KDH sa pod vedením Alojza Hlinu liberalizuje. Už nechce tlačiť na zákaz potratov. Získa nakoniec konzervatívcov Kotlebova ĽSNS?

KDH sa pod vedením Alojza Hlinu liberalizuje. Už nechce tlačiť na zákaz potratov. Získa nakoniec konzervatívcov Kotlebova ĽSNS?

Bratislava 28. apríla 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Cez týždeň predstavila Kotlebova strana ĽSNS návrh zákona na zákaz svojvoľného a neodvôdodneného umelého ukončenia tehotenstva. Laicky povedané, chcú zakázať potraty – vraždenie nenarodených detí. Výnimkou by boli len výmimočné prípady a to ohrozenie života matky, znásilnenie, či genetické poškodenie. Táto téma bola vždy typickou pre KDH či iné konzervatívne strany. Pod vedením Alojza Hlinu sa však KDH liberalizuje a Hlina podľa vlastných slov už nechce tlačiť na zákaz potratov.

Na snímke predseda KDH Alojz Hlina

“Náš návrh vychádza z prirodzenej nutnosti chrániť aj životy nenarodených detí. Okrem morálnych argumentov sa opiera aj o samotnú Ústavu SR, kde sa uvádza, že ľudský život je hodný ochrany už pred narodením,” povedal na tlačovej konferencii šéf strany Marian Kotleba.

Reklama

ĽSNS chce presadiť, aby potraty boli možné len v troch prípadoch. Prvým je, ak je ohrozený život matky, druhým, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu. Treťou možnosťou má byť, ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu.

“Žijeme v 21. storočí, chránime psov, mačky, dobytok (Zviera nie je vec), stromy, kríky (My sme les), ale umelé potraty sa tu vykonávajú často bez akejkoľvek opodstatnenej príčiny. Nie je choré, že na vyrúbanie stromu na vlastnej záhrade potrebujete súhlas od obce, ale na umelý potrat netreba nič?! Výsledok? Na Slovensku bolo v dôsledku neopodstatnených potratov zabitých už 1,4 milióna detí. To je zhruba štvrtina slovenskej populácie! A liberálne ľudskoprávne organizácie sú ticho… Ale potom vykrikujú, že tu vraj nemá kto pracovať a potrebujeme imigrantov,” uviedol podpredseda strany Milan Uhrík.

Reklama

Podľa Kotlebovcov bolo od roku 1967 na území Slovenska potratom zabitých viac ako 1 249 000 detí, čo predstavuje takmer štvrtinu slovenskej populácie. (Viac TU).

Táto agenda bola vždy silnou témou Kresťansko-demokratického hnutia (KDH). Vždy tlačili na zákaz potratov, aj keď sa im to nikdy nepodarilo. Podľa vyjadrení nového predsedu strany Alojza Hlinu sa však KDH začína uberať iným – liberálnejším smerom.

V rozhovore pre extrémne neoliberálny denník N povedal, že už “nechce tlačiť na pílu”: ” Keby sme založili stranu, v ktorej by boli iba ľudia radostne sa tešiaci z viery, ktorých iní nazývajú fundamentalistami či fanatikmi, mala by potenciál okolo 50-tisíc voličov. Z toho by parlament nebol.

Je teda jasné, že tento typ agendy šancu na úspech nemá. Ak sa ráno budíte a večer zaspávate iba s bioetickými otázkami a neprichádzate s ničím iným, neuspejete, lebo váš potenciál vo voľbách sú maximálne dve percentá.

Na druhej strane si my ako konzervatívci nemôžeme dovoliť nemať týchto ľudí u seba. Komfortný priestor teda musíme vytvoriť aj im, ale s tým, že nemôžu stále tlačiť na pílu len v týchto veciach, lebo niekedy to nielenže nemá zmysel, ale je to dokonca kontraproduktívne.”

Reklama

Hlina sa teda obáva hlavne toho, že tlačením na zákazy potratov by KDH mohla stratiť voličov a mylne argumentuje predvolebným zákonom proti potratom jedného z poslancov KDH: “Nik túto tému nepoškodil viac ako traja mušketieri Kuffa, Jozef Mikloško a Kvasnička, keď predložili ten nešťastný zákon,” povedal Hlina.

Mainstremové médiá to vtedy interpretovali tak, že týmto stratila KDH veľa voličov, a preto sa nedostala do parlamentu. Je to samozrejme demagógia. Paradoxne, KDH sa možno nedostalo práve preto, že bolo málo konzervatívne a nestálo si tvrdošijne za kresťanskými princípmi. Za tie roky, čo bolo vo vláde, kolaborovalo s liberálmi a nedokázalo poriadne presadiť žiadne prokresťanské zákony. Objektívne však treba uznať, že sa im podarilo dostať do Ústavy zákon o manželstve medzi mužom a ženou.

Tvrdenie, že by presadzovanie potratov odoberalo voličov je mylné aj z toho dôvodu, že podľa prieskumov verejnej mienky je väčšina Slovákov za zákaz potratov a povolený by mal byť len vo výnimočných prípadoch.

Podľa denníka Postoj agentúra FOCUS zisťovala pred dvomi rokmi pre Fórum života postoje Slovákov k interupciám. Podľa viac ako polovice respondentov (59 %) by interupcia mala byť dovolená len z veľmi vážnych dôvodov. Štvrtina respondentov si myslí, že umelý potrat je prípustný z akýchkoľvek dôvodov. Podľa desatiny respondentov (11 %) by umelé ukončenie tehotenstva nemalo byť dovolené vôbec, teda zo žiadnych dôvodov.

Oproti prieskumu z roku 2011 (53%) sa teda posilnil prevládajúci názor, že interrupcie by mali byť dovolené len z veľmi vážnych dôvodov (59%).

Reklama

Medzi týmito dôvodmi ľudia najviac tolerujú ohrozenie života matky a poškodenie plodu, teda rovnaké dôvody, aké uvádzajú Kotlebovci vo svojom návrhu zákona.

Trend je teda jasný, rastie informovanosť žien o ľudskosti nenarodeného dieťaťa, o tom, ako potrat v skutočnosti vyzerá, ako aj o svedectvách depresívnych žien, ktoré si prechádzajú obrovskými problémami po potrate, a ľudia čoraz viac podporujú zákaz potratov ako prirodzenú vec, ktorá vyplýva zo základnej potreby chrániť človeka a netolerovať vraždu. .

Štandardné politické strany však idú presne opačným smerom, proti vôli ľudí. Za zákaz potratov bola kedysi v začiatkoch aj Matovičova strana OĽaNO, dnes už sa ale Matovič tejto témy zdráha. Podobným smerom sa poberá aj Hlinove KDH. Zrejme sa snažia prispôsobiť možnej budúcej koalícii na čele so Sulíkovou liberálnou stranou SaS, ktorá o zákaze potratov nechce ani počuť. Naopak chce všetko ešte viac liberalizovať. Možno sa nakoniec dočkáme , že OĽaNO a KDH odsúhlasia aj registrované partnerstvá homosexuálov.

Je vôbec možné, že v tak zásadných otázkach sa ako kresťanská alebo konzervatívna strana profiluje len nováčik ĽSNS? Je možné, že nakoniec pohltí všetkých konzervatívcov zo strán OĽaNO a KDH, ale netreba ani zabúdať na SNS, ktorá je vo vláde, hlási sa ku kresťanstvu, ale za stopnutie interrupcií nerobí absolútne nič.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:36

Zhruba 300 židovských demonštrantov zadržali v utorok neskoro večer v New Yorku, kde sa počas tzv. sederovej večere modlili za dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy.

Protest sa konal tesne pred tým, ako americký Senát schválil rozsiahly balík vojenskej a humanitárnej pomoci v celkovej hodnote vyše 95 miliárd dolárov pre viacero krajín. Informoval denník The Guardian.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali