Kto skutočne vládne v Amerike? My, “the Deep State”

Kto skutočne vládne v Amerike? My, “the Deep State”

Bratislava 25. augusta 2022 (HSP/dailyreckoning/Foto:Facebook)

 

Brian Maher analytik a spisovateľ, ktorý sa venuje ekonomike, politike a medzinárodným záležitostiam vo svojom poslednom článku nastoluje otázku: Kto vládne nám, Američanom? 

trump
Na snímke Donald Trump

Ľud je vláda, píše sa v učebniciach občianskej náuky. My sme nadriadení partneri vo vzťahu pán a sluha. My sme páni. Úradníci, ktorých volíme, sú sluhovia. Je to krásna teória. Dôkladná analýza však ukazuje, že americký ľud má v skutočnosti len obmedzený vplyv na svoje záležitosti.

Reklama

 

Skutočná vláda

Nevolení a nezodpovední sudcovia, byrokrati, pätolizači, funkcionári, podržtaškovia a úradníci…Rôzni lumpi, darebáci, kádrováci, sekáči, podvodníci, ničomníci a podvodníci…Sú to predovšetkým oni, ktorí nám šéfujú, drancujú nás, kšeftujú s nami, ohrozujú nás a šéfujú nám. Stručne povedané, sú to oni, kto nám vládne. Nezabúdajte: Fauci bol počas pandémie takmer cisárom.

Reklama

 

Prevrátenie ústavy

Republika si zachováva tri zložky moci, to je pravda. Zachováva si oficiálnu deľbu moci. Zachováva si svoje protokoly a dekórum. To znamená, že kostrová štruktúra ústavy je neporušená.

 

Na základe akej právomoci?

Článok II, obmedzuje prezidentské právomoci na: Podpisovanie alebo vetovanie právnych predpisov. Vydávanie rozkazov pre vojenské a námorné sily. Vyžiadanie písomného stanoviska svojho kabinetu. Zvolávanie alebo odročovanie Kongresu. Udeľovanie milostí. Prijímanie veľvyslancov.

 

Reklama
Kde ústava oprávňuje prezidenta:

Vyžadovať očkovanie proti koronavírusovej chorobe pre federálnych zamestnancov… Zabrániť prístup k reprodukčným a iným službám zdravotnej starostlivosti… Zabezpečiť zodpovedný rozvoj digitálnych aktív… Posilniť národné lesy, komunity a miestne ekonomiky… Zakázať nové investície a niektoré služby Ruskej federácii v reakcii na pokračujúcu agresiu Ruskej federácie… Chrániť verejné zdravie a životné prostredie a obnoviť vedu na riešenie klimatickej krízy… aby som vymenoval aspoň niektoré? Toto sú len niektoré z 95 dekrétov, ktoré prezident Biden doteraz podpísal.
Nie sú to výsady zákonodarných orgánov – našich volených zástupcov? Podľa ktorého ústavného ustanovenia vykonáva prezident tieto právomoci Určite nie podľa článku II.

Nemierim len na úradujúceho prezidenta. Jeho predchodca vydal 220 vlastných dekrérov a Roosevelt – Franklin Delano – ich vydal diktátorských 3 721.

Počet výkonných príkazov narástol do nedemokratických a takmer obscénnych rozmerov, keď administratívny štát prerazil “pergamenové bariéry” ústavy. Je to preto, lebo pergamenová bariéra ústavy nikdy nemohla obmedziť ľudí, ktorí sa rozhodli, že nebudú obmedzení. Ako zničujúcim spôsobom lamentoval individualista 19. storočia Lysander Spooner: Či už je ústava naozaj taká alebo onaká, isté je, že buď schválila takú vládu, akú sme mali, alebo bola bezmocná jej zabrániť…

 

Trump

Niekoľko slov o bývalom prezidentovi Trumpovi…Nie som nadšenec pána Trumpa. Mnohé jeho ekonomické názory považujeme napríklad za zle informované. V niektorých prípadoch ich považujeme za príšerné. Čo je však dôležitejšie, domnievame sa, že zlyhal pri plnení svojej hlavnej povinnosti…

Reklama

Kandidát Trump nebol zvolený ako štátnik, ale ako akýsi deštruktér – sapér, ktorý kladie dynamit pod zákopy vládnucej triedy, pod opevnenia “deep state”, ktoré obkolesujú národ. Prezidentovi Trumpovi sa nepodarilo zapáliť rozbušku. Napriek tomu tento chlapík urobil národu neoceniteľné dobro, vrcholnú nádheru, za ktorú by mu mal byť ohromujúco vďačný. Ako?

Obnovil americkú nedôveru.

Trump obnovil nedôveru, teda nedôveru voči inštitúciám a elitám, ktoré ich riadia. Trump obnovil americkú nedôveru – teda nedôveru voči “bažine”. Trump odhalil tvory z bažín. Trump vyplavil močiarne príšery z temnoty… a odhalil ich pred zrakom verejnosti. Koľko Američanov poznalo pojem “deep state” pred Trumpom? Teraz sa tento termín dostal do ľudovej reči.

Väčšina Američanov si pred rokom 2016 pravdepodobne veľmi vážila Federálny úrad pre vyšetrovanie. Ale po masívne zdiskreditovanom Steeleovom spise a “Russiagate”? Po nedávnej razii v súkromnom sídle Donalda – vôbec prvej razii v dome bývalého prezidenta – a pravdepodobného budúceho prezidentského kandidáta? Mnohí Američania by radšej zverili svoju večeru psovi, ako by zverili zákon FBI. Koľko Američanov pred rokom 2020 spochybnilo Centrum pre kontrolu chorôb… alebo Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby?

Pred Trumpom Američania zabudli na základnú otázku rímskeho básnika Juvenála: “Kto bude strážiť samotné stráže?” Milióny Američanov v súčasnosti ostro sledujú stráže.

 

Stratená dôveryhodnosť

A zachovávajú si mainstreamové médiá aspoň jeden roztrhaný kus dôveryhodnosti? Trumpovo prezidentstvo odhalilo monomanickú nenávisť médií voči tomuto človeku, nenávisť s žiarou 2 000 sĺnk. Všetky štandardy objektívnej žurnalistiky išli naprázdno do pekla. Sociálne médiá medzitým exkomunikovali Trumpa a légie jeho nadšencov – často za neškodné bláboly.

 

Spravodlivosť musí byť slepá

Pánom Trumpom môžete opovrhovať. Môžete preto tlieskať tajným machináciám FBI a ministerstva spravodlivosti, ktorých cieľom je tohto satana zneškodniť. Chceli by sme vám však pripomenúť, že meče sa sekajú na obe strany. Chceli by sme vám pripomenúť, že vášho preferovaného politika môže “hlboký štát” v budúcnosti použiť podobne.

Všimli sme si, že páska cez oči bola stiahnutá z očí pani spravodlivosti. Možno Trumpov príklad tento proces urýchli. A tak vznášam skromný chválospev na chválu Donalda Johna Trumpa. Odhrnul oponu nad “hlbokým štátom”. Odhalil ich nekalé praktiky pred dovtedy nezainteresovanou a nepozornou verejnosťou.

Reklama

Netrúbim na trúbku pre tohto chlapíka ani pre jeho osobný charakter. Je… chybný. Ale na tom nezáleží. Paradoxne, tento “antidemokratický diktátor”, pohroma všetkých bubeníkov demokracie medzi nami…sa môže ukázať ako záchranca americkej demokracie…

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali