Kapra na vianočných stoloch striedajú aj iné druhy rýb

Kapra na vianočných stoloch striedajú aj iné druhy rýb

Bratislava 23. decembra (TASR) – Na slovenských vianočných stoloch – aj na chudobnejších, ale aj v lepšie situovaných rodinách nikdy nechýbala ryba. Najčastejšie to bol kapor, ktorý bol zo sladkovodných rýb najprístupnejší, uviedol pre TASR prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

Tradičného vyprážaného kapra však začínajú v slovenských domácnostiach nahrádzať pstruh, zubáč, losos, tuniak a iné druhy morských rýb, ku ktorým sa podáva zelenina, zemiaky a rôzne omáčky. K rybám sú podľa neho vhodné kôprová, cesnaková alebo šafranová omáčka.

"Dnes majú gazdinky možnosť čerpať inšpiráciu z množstva časopisov o jedlách, ktoré vychádzajú a recepty v nich sú rýchle a ľahké. Napriek tradícii treba pripustiť, že ide aj o ľahšie stráviteľné a zdravšie spôsoby prípravy," dodal Janata. Čerstvosť ryby zistíme najlepšie tak, že ak prstom stlačíme mäso ryby, malo by sa pružne vrátiť do pôvodného stavu.

Kapra odporučil Janata zabiť hneď, pretože chlórová voda vo vani je pre rybu zvyknutú na riečnu vodu šokom. Mäso nakrájané na porcie je vhodné ponoriť na dve hodiny do mlieka. "Mlieko vytiahne prípadný pach bahna. Mäso po dvoch hodinách necháme na site odtiecť, posolíme morskou soľou, pokvapkáme citrónom a obalíme v trojobale alebo v tzv. parížskom cestíčku," poradil a zdôraznil, že na vysmážanie je vhodné použiť fritovacie oleje alebo tuky, ktoré sa pri vysokých teplotách neprepaľujú.

Reklama

"Olej nesmieme nikdy dávať do studenej panvice. Nádobu, v ktorej chceme vysmážať, necháme najskôr zohriať, vlejeme do nej olej a rozohriatie oleja vyskúšame vložením kúska obaľovacej hmoty. Rybu počas smaženia niekoľkokrát otočíme a nenechávame celý čas len na jednej strane. Pri takomto postupe sa bielkoviny v mäse prelínajú," dodal. Aby mäso pri vysmážaní neprskalo, je vhodné do oleja hodiť dve špáradlá.

Pri príprave rýb na prírodný spôsob by sme ich nemali soliť. Keď chceme napríklad na prírodno opiecť zubáča, jemno nakrájame kožu, rybu pozdĺž narežeme, pokvapkáme citrónom, rozohrejeme panvicu, vlejeme do nej trochu olivového oleja a do rozohriateho oleja vložíme zubáča kožou naspodok. "Ryba na opeká krátko, aby sa nevysušila a solíme ju až po opečení. Pri solení pred prípravou ryba zbytočne púšťa vodu a olej začne prskať," spresnil.

Reklama

Ryby, ktoré pripravujeme v pekáči v rúre, však podľa Janatu solíme morskou soľou, koreníme rybím korením a je vhodné zapiecť ju rovno so zemiakmi, ktoré pokrájané na tenké plátky poukladáme na vymastený plech. K takto pripravenej rybe sú vhodné rôzne zeleninové šaláty a dressingy.

"Z našich sladkovodných rýb je kvalitnou rybou zubáč. Je to šťavnatá a vzácna ryba. Kapor je vhodný na Vianoce, ale v porovnaní so zubáčom má veľa kostí. Chutné sú pstruhy, hlavátka. Z morských rýb sa k nám dováža asi tristo druhov rýb, ale väčšinou ide o drahšie ryby," uzavrel Janata.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali