Jelšava 4. júna ((TASR) – Kvalitu domácich ovocných destilátov bude už desiatykrát hodnotiť odborná i laická porota na súťaži o najlepšiu domácu pálenku v Jelšave. Súťaž je už tradičnou súčasťou Dní mesta, povedal pre TASR predseda miestneho Slovenského zväzu záhradkárov Ľubomír Miklo. Tento rok očakávajú mimoriadnu kvalitu aj vzhľadom na vlaňajšiu bohatú úrodu ovocia na Gemeri.
Do súťaže sa môžu producenti domácich destilátov prihlásiť do štvrtka 6. júna. Odborná porota začne ich výrobky posudzovať v sobotu 8. júna dopoludnia. Po verdikte špecialistov príde na rad laické hodnotenie. "Návštevníci Dní mesta si môžu za symbolický poplatok kúpiť štamperlík zo súťažnej pálenky a po degustácii môžu aj hlasovať. Za tých desať rokov môžem povedať, že súťaž prešla veľkými zmenami. Spočiatku sem ľudia nosili všetko, čo mali po ruke. Teraz už kladú dôraz na kvalitu a aj tento rok už máme prihlásenú napríklad desaťročnú drienkovicu. Súťaž má medzinárodný rozmer, keďže sem chodia pravidelne aj návštevníci z partnerských miest z Poľska, Maďarska, Rumunska a Českej republiky. Pre zaujímavosť spomeniem, že na súťaži sme mali aj destilát z Maďarska, ktorý mimoriadne zaujal. Jeho výrobca si dal na slivovici mimoriadne záležať, pretože do kvasu použil iba čisté ovocie bez kôstok. Vznikla tak jedinečná slivková chuť bez akýchkoľvek horkastých prímesí. Tento rok by podľa mňa mohli zaujať destiláty z jabĺk, pretože vlani ich bola mimoriadne dobrá úroda," povedal Miklo.
Predsedom poroty v súťaži o najlepšiu domácu pálenku bude prevádzkovateľ pálenice z Revúckej Lehoty Miroslav Balco. Ako degustátor je držiteľom certifikátu, ktorý ho oprávňuje hodnotiť produkty aj v susedných krajinách. "Vlaňajšia úroda sa odzrkadlila aj na záujme o služby páleníc v celom regióne. Z toho, čo prešlo u nás, môžem povedať, že kvalita destilátov bola skutočne na výbornej úrovni. Na súťaž sa zvyknú prihlásiť približne dve desiatky súťažiacich. Ak teda prinesú naozaj to najlepšie, bude skutočne z čoho vyberať," doplnil Balco.