“Kde hľadať informácie o svete?,” odpovedá exminister

❚❚

Bratislava 11. júna 2024 (HSP/Facebook/Foto:Pixabay)

 

Bývalý minister školstva Juraj Draxler v príspevku na sociálnej sieti Facebook ponúka tri rôzne prístupy, kde hľadať relevantné informácie o svete. „Kde si vlastne nájsť spravodajstvo, ktoré osvetlí situáciu tak často zahmlievanú rôznou propagandou?,“ podľa exministra to je vcelku naliehavá otázka

Zem informácie svet
Ilustračné foto

Konfrontácia a doplnenie zdrojov

„Ak chcem niečo vedieť o Ukrajine, celkom určite mi nedá plný obraz ruská televízia, ktorá je plná propagandistických skratiek, ale ani niektoré veľké západné médium, kde je to proste podobné, len s opačným znamienkom,“ vysvetľuje exminister.

.

„Ale ak si pozriem niektorý z lepších ruských kanálov (najlepšie Jednotku) a naopak prečítam pár článkov z Guardianu (pri niektorých témach značne tendenčný ale celkovo veľmi informačne bohatý) či Financial Times (stále jedny z najlepších novín na svete), asi mi to celé vo výsledku dá pomerne komplexný obraz toho, čo sa nielen na Ukrajine či v Rusku, ale aj inde vo svete deje,“ uviedol.

Ako prvý, z jeho pohľadu dôležitý prístup, ako vyhľadať relevantné informácie, je teda schopnosť konfrontovať a dopĺňať rôzne zdroje.

.

 

Alternatívne kanály

V druhom bode Draxler uvádza, že nadobudnuté informácie je potrebné doplniť o alternatívne zdroje. „Ja si napríklad občas rád pozriem Democracy Now (na Youtube), čo je ľavicovo aktivistický americký kanál. Alebo Novara Media, čo je niečo vzdialene podobné, len britské.
Iné podobné kanály: The Real News Network, Breaking Points, Breakthrough News…,“ vymenoval.

„Celkom zaujímavé veci má web The Gray Zone, aj keď pri ňom je to mix niektorých mimoriadne objavných a niektorých nie úplne dôveryhodných príbehov…,“ pokračuje Draxler.

Dodáva, že ak si pozeráte tieto vyššie spomenuté kanály, postupne cez ne pre rôzne témy objavíte zaujímavé osobnosti s ich kanálmi, ktoré si pridávate do zoznamu. „Podľa toho, čo vás zaujíma, či je to americká spoločnosť, Blízky Východ, britská politika, alebo niečo iné…,“ dodáva.

No a potom informácie vyhľadávate a triedite podľa témy : „O Blízkom Východe vám určite okrem Al Jazeera dosť ukáže kanál tureckej TRT World alebo menší, aktivistický kanál Middle East Eye,“ myslí si.

.

Neopomenul tzv. “konšpi hrdinov“ ako Tucker Carlsom či Russell Brand : „Čo nie sú práve inteligentné platformy, ale niekedy spomenú veľmi zaujímavé veci,“ dodal.

 

Originálne, vecné informačné platformy

V tomto svete propagandisticko-aktivistických prestreliek je podľa neho dosť aj originálnych, vecných a informačných platforiem.

Draxler uviedol obľúbený príklad: „Ak chcete informačne bohaté a vecné sumáry toho, čo sa deje na ukrajinskom fronte, tak vám stačí pozerávať Youtube kanál rakúskych ozbrojených síl (Bundesheer). Dôstojník ich vojenskej akadémie úplne stroho, bez propagandistického balastu, rozoberá, čo sa na fronte deje… Videá sú aj v angličtine.“

„V zásade: na jednej strane je dnes svet akoby presýtený propagandou,“ uvažuje Draxler.

.

„Na druhej strane je ale informačných možností naozaj tak veľa, že pri troche snahy viete nájsť veľmi rôznorodé a bohaté zdroje a pri troche inteligentnej konfrontácie toho, čo hovoria, viete získať zrejme pomerne vyvážený a bohatý obraz toho, čo sa v tej-ktorej časti sveta deje,“ napísal v závere.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali