Ladislav Bašternák putuje na 5 rokov do väzenia, všetok majetok mu prepadne. Obhajca je v šoku: “Toto sa mi ešte pri žiadnom klientovi nestalo”

Ladislav Bašternák putuje na 5 rokov do väzenia, všetok majetok mu prepadne. Obhajca je v šoku: “Toto sa mi ešte pri žiadnom klientovi nestalo”

Bratislava 14. marca 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Podnikateľ Ladislav Bašternák pôjde do väzenia, zároveň mu prepadne aj majetok. Odvolací Krajský súd v Bratislave dnes totiž zrušil verdikt Okresného súdu Bratislava II. Ten odsúdil v kauze neoprávnených odpočtov DPH v novembri minulého roku podnikateľa na päť rokov nepodmienečne

Na snímke Ladislav B.

Trest si má odsedieť vo väzení s najnižším stupňom stráženia. Na rovnaký čas má tiež zákaz podnikať. Verdikt, ktorý dnes nad obžalovaným vyniesol krajský súd, je rovnaký, avšak doplnený o prepadnutie majetku. Tým odvolací súd vyhovel odvolaniu prokurátora, ktorý namietal absenciu prepadnutia majetku v pôvodnom rozsudku. Verdikt krajského súdu je právoplatný.

Reklama

 

Bašternák sa na súd nedostavil. Neujde?

Reklama

Podnikateľ sa na štvrtkové odvolacie konanie – verejné zasadnutie nedostavil a dal súhlas svojmu obhajcovi Petrovi Filipovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Ladislav Bašternák požiadal o pojednávanie v neprítomnosti zo závažných rodinných dôvodov. Obhajca Filip pred vstupom do súdnej miestnosti novinárov informoval, že jeho klient nie je v zahraničí, nachádza sa na Slovensku, konkrétne v Bratislave. Podľa jeho slov v prípade odsúdenia nastúpi na výkon trestu odňatia slobody.

Filip vo svoje záverečnej reči požiadal trojčlenný senát KS, aby jeho klienta spod obžaloby oslobodil, keďže zanikla trestnosť činu. Prípadne navrhol, aby súd pristúpil na alternatívny podmienečný trest. Zároveň požiadal, aby senát zrušil prepadnutie majetku jeho klienta.

Podnikateľ Bašternák je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Takýto rozsudok si vypočul 7. novembra minulého roku na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval. Obžalovaný zároveň dostal zákaz päť rokov podnikať.

Obhajca Filip sa hneď po vynesení verdiktu voči rozsudku odvolal, následne sa písomne odvolal aj prokurátor. Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov. Súd však v prípade Bašternáka zohľadnil poľahčujúce okolnosti, ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, jeho oľutovanie a uhradenie škody.

Prokurátor ešte pri prednesení obžaloby povedal, že cieľom prevodov 12 bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur. Okrem nepodmienečného trestu žiadal aj prepadnutie majetku Ladislava B.

Reklama

 

Obhajca v šoku

Obhajca Filip sa v rámci záverečnej reči s návrhom trestu nestotožnil. “V otázke rozhodovania o vine je právna situácia mimoriadne jednoduchá, keďže môj klient vyhlásil, že je vinný. Nielenže to vyhlásil, ale v zákonom stanovenej lehote uhradil predmetnú sumu. Vzhľadom na skutočnosť, že môj klient 10. januára 2018 uhradil 1,7 milióna eur, navrhujem ho oslobodiť spod obžaloby, lebo trestnosť činu zanikla. Navrhujem aj alternatívny návrh, a to trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu,” povedal v novembri Filip.

Na snímke obhajca Ladislava B. Peter Filip

Za prekvapujúci označil návrh na prepadnutie majetku. Filip povedal, že zastupoval množstvo klientov v rovnakých trestných veciach, ale prepadnutie majetku sa žiada len pri Ladislavovi Bašternákovi. Bašternák sa vyjadrovať pred médiami nechcel, neodpovedal na žiadnu otázku. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) koncom marca 2018 informoval, že prokurátor neakceptoval návrh Bašternáka na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného.

 

Reklama

Bašternákovi prepadá majetok v prospech štátu

Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. “Senát dospel k záveru, že odvolanie obžalovaného nie je dôvodné a odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je dôvodné,” povedal vo štvrtok okrem iného v zdôvodnení verdiktu predseda senátu KS Peter Štift. Keďže mu bola neoprávnene vyplatená daň z pridanej hodnoty, pristúpilo sa k tomu, aby mu prepadol majetok v prospech štátu v tej výške, aký bol objem financií získaných z trestnej činnosti.

“Trest sa môže zdať niekomu vysoký a niekomu nízky. Súd dospel k záveru, že trest je primeraný,” povedal ďalej predseda trojčlenného senátu. Súd mu dal trest nižší, ako je trestná sadzba v prípade spáchania tohto trestného činu, vzhľadom na to, že urobil vyhlásenie o vine a okrem toho v minulosti nikdy nebol trestaný.

Čo sa týka prepadnutia majetku Bašternáka, KS v Bratislave bude postupovať v zmysle paragrafu 423 Trestného poriadku. “Súd zašle výrok rozsudku príslušnému konkurznému súdu, v danom prípade Okresnému súdu Bratislava I, ktorý ďalej postupuje podľa ustanovení paragrafu 107a a následného zákona č. 7/2005 Zbierky zákona o konkurze a reštrukturalizácii,” uviedol hovorca KS Pavol Adamčiak. V minulosti súdy pristúpili okrem trestov odňatia slobody k zhabaniu majetku, napríklad v prípade Rolanda Zdichavského, vysokopostaveného člena bratislavskej skupiny sýkorovcov a Juraja Ondrejčáka, šéfa bratislavskej skupiny piťovcov a iných.

 

Súd nariadil výkon trestu odňatia slobody

Súd zároveň nariadil výkon trestu odňatia slobody a z toho dôvodu ešte vo štvrtok vydá príkaz na dodanie odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody. Príkaz by malo dostať policajné Obvodné oddelenie Bratislava – Staré Mesto.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali