Kamenický našiel na MF „poklad Old Shatterhanda”: dlhy i grécku cestu

Kamenický našiel na MF „poklad Old Shatterhanda”: dlhy i grécku cestu

Bratislava 1. novembra 2023 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Nie je to tak dávno, čo sa Igor Matovič pochválil na sociálnej sieti, že sa narodil presne v deň, keď zomrel slávny filmový herec Lex Barker, ktorý predstavoval na filmovom plátne postavu Old Shatterhanda. Človek by teda čakal, že Matovič na ministerstve financií, ako jeho bývalý šéf zanechá nejaký poklad zo „Strieborného jazera”. Predpoklad sa naozaj vyplnil a predmetný poklad sa na ministerstve naozaj našiel. Ale vo forme  dlhu a gréckej cesty, ktorá nás vedie ku krachu

Kamenický
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD)

„PRED 50 ROKMI zomrel Old Shatterhand, vlastným menom Lex Barker. Bolo to takto … 11. mája 1973 sa Lex Barker vybral do ulíc New Yorku, z čista jasna dostal infarkt a zomrel. Nevie sa, ako presne to bolo, ale legenda hovorí, že Lexovi pípla sms zo Slovenska, že som sa narodil … a tak sa rozhodol, že mi predá úlohu chrániť dobrých a ísť zlým ľuďom po krku,” napísal na sociálnej sieti Matovič v deň svojich narodenín.

Reklama

Jednou zo zaujímavých kníh Karla Maya, ktoré boli zvečnené na filmovom plátne, je aj Poklad v Striebornom jazere, kde sa Old Shatterhand snaží zachrániť zlatý poklad, ktorý nakoniec skončí zasypaný v jaskyni – na večné veky.

Neubehlo veľa dní odo dňa, keď novovymenovaný minister financií Kamenický (Smer -SD) nastúpil na svoje miesto a zároveň aj zhodnotil ako sa veci majú. Z jeho krátkeho statusu na sociálnej sieti, ktoré ilustroval aj grafom vyplýva, že nijako ružovo to so Slovenskom nateraz nevyzerá.

Reklama

„Milí priatelia, Heger a Matovič nás dostali na „grécku cestu”. Extrémny nárast deficitu a dlhu počas ich vlád spôsobili, že sme sa ocitli medzi najrizikovejšími krajinami v eurozóne. Dostali sme sa dokonca na úroveň Grécka či Cypru. Úroky na štátnych dlhopisoch máme ako jedna z mála krajín nad 4 %,” píše Kamenický.

Pri zamyslení sa nad rozflákanými miliardami, ktoré sa doslova vyhadzovali von oknom na nezmyselné povinné testovania, na nákup premršteného množstva experimentálnych vakcín proti covidu, z ktorých značná časť putovala neskôr do likvidácie (expirovali), na psie testy, zriadenie MOMiek a očkovaciu lotériu či iných „geniálnych” nápadov, je potrebné, aby nová vláda vystavila tej starej účet  – minimálne časť verejnosti požaduje informácie, na čo všetko, a v akej sume sa použili aj ich peniaze, ktoré si štát nárokuje vo forme daní.

Aj keď pri niektorých položkách sú už známe sumy, nie sú stále úplné, preto je potrebné, aby to už konečne niekto celkovo vyhodnotil.

Napríklad celoplošné testovania, kde stáli ľudia v dlhých radoch a často i v zlom počasí, nás všetkých stálo skoro pol miliardy eur (478 304 763 eur). Podľa časti verejnosti však nie je táto suma korektne vypočítaná a môže sa dokonca priblížiť až k miliarde eur.

Ďalším žrútom peňazí boli tzv. MOMky – mobilné odberné miesta, ktoré na vyšpáraní nosov Slovákov poriadne zbohatli, teda lepšie povedané – ich prevádzkovatelia. Na niektorých miestach vznikali nové odberové miesta ako huby po daždi a vôbec nebolo nezvyčajné vidieť kontajnerové búdky na každej druhej ulici. Keďže štát platil MOMkám paušálne platby, bez ohľadu na počet testov, firmy na MOM-kách zarábali aj s nula otestovanými denne a tak sa niektorí majitelia týchto mobilných „plechovíc”, stali doslova milionári, keďže náklady na prevádzku boli minimálne. Otvoriť si Mobilné odberové miesto bol v tej dobe dobrý biznis plán. Prevádzka momiek stála štát 110 miliónov eur, ani v tomto prípade však nemusí byť konečná, keďže v tejto sume nie sú zahrnuté milióny antigénových testov, ktoré si firmy nenakupovali sami, ale zásoboval ich štát.

Reklama

Ďalšou kapitolou je očkovacia lotéria, ktorá stála približne 30 miliónov eur. Pripočítajme ďalšie údaje z roku 2021 – nákup všetkých testov(vrátane psích), stál viac ako 287 miliónov eur (rok 2021) a tlač medicínskych certifikátov viac ako pol milióna eur. Čísla samozrejme nie sú konečné a pokiaľ by sa súčtom všetkých položiek, (vrátane vakcín), ktoré súviseli s obdobím covidu niekto seriózne zaoberal, pravdepodobne by sme sa dostali k poriadne závratným číslam.

Obdobie KOVIDIZMU – si je potrebné stále pripomínať. Zabudnutie na dobu neslobody, na potláčanie ústavných práv a slobôd, nemožnosti cestovať z okresu do okresu, rozbíjanie nosnej prepážky nevyškoleným personálom, preukazovanie sa covid pasom, šírenie strachu pomocou  mainstreamu, naháňanie občanov (bezrúškárov) po lese pomocou jazdnej polície, pichanie experimentálnych vakcín do ramien Slovákov –  len tak – mirnix dírnix, niekde v obchodnom dome a rôzne iné šialenosti a zvrátenosti…

Zabudnutie na túto dobu, alebo len tak ju prejsť mlčaním a nevystaviť tomu celému šialenstvu účet by bolo hazardom do budúcnosti. Minulosť sa totižto zvykne vracať práve k tým, ktorí majú krátku pamäť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali