Je jadro EÚ útek pred problémami? Český europoslanec Keller o pripravovaných migračných kvótach i osudovej situácii Nemecka a Európy

Je jadro EÚ útek pred problémami? Český europoslanec Keller o pripravovaných migračných kvótach i osudovej situácii Nemecka a Európy

Česká republika 29. novembra 2017 (HSP/Foto: JK)

 

Strany v Českej republike i Nemecku sa snažia po uplynulých voľbách nájsť svojich spojencov. Ako sa zdá, v oboch krajinách, je to ešte na viaceré dlhé diskusie. Môže súčasné zloženie českého parlamentu viesť k referendu o zotrvaní Českej republiky v EÚ? Čo by nemeckým stranám najviac pomohlo, aby dokázali vytvoriť vládu? Ako je to s jadrom, o ktoré sa tak opiera náš premiér Robert Fico? Na tieto a ďalšie otázky Hlavným správam odpovedal český europoslanec Ján Keller.

Ján Keller

 

Reklama

Prekvapili vás výsledky českých volieb?

V niečom prekvapili, v niečom nie. To, že zvíťazí s veľkým náskokom Andrej Babiš, tušili všetci. Uhádnuť sa tiež dalo, že z pravicových strán získa najviac percent ODS, ale že to nebude oproti skorším výsledkov tejto strany žiadna veľká sláva. Už niekoľko mesiacov sa tiež tipovalo, že Tomio Okamura získa pomerne dosť hlasov. Predpovedalo sa tiež, že ČSSD oproti minulosti stratí. Nikto si ale nemyslel, že to bude tak obrovský prepad a taká kalamita. Nečakaná bola tiež hĺbka prepadu komunistov. A konečne si asi nikto nemyslel, že do Parlamentu sa dostane dokonca deväť strán.

Reklama

 

Myslíte si, že súčasné zloženie parlamentu môže viesť k referendu o zotrvaní Českej republiky v EÚ?

Nemyslím si to. Jednoznačne pre referendum je len strana Tomio Okamura a snáď KSČM (Komunistická strana Čiech a Moravy – pozn.red.). Naproti tomu Andrej Babiš má toľko záujmov v Európe, že Okamuru v tomto ohľade určite nepodporí. Od ostatných strán tiež príliš podpory nemôže čakať.

 

Boli ste prekvapený výsledkami nemeckých volieb?

Reklama

Bol som prekvapený tým, že SPD získala nakoniec predsa len zhruba 20 percent hlasov. Výkon jej predsedu v kampani tomu nenasvedčoval. A ak uzavrie Martin Schulz opäť koalíciu s Angelou Merkelovou, jeho strana nabudúce bude môcť o dvadsiatich percentách môcť iba snívať.

 

Aký je váš odhad, budú nasledovať nové voľby?

To nedokážem odhadnúť. Veď ešte pred pár dňami tvrdila nemecká SPD, že po nízkom výsledku prechádza jednoznačne do opozície. Teraz je pripravená rokovať o koalícii a neprešlo ju to ani potom, čo jej Angela Merkelová dala prvé podmienky pre účasť v takej koalícii. Netrúfam si odhadnúť, kam až flexibilita a dynamickosť SPD zájde.

 

Reklama

Čo by podľa vás nemeckým stranám najviac pomohlo, aby dokázali vytvoriť vládu?

Museli by si uvedomiť, v akej osudovej situácii sa teraz Nemecko a celá Európa nachádza. Ale zatiaľ sa zdá, že ich to príliš nezaujíma.

 

Cecilia Wikströmová, švédska europoslankyňa za Liberálnu ľudovú stranu, dostala mandát k zmene dublinského systému. Je podľa vás prerozdeľovanie migrantov podľa počtu obyvateľov a HDP krajiny správne?

Som jednoznačne proti tomu. Okrem iného by to znamenalo, že krajiny ako Taliansko a Grécko nebudú mať už vôbec žiadny dôvod, ani symbolický, chrániť svoje hranice. Budú predsa vedieť, že novoprichádzajúci budú automaticky posielaní do vnútrozemia.

Len pre zaujímavosť. Keď sa pred dvoma týždňami v Štrasburgu hlasovalo o udelení mandátu na rokovanie o tejto nebezpečnej zmene, v celej frakcii socialistov a demokratov, ktorá má 191 členov, sme hlasovali proti traja Česi, traja Slováci a jeden europoslanec z Litvy. Dodatočne sa k nám pripojil zmenou hlasovania jeden Maďar.

 

Ako podľa vás zareagujú krajiny, ktoré aj doteraz odmietali kvóty?

Dúfam, že na svojom stanovisku vydržia a že sa k nim pripojí minimálne Rakúsko. Definitívne sa má rozhodnúť do pol roka. Je otázka, či v Česku nejaká funkčná vláda do tej doby vôbec bude.

 

Reklama

Vnímate z pohľadu europoslanca v EÚ vytváranie jadra, ako to na Slovensku prezentuje premiér Robert Fico? Ak áno, ako sa to prejavuje?

Súčasná dosluhujúca vláda prerokúva materiál, podľa ktorého má Česko urýchlene zaviesť euro, aby mohlo do tvrdého jadra EÚ patriť. Nie som ekonóm, ale viem, že na Slovensku, ktoré euro už nejakú dobu používa, sú hodinové náklady práce zhruba rovnaké ako v Česku, teda práca je rovnako lacná. Dôchodky sú v oboch krajinách rovnako nízke. Obe naše krajiny fungujú ako lacní subdodávatelia, z ktorých práve profitujú majitelia veľkých firiem v iných krajinách.

Pokiaľ pri všetkých týchto podobnostiach má Slovensko vďaka euru k jadru Európy bližšie ako Česko, asi to smerovanie k tvrdému jadru nebude tak veľké terno.

 

Aký názor o jadre EÚ prevláda medzi poslancami europarlamentu?

Reklama

O význame jadra hovoria poslanci z tých frakcií, ktoré chcú z Európy vytvoriť jeden veľký štát. Sú to predovšetkým liberáli, ľudovci a socialisti, žiaľ, aj zelení. Ja sa domnievam, že úzka integrácia je akýsi útek dopredu pred problémami, ktoré EÚ doháňajú a ktoré by väčšia integrácia bohužiaľ nezmiernila. Tento rok som o tom vydal knihu s názvom Európske rozpory vo svetle migrácie. V Bratislave prebehol jej krst pred pár týždňami.

 

Aký je váš názor na vystúpenie politikov EÚ na pôde Ruskej federácie? Mali by jednotlivé štáty EÚ podnikať kroky, ktoré budú smerovať k stabilným ekonomickým, politickým i mierovým vzťahom s Ruskom alebo skôr pritvrdzovať sankcie?

Sankcie trvajú už dosť dlho na to, aby sa ukázalo, že nevedú k ničomu inému než k presmerovaniu obchodu Ruska s krajinami, ktoré sa k nim nepripojili. Ak bol toto zámer politikov, potom im vyšiel úplne skvele.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali