Kolíková: Preventívne evidujeme prípad Moniky Jankovskej ako pokus o samovraždu

Kolíková: Preventívne evidujeme prípad Moniky Jankovskej ako pokus o samovraždu

Bratislava 1. februára 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Jaroslav Novák)

 

Z preventívneho dôvodu sa eviduje prípad väzobne stíhanej Moniky Jankovskej ako pokus o samovraždu

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí)

Po pondelkovom rokovaní vlády SR to uviedla ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) s tým, že z vyjadrení obvinenej takýto zámer nevyplýva.

Reklama

“Z informácií, ktoré máme na základe vyjadrenia obvinenej, vyplýva, že nemala žiadny úmysel, ktorý by súvisel so suicidálnym plánom. S ohľadom na to, že bola požitá väčšia dávka liekov ako tá, ktorá bola nariadená lekárom, sa javí, že mohla mať iný zámer ako ten, že chcela mať pokojnejší spánok,” dodala Kolíková.

V tejto súvislosti zriadila komisiu na preskúmanie postupov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Reklama

Ministerka má informácie, že Monike J. bola poskytovaná dávka liekov v týždňových intervaloch.

“Neplatí pravidlo, že by sa poskytovali lieky na dennej báze a boli požité pred príslušníkom zboru,” spresnila s tým, že sa rozhodla prehodnotiť štandardy podávania liekov väzobne stíhaným a väzneným osobám.

Kolíková dodala, že lieky, ktoré boli Monike J. takto poskytované, by nemali ani pri nadmernom požití spôsobiť vážne ohrozenie zdravia. Monika J. je podľa ministerky momentálne hospitalizovaná v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

V nedeľu (31. 1.) krátko predpoludním príslušníci z ústavu Banská Bystrica pri komunikácii s obvinenou spozorovali, že nereaguje obvyklým spôsobom. Hovorca MS SR Peter Bubla doplnil, že obvinená bola na základe odporučenia ústavného lekára vyšetrená vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici.

Monika J. je vo väzbe od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica 22. januára 2021 nevyhovel jej žiadosti o prepustenie z väzby.

Reklama

Obvinená koncom novembra 2020 dva dni vypovedala pred vyšetrovateľom NAKA v Nitre. Podľa medializovaných informácií mala priznať svoje kontakty s podnikateľom Marianom Kočnerom či zásahy do rozhodovania súdov.

Príslušníci NAKA zadržali 11. marca minulého roka 13 sudcov v rámci akcie Búrka. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Monike J. po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

 

Obhajca Moniky Jankovskej si chce osobne vypočuť okolnosti nedeľného incidentu

Obhajca väzobne stíhanej Moniky J. Peter Erdös nemá podrobné informácie o incidente, ktorý sa stal v nedeľu (31. 1.). V pondelok popoludní navštívil svoju klientku v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

Peter Erdös
Na snímke Peter Erdös, právny zástupca Moniky J.,

“V pondelok ráno som bol Ústavom na výkon väzby v Banskej Bystrici informovaný, že moju klientku v nedeľu hospitalizovali a v pondelok ju previezli do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Prišiel som hneď, ako sa dalo, aby som zistil okolnosti aj tých medializovaných informácií,” povedal pred vstupom do väzenskej nemocnice v Trenčíne Erdös.

Reklama

Ako dodal, potrebuje sa s klientkou porozprávať a ak mu dá súhlas, bude informovať, čo sa vlastne stalo.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

06:45

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort v nedeľu po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov.

06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Včera 19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

Včera 19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali