Na krajské investičné projekty v Bratislavskom samosprávnom kraji pôjde v budúcom roku 40 miliónov eur

Na krajské investičné projekty v Bratislavskom samosprávnom kraji pôjde v budúcom roku 40 miliónov eur

Bratislava 18. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Na investičné projekty v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) pôjde v budúcom roku 40 miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Lucia Forman v tlačovej správe. Ako uviedol predseda BSK Juraj Droba, cieľom kraja je, aby “významne ozelenel”. Naznačil tak jednu z priorít na najbližšie roky, ktorou je starostlivosť o životné prostredie

Na snímke župan BSK Juraj Droba

Ambíciou kraja je podľa slov jeho predsedu podporovať ekologickú dopravu, chrániť lesy, ozdravovať ovzdušie a v čo najvyššej miere recyklovať odpad. Medzi dôležité budúcoročné investície kraja patrí napríklad vyčlenených 13 miliónov na obnovu cestnej infraštruktúry, či viac ako 12 miliónov eur na rekonštrukciu školských budov, kultúrnych a sociálnych zariadení.

Reklama

Bratislavský kraj dnes verejne odprezentoval svoje výsledky za posledné dva roky. Vyzdvihol napríklad v oblasti školstva nárast počtu prihlášok na stredné školy o štvrtinu. Do rekonštrukcie budov škôl kraj investoval za posledné dva roky vyše 15 miliónov eur. V BSK vzniklo 21 nových odborov a štyri nové bilingválne gymnáziá. V rámci projektu Otvorená škola kraj sprístupnil štyri školské areály na športové využitie pre študentov i pre verejnosť.

Cyklovláčik Záhoráčik či turistický autobus Malokarpatský expres prepravili viac ako 16-tisíc návštevníkov. Návštevnosť regiónu medziročne vzrástla o sedem percent, tržby za ubytovanie boli v roku 2019 o 21 percent vyššie ako v roku 2018. V rámci kultúry BSK začal s rekonštrukciou Seneckej synagógy, barokového mostíka v Stupave a s budovaním kultúrno-kreatívneho centra v kaštieli v Modre. Z ôsmich národných kultúrnych pamiatok, ktoré kraj spravuje, aktuálne rekonštruujú či pripravujú rekonštrukciu šiestich z nich. Pre voľnočasové aktivity kraj podľa slov Drobu každoročne obnoví 150 až 300 kilometrov cyklotrás a turistických chodníkov.

Reklama

V rámci dopravy vyzdvihol Bratislavský kraj modernizáciu osemkilometrovej cesty medzi Rohožníkom a Malackami, zrekonštruovaný most ponad Malinu v Malackách, novovybudovaný kruhový objazd v Novej Dedinke, revitalizáciu cesty v Čiernej Vode či opravenú cestu Láb – Jakubov. Čo sa týka verejnej dopravy, v rámci vlakovej prepravy pribudlo 56 nových spojov na linkách z Trnavy a zo Senca do Bratislavy.

V oblasti životného prostredia pripravuje kraj zriadenie nadregionálneho ekocentra v kaštieli v bratislavskej mestskej časti Čunovo. Z oblasti sociálnej starostlivosti kraj vyzdvihol otvorenie špecializovaného zariadenia pre deti s autizmom a podporovanie centier včasnej intervencie a zariadení sociálnych služieb sumou 660-tisíc eur. V rámci zdravotnej starostlivosti sa kraj tento rok rozhodol vytvoriť dotačnú schému pre nové lekárske ambulancie a taktiež prispel k zachovaniu nepretržitej Ústavnej pohotovostnej služby v Malackách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali