K čomu povedie prielom ruských vojsk v Očeretine

❚❚

Moskva 24. apríla 2024 (HSP/vz/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

 

Objavili sa správy, že ruské jednotky sú blízko k obsadeniu Očeretina, jednej z kľúčových pozícií obrany AFU západne od Avdejevky. Táto oblasť slúžila ako dopravný uzol pre AFU a hlavná prekladacia základňa pre dodávky posíl do Avdejevky. Pred ruskými silami sa otvárajú vyhliadky na organizovanie tlaku na ukrajinské ozbrojené sily v troch smeroch naraz. Situáciu na frontoch pre ruské noviny Vzgljad analyzuje Jevgenij Krutikov

Ilustračné foto

V čerstvej správe ruského ministerstva obrany sa uvádza, že “jednotky skupiny síl Stred zlepšili svoje taktické postavenie”, a to aj v oblasti obce Očeretino. Viacerí vojnoví spravodajcovia tvrdia, že ruské jednotky dosiahli v Očeretine prielom.

.

Naozaj je predčasné hovoriť o úplnom obsadení Očeretina, ale v tejto oblasti došlo k významným úspechom. Prielom, ktorý uskutočnili ruské jednotky, bol prudký a neočakávaný. Len za pol dňa 22. apríla ráno prešli motostrelci pozdĺž železničnej trate, v polovici dňa ju prekročili a do večera vstúpili do centrálnej časti mesta a väčšiny súkromného sektora, pričom nenarazili prakticky na žiadny organizovaný odpor.

Jediným pokusom o protiútok bol vstup do boja na západnom okraji Očeretina predsunutých jednotiek 47. brigády AFU, ktoré do tejto oblasti novo dorazili na amerických Bradly. Po krátkom boji sa AFU stiahla na západ. Jednotky 115. samostatnej motorizovanej pešej brigády AFU, ktoré boli v samotnom Očeretine, sa jednoducho rozpŕchli.

.

Niektoré ukrajinské médiá dokonca tvrdia, že 115. brigáda AFU bude v Kyjeve trestne stíhaná za opustenie svojich pozícií. Tak ako sa to stalo minulý týždeň so 67. brigádou, ktorá ustúpila z predmestia Časov Jar a hromadne sa vzdala. Bude úplne rozpustená. Zdá sa, že ukrajinské velenie sa teraz pokúsi urobiť zo 115. brigády obetného baránka, aby nejako vysvetlilo, čo sa stalo. Oficiálne od poludnia 23. apríla AFU tvrdila, že jej obrana je v “ťažkom postavení”, ale zároveň tvrdila, že kontroluje väčšinu osady.

Po obsadení Avdejevky Rusmi predstavovalo Očeretino novú významnú ukrajinskú obrannú líniu v tomto smere. Táto osada sa stala krajným severným opevnením novej alebo “druhej” obrannej línie, ktorú sa AFU snažila vybudovať po strate Avdejevky. Prvá obranná línia bola narýchlo vykopaná na úrovni obcí Semjonovka – Berdyči a v súčasnosti ju ruské vojská už takmer prešli.

Operácia na obsadenie Očeretina bola vo fáze plánovania dokonale premyslená, rovnako ako predtým oslobodenie Avdejevky. V Očeretine je rozsah, samozrejme, menší, ale zmysel je zhruba rovnaký: odhaliť slabé nepriateľské postavenie a rýchlo preraziť medzi jeho opevnenými opornými bodmi.

Nepriateľ vybudoval obranu Očeretina veľmi zvláštnym spôsobom. Keďže v tejto malej osade sa prakticky nenachádzajú žiadne výškové budovy, AFU z nej neurobila zosilnenú opevnenú pevnosť.

Namiesto toho boli vykopané základné piliere kruhovej obrany a línia zákopov na východe a juhu Očeretina. Výsledkom bol polkruh s predĺženými bokmi a odkrytý zostal len úzky úsek pozdĺž cesty cez SNT Zarja. Práve cez tento úsek prešli ruské útočné oddiely priamo do centra mesta.

.

V dôsledku toho sú teraz tieto oporné body poloobkľúčené. Je dôvod domnievať sa, že v najbližších dňoch ich ukrajinská armáda opustí. Už teraz sa objavujú správy, že ruské ozbrojené sily vstúpili zo severu do susednej Novobachmutovky, ktorej celú obranu Ukrajinci vybudovali v očakávaní útoku z východu. Smerom k Novovokalinovke budú vyčistené aj zákopy, ktoré ukrajinskí vojaci kopali šesť mesiacov.

Veľa sa hovorí o tom, že AFU rýchlo stráca morálku pod vplyvom vysokovýbušných leteckých bômb. V tomto prípade to však platí skôr smerom na Časov Jar, kde na nepriateľské pozície, najmä v západnej časti mesta, dopadá až 40 takýchto bômb denne, zatiaľ čo v Očeretine sa takéto zbrane veľmi nepoužívali, pretože neboli potrebné (nie sú tam takéto opevnenia). V prípade Očeretina však nepriateľské jednotky stratili morálku v priebehu niekoľkých hodín a následne aj bojaschopnosť, a to výlučne v dôsledku dobre premysleného plánu rozhodujúcej pozemnej ofenzívy.

Posádka v Očeretine (asi 1 000 mužov) si uvedomila, že odpor je zbytočný, pretože Rusi boli dôvtipnejší, šikovnejší a odhodlanejší. A nakoniec sa radšej rozpŕchla.

Opustenie opevnených pozícií ukrajinskými ozbrojenými silami bolo v posledných dňoch zaznamenané na celej línii kontaktu západne od Avdejevky. Najčastejšie je to spôsobené tým, že oporné body sa dostali do poloobkľúčenia ruských jednotiek.
Ďalšia obranná línia AFU sa teoreticky ťahá pozdĺž prirodzenej prekážky – série umelých rybníkov od Karlovky na juhu po Novoalexandrovku na severe. V súčasnosti sú tam vybavené oporné body a zákopové línie AFU, ale tento systém nepredstavuje niečo jednotné a celistvé. Sú v ňom medzery a najvzdialenejšie body sú slabé, ako to bolo v prípade Očeretina. Ak Rusi túto líniu prelomia, AFU môže prísť o územie v hĺbke 20 – 25 kilometrov smerom na západ.

Pri formovaní všetkých týchto “obranných línií” západne od Avdejevky sa nepriateľ opakovane dopúšťa hrubých chýb velenia. Príkladom je neschopnosť ukrajinských ozbrojených síl presunúť do oblasti Avdejevky seriózne posily. Ruské velenie zasa dokáže tieto chyby identifikovať a využiť ich na mieste.

.

Nie je to nejaká charakteristická črta smeru Avdejevka. Operácia proti opevnenej oblasti Časov Jar bola tiež kompetentne naplánovaná a rovnako takticky správne sú aj operácie na Ugledarskom a Severskom smere.

Po jeho konečnom obsadení, konsolidácii a rotácii jednotiek sa Očeretino jednoznačne stane oporným uzlom logistiky Ozbrojených síl RF na tomto smere. Vysoká poloha kopcovitého hrebeňa otvára možnosť kontrolovať situáciu na severe, juhu a západe. V budúcnosti nemožno vylúčiť plánovanie útočných akcií napríklad v smere na Pokrovku a Konstantinovku. Práve tu sa nachádzajú ďalšie najviac opevnené pozície AFU.

Nehovoríme o zrútení nepriateľského frontu v širokom priestore západne od Avdejevky, ale o tom, že na to existujú seriózne predpoklady. AFU si zachováva vážny potenciál odporu. Ukrajinská armáda sa bude obzvlášť silno držať Časov Jaru, pretože opustenie tohto opevneného postavenia definitívne zničí všetky nádeje na stabilizáciu frontu až po Kramatorsko-slavkovskú aglomeráciu.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali