Linhart pre HS o dôležitej kauze, na ktorú upozorňuje: Mám veľmi dôležitú informáciu!

Linhart pre HS o dôležitej kauze, na ktorú upozorňuje: Mám veľmi dôležitú informáciu!

Bratislava 10. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Poslanec Národnej rady, potravinový kritik Patrick Linhart hovorí o kauzách, kde kompetentní namiesto toho, aby strážili zdravie ľudí, údajne zametajú pod koberec zločinné praktiky, ktoré by mohli stáť mnoho ľudí zdravie 

Patrick Linhart
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Patrick Linhart

Tie kauzy sú tu už dlho, ale zatiaľ sa nič nedeje a zdá sa, že (p)otravinová mafia sa napriek medializácii vôbec nemieni vzdať svojich morbídnych ziskov na úkor zdravia obyvateľov. Ide nielen o široko škandalizovanú kauzu ukrajinského obilia kontaminovaného dávkami pesticídov, ale tiež o falšovanie testov potravín a o ukrajinské a poľské kurence obsahujúce baktérie salmonely posielané do obchodov, nemocníc či domovov dôchodcov. Písali sme o tom napríklad tu: Prípad salmonelových kurčiat sa nesmie vyšetrovať? Linhart ide do boja . Preto sme sa na Patricka Linharta obrátili so žiadosťou o bližšie vysvetlenie.

Reklama

 

Hlavné správy: V piatok ste mali tlačovú konferenciu, na ktorej ste verejnosť informovali o kauze s predajom mäsa kontaminovaného salmonelou (viď TU). Aké vážne je toto ohrozenie pre bežných spotrebiteľov?

Reklama

Linhart: Salmonela sa zabíja dôkladným tepelným spracovaním surového mäsa. Stačí však, že máte kontaminované kura trochu menej prepečené a je veľká pravdepodobnosť, že sa nakazíte. Strávite dva týždne v posteli s hnačkami, nevoľnosťou, vracaním, bolesťami brucha, horúčkou.

Nie je to len jedna firma, mám už viacero podnetov od viacerých firiem a viacero dokladov o testoch, ktoré mi posielajú samotné tie firmy jedna na druhú, lebo v rámci konkurenčného boja chcú očierňovať jedna druhú a odvrátiť tak pozornosť od seba, aby sa zachránili.

V čase, keď boli kurčatá pozitívne na salmonelu v Českej republike sťahované z trhu, u nás sa tak nedialo, pritom tie kurčatá ten dodávateľ dodával rovnako do Českej republiky, ako aj na Slovensko, do zahraničných obchodných reťazcov.

 

Hlavné správy: Existujú aj konkrétne potvrdené prípady, keď v dôsledku konzumácie takéhoto mäsa boli spotrebitelia nakazení salmonelózou?

Reklama

Linhart: Máme niekoľko prípadov, keď si ľudia takéto kurča buď kúpili, alebo ho konzumovali napríklad v reštaurácii, kde následne personál potvrdil, že kúpili kurča z kontaminovaného zdroja.

A čo je horšie, už nám niektoré testy pozitívne ukazujú aj kontamináciu listériou. Tá môže spôsobiť aj závažnejšie ochorenie a žiaľ, nemusí ju zlikvidovať ani tepelné spracovanie potravín, čiže tu hrozí naozaj vážne riziko.

Ja som vo štvrtok zvolal mimoriadnu schôdzu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ale tá bola zmarená, pretože predseda toho výboru, košický veterinár Jaroslav Karahuta (ktorý kryje košickú veterinárnu mafiu spolu s ministrom pôdohospodárstva Jozefom Bírešom, ktorý v Košiciach študoval a dlhodobo pôsobil) zvolal výbor na večernú hodinu, keď vedel, že tam už poslanci neprídu, pretože mu to už od rána avizovali a ospravedlňovali sa.

Takže zatiaľ je to oficiálne v polohe, že žiadny problém so salmonelózou nie je. Bol tam aj hlavný hygienik pán Mikas, ktorý mal informovať o tom, koľko prípadov salmonelózy sa vyskytlo, ale bohužiaľ k tomuto nedošlo, keďže výbor nebol uznášaniaschopný, a teda schôdza bola zrušená.

Pán Mikas mal informovať aj o tom, či boli nejaké problémy v súvislosti s kontaminovanou múkou z Ukrajiny, konkrétne v školských prevádzkach a gastro prevádzkach.

Reklama

 

Hlavné správy: To sú vážne hrozby. Dejú sa pri preverovaní týchto vecí nejaké ďalšie kroky?

Linhart: Mám veľmi dôležitú informáciu, že sa už spustilo vyšetrovanie s prísľubom, že do toho má zasiahnuť aj Národná kriminálna agentúra a bude predvolaný aj Bíreš, pracovníci košickej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy a ďalšie osoby.

Ja si myslím, a som presvedčený, že Bíreš s Karahutom kryjú mafiu. Aké výhody z toho majú, na to je treba sa pýtať pána Bíreša a pána Karahutu, ktorý má za poslušnosť alebo podporu sľúbený post budúceho ministra pôdohospodárstva.

Už párkrát sa stalo aj pri hlasovaniach, že zrazu zmenil názor, napríklad pri potravinovom semafore, ktorý by tú salmonelu odhaľoval. Alebo pri testovaní slovenských potravín, ktoré by šli do škôl, nemocníc a domovov sociálnych služieb – aj tam Karahuta hlasoval proti, a práve tam mu údajne mal byť poskytnutý ten prísľub, že ak presvedčí klub, aby hlasoval proti, alebo sa zdržal – čo sa aj stalo – tak bude budúcim ministrom.

Teda toto je sled udalostí, kde niektorí ľudia vymenili vlastné ambície za zdravie obyvateľstva. Títo ľudia riadili náš štát, riadia ho aj teraz, posledné štyri roky sme rukojemníkmi v ich rukách.

 

 

Hlavné správy: Kam všade sa kontaminované mäso dostalo?

Linhart: Minister Bíreš úplne zmenil rétoriku. Už nevyvracia tvrdenie, že v kurčatách bola salmonela, teraz už iba hovorí, že sa nedodávala do škôl. A to je síce krásne, ale iste chápete, že to nestačí: ak sa salmonela dodávala do obchodov, do nemocníc, do domovov dôchodcov, tak je to škandál, ktorý sa musí veľmi seriózne riešiť.

Reklama

A potom je tu skutočnosť, že pán Bíreš sa na to, či sa tie kurčatá dodávali do škôl, pýtal pracovníčky, ktorá pracuje na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe Košice-okolie, ktorú bude vyšetrovať NAKA, pretože práve vo firme, kde predtým pracovala, falšovala testy na salmonelu, bola tam vedúca výroby.

Inými slovami, ona potom, keď odišla z tej firmy, sa zamestnala ako kontrolórka veterinárnej a potravinovej správy a tú firmu teraz kontroluje. A tejto pracovníčky sa pán Bíreš spýtal, či to išlo do škôl, ona mu povedala, že nie, a to mu stačilo, oficiálne vyhlásenie ministra bolo na svete. Obrátil list, odrazu už nepopiera, že salmonela je, už iba tvrdí, že sa nedodávala do škôl. My sa s týmto určite neuspokojíme, a preto sme dali prezidentke návrh na jeho odvolanie.

 

 

Hlavné správy: Ako je to s nebezpečnosťou kontaminovanej pšenice dovezenej z Ukrajiny? Existujú už nejaké konkrétne prípady poškodenia zdravia v dôsledku jej konzumácie?

Reklama

Linhart: Nebezpečnosť tej pšenice je daná tým, koľko rezíduí pesticídov v nej je. Zvyšky pesticídov sa väčšinou odbúravajú spracovaním. Najviac ich je na obale zrna, takže ak sa tento obal pri spracovaní odstráni, tak sa odstráni aj časť kontaminácie.

Situácia je taká, že 750 ton tej kontaminovanej ukrajinskej pšenice je stále v zásobníku v Kolárove, ale 550 ton už bolo vydaných a Slováci ich skonzumovali. Tu však treba povedať, že toto je iba množstvo, o ktorom sa vie. A dá sa predpokladať, že to je iba veľmi malá časť, hoci len stotina z celkového množstva, ktoré sa na Slovensko dostalo.

Toto som ešte nikde nehovoril, to je exkluzívna informácia pre Hlavné správy: volali mi napríklad hydinári, ktorí chovajú hydinu na porážku, aj tí, ktorí chovajú hydinu na vajíčka, že im ponúkli za fantasticky výhodné ceny nové zmesi na kŕmenie kurčiat, v ktorých bol zvýšený podiel ukrajinského obilia. To znamená, že toto obilie sa teraz cez kurčatá a vajíčka dostáva do nás a s ním aj pesticídy. Takže sa obávam, že už je kontaminované všetko. Už sme to zjedli.

Žiaľ, ani v tomto prípade Štátna veterinárna a potravinová správa nekoná a ani nemieni konať a prázdninový minister pán Bíreš len čaká na svoj dôchodok a na ukončenie svojej funkcie. Preto sme vyzvali prezidentku, aby ho odvolala.

A tých 750 ton čaká na rozhodnutie: má to byť zlikvidované 15. septembra, ale spoločnosť Mlyn Kolárovo odmieta dať túto pšenicu zlikvidovať a chce ju znovu umiestniť na trh.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

14:59

Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

14:57

Americká automobilka Tesla znižuje počet pracovných miest v Číne po údajoch o poklese predaja. Šéf automobilky Elon Musk je pod rastúcim tlakom, aby získal späť podiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, kde Teslu začínajú predbiehať domáci rivali. Informovala agentúra Bloomberg.

14:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:55

Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dvaja z nich pri útoku utrpeli ľahké zranenia, informuje agentúra DPA.

Väčšina páchateľov utiekla, podarilo sa však zastaviť dve ženy vo veku 19 a 23 rokov.

14:51

Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, podľa správy agentúry AP.

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
13:55

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 2. kola na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo svojom úvodnom vystúpení zvíťazil v pozícii kvalifikanta nad Alexeiom Popyrinom z Austrálie 6:3, 6:2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali