifikátmi, ktoré sú ktovieaké, a nimi pretestovala celé obyvateľstvo.

A je celkom jasné, že v Maďarsku to bude to o tom istom, len v bledo modrom. Toľko na úvod, aby sme mali ujasnený rámec základných faktov.

 

Orbán chce ruské a čínske vakcíny, EÚ zúri

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol v piatok v rozhlasovom rozhovore, že rokuje s Ruskom a Čínou o kúpe vakcín proti koronavírusu. Vyjadril vieru, že do začiatku budúceho roka bude mať Maďarsko k dispozícii dve alebo tri rôzne vakcíny, a oznámil, že v apríli krajina pravdepodobne zavŕši víťazstvo nad koronavírusom. Prvá dodávka vakcín by mala prísť už v decembri alebo januári.

Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Na toto vyhlásenie však ostro zareagovala EÚ. Tá trvá na tom, že Maďarsko nesmie používať ruskú vakcínu Sputnik V ani žiadnu inú, ktorá nemá európsky certifikát. Hovorca Európskej komisie Eric Mamer uviedol, že „všetky očkovacie látky, ktoré sa používajú na území EÚ, musia zodpovedať schváleným normám kvality v EÚ a prejsť všetky potrebné etapy povoľovania v EÚ.“ A ako inak, prišlo aj na vyhrážky sankciami, ak Maďarsko bude konať tak, ako avizoval premiér Orbán.

Reklama

Podľa hovorcu EÚ Mamera nie je možné kúpiť vakcínu od tretej krajiny: členské štáty EÚ môžu podľa neho používať iba oficiálne vakcíny Covid-19 schválené EÚ (rozumej, schválené Bruselom). „Nie sme v rokovaniach s ruskými ani s čínskymi spoločnosťami,“ uviedol Mamer. „Toto je európska stratégia očkovania. K tomuto procesu sa prihlásili všetky členské štáty.“ Nuž, pán Mamer, zdá sa, že nie celkom všetky: vyzerá to tak, že Maďarsko má iný názor. A platná zmluva o fungovaní EÚ nepustí: nikto nemá právo rozhodovať za Maďarov, aby boli do nich pichané vakcíny, ktoré nechcú, a zakazovať im používať tie, ktoré chcú.

Toto nehorázne vyjadrenie nikým nevoleného bruselského úradníka je svedectvom, že Orbán svojím rozhodnutím kúpiť vakcíny od Ruska a Číny niekomu naozaj silno stúpil na otlak.

 

Prečo je EÚ taká hysterická?

V jednej veci Mamer má pravdu: v EÚ sú predpisy naozaj harmonizované a v právnom štáte smú byť používané iba látky, ktoré legislatíva, resp. zodpovedné orgány povoľujú, resp. nezakazujú. Čo však nedopovedal: rozhodovanie o tom, čo sa kedy povolí či nepovolí, je v právomoci národných štátov. Ak členský štát, resp. jeho zodpovedný orgán, ako napríklad náš ŠÚKL, usúdi (tobôž v mimoriadnej situácii), že je vhodné schváliť používanie nejakej látky, metodiky či technológie na ochranu zdravia svojich občanov, tak to jednoducho platí.

No a je tu ešte jedna možnosť, a pri pomyslení na tú by bruselským úradníkom možno rovno „odtrhlo dekel“: a síce, že nikde nie je povedané, že by sa certifikácia ruských a čínskych vakcín musela robiť na Západe. Ak by na mocná globálna farma-loby robila príliš veľké obštrukcie, tak by jednoducho previerky mohli prebehnúť v Maďarsku a Sputnik V a ďalšie vakcíny „z tretích krajín“ by mohli európsky certifikát získať tam.

Reklama

Nie je ťažké si predstaviť, ako by asi na také niečo zareagoval Brusel potom, ako Európska komisia dala gigantickým nadnárodným farmaceutickým firmám obrovské sumy na vývoj vakcín, aby im zaistila monopol. EÚ podpísala s firmami AstraZeneca, Sanofi-GSK a Johnson a Johnson dohody o „bezpečných a účinných vakcínach“ proti koronavírusom.

Bol by to neuveriteľný precedens, keby si nejaká východoeurópska kolónia dovolila ukázať prostredník korupčnému západnému farmaceutickému gigakartelu, jednomu z najmocnejších uzlov globálnej korporačnej moci – to by sa nad strednou Európou asi strhla búrka biblických rozmerov.

 

Zabráni Big Pharma Sputniku V obletieť Zem?

V tejto absurdnej situácii, kde EÚ ťahá legislatívne za kratší povraz, ale nemôže si dovoliť ustúpiť, lebo tu ide o prioritný záujem samotného božstva „Big Pharma“, neostalo bruselským úradníkom iné, než nehanebne sa Maďarsku vyhrážať nelegálnymi sankciami, ak nebude akceptovať vyššie spomenutý lobistický monopol.

Ono je to napokon celé také úsmevné: krajiny, ktoré nemajú vlastnú vakcínu, chcú diktovať ostatným, akú vakcínu, s akými parametrami môžu kupovať. Vakcína na Covid-19 je pritom len jedným z milióna liečiv, ktoré sa denne schvaľujú, človek by povedal, že predsa také niečo vo „veľkej politike“ nestojí ani za zmienku.

Rusko zaregistrovalo svoju vakcínu proti koronavírusom Sputnik V ako prvé na svete. Je založená na adenovírusovej vektorovej platforme, ktorá je považovaná za bezpečnú. Vakcína v súčasnosti prechádza skúškami tretej fázy, pričom Rusko požiadalo o jej zaradenie do programu núdzového použitia Svetovej zdravotníckej organizácie WHO, ktorý umožňuje zrýchlený schvaľovací režim, čo umožní vakcínu úplne legálne a štandardne už čoskoro predávať na trhoch mnohých krajín.

Západ ruskú vakcínu Sputnik V usilovne ohovára, ale napriek tomu je o ňu obrovský záujem. Mnohé krajiny, a to aj z amerického neokoloniálneho portfólia, jednoducho už nedôverujú korupčnému západnému farmaceutickému gigakartelu a veria viac ruskej vakcíne, napriek tomu, ako ju Západ očierňuje a spochybňuje.

A napokon, ani vakcíny, ktoré vyvíjajú západné korporácie nemusia byť celkom v poriadku: firma Johnson & Johnson pozastavila skúšky svojej vakcíny v polovici októbra s odvolaním sa na „nevysvetliteľnú chorobu“ u jedného z účastníkov. Aj spoločnosť AstraZeneca na čas prerušila testovanie svojej očkovacej látky po problémoch s niekoľkými dobrovoľníkmi, z ktorých mal jeden dokonca zomrieť (hoci nie je isté, či to malo súvis s testovaním vakcíny).

 

Ide o záchranu životov? Áno, ale až v treťom pláne

Vo svete denne na Covid-19 umierajú tisíce ľudí (štatistika viď TU). A na tomto príklade vidíme v plnej kráse láskavý úsmev kapitalizmu a jeho humanistický prístup k ľuďom: nech radšej pomrú, ako by mali byť zachránení ruskou vakcínou – antirusizmus, zisk pre globálne korporácie a túžba po moci ovládať všetky aspekty života v provinciách v neokoloniálnom postavení, vrátane očkovania obyvateľstva, to všetko je dôležitejšie než nejaké ľudské životy.

Reklama

Ako inak, než vyslovený hyenizmus vnímať situáciu, keď tu hynú ľudia a EÚ chce dávať sankcie štátu, ktorý si svojich občanov chce zachraňovať? Navyše je dobré si všimnúť, že tu opäť máme do činenia s arogantným prisvojovaním si rozhodovacích právomocí úradníkmi, ktorých nikto nevolil, a ktorí drzo pchajú nos do vecí, do ktorých ich nič nie je.

Vydrží maďarský premiér Orbán tento tlak a napriek vôli molocha „Big Pharma“ kúpi  ruské a čínske vakcíny? A čo náš hrdinský bojovník proti koronavírusu, minister zdravotníctva Marek Krajčí? Všimne si fakt, že časť obyvateľstva západným vakcínam neverí a pravdepodobne by sa dali očkovať iba vakcínou z iného zdroja? A teda, v záujme záchrany životov aj týchto občanov, nakúpi popri západných aj „východné“ vakcíny, aby mali ľudia možnosť si vybrať?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali