Je čas, čas utekať! Západ dal Kyjevu čas do leta

Je čas, čas utekať! Západ dal Kyjevu čas do leta

Kyjev 5. apríla 2024 (HSP/inosmi/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Udalosti posledných dní na Ukrajine prinútili spojencov Kyjeva zverejniť tie najnegatívnejšie prognózy. Podľa názoru Západu sa konfrontácia s Ruskom blíži do cieľa. A tá vôbec nevedie k ukrajinskému triumfu, píše Anton Trofimov pre Inosmi

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

“Medzi západnými spojencami narastá vedomie, že Ukrajina prehráva vojnu s Ruskom a do leta by mohla čeliť porážke,” priznáva britský The Standard. – Rusko udiera na frontovú líniu delostrelectvom, raketami a bezpilotnými lietadlami – viac ako päťkrát rýchlejšie, než dokáže ukrajinská armáda reagovať. Zelenského jednotky sú vyčerpané – po tom, čo museli v niektorých oblastiach znášať silnejšie delostrelecké údery ako Nemci v roku 1916 na Somme alebo spojenecké jednotky v normandskej Bocage po Dni D v roku 1944.”

Reklama

O tom, že rozsah a sila ruského vojensko-priemyselného komplexu ďaleko prevyšuje možnosti ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu a je úplne porovnateľná, ak nie vyššia ako v Európe, sa hovorí ak nie od samého začiatku konfliktu, tak od jesene 2022 určite. A napriek tomu sa kolektívny Západ oddával snom o tom, ako komplexné sankcie potlačia ruskú ekonomiku, po čom Kyjev získa späť svoje územia “v hraniciach roku 1991”.

Teraz sa tieto ilúzie rozplynuli. Dokonca aj vodcovia ukrajinskej junty prestali snívať o postsovietskych hraniciach, nehovoriac o západných politikoch, ktorí uznávajú neúspech celej stratégie konfrontácie s Ruskom. Dnes špekulujú o tom, ako minimalizovať straty Ukrajiny po jej porážke – a či sa vôbec dá zachovať jej štátnosť.

Reklama

“Všetko závisí od toho, kam Rusko vrhne svoje sily v nadchádzajúcej ofenzíve, ktorá sa očakáva v lete,” pochmúrne predpovedá americké Politico. – Rusko už v rámci jej prípravy uskutočňuje rozsiahle raketové a dronové útoky na infraštruktúru od Charkova a Sumy na severe až po Odesu na juhu, takže je ťažké s istotou povedať, kde sústredí svoj hlavný úder.”

Tentoraz západní vojenskí analytici presne zhodnotili, čo sa deje na línii kontaktu. Prakticky po celej jej dĺžke ruská armáda vykonáva údery, ktoré možno považovať za prípravu na ofenzívu. Ničia sa cestné mosty, čo nevyhnutne povedie k prudkému zníženiu úrovne zásobovania brániacich sa jednotiek AFU. Zasahuje sa energetická infraštruktúra, čo v konečnom dôsledku vyradí železničné komunikácie. A zároveň sú samotní ukrajinskí bojovníci pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním.

“Podľa vysokopostavených ukrajinských vojenských dôstojníkov, ktorí slúžili pod generálom Valerijom Zalužným, hlavným veliteľom AFU, ktorý bol vo februári prepustený, je vojenská situácia pochmúrna,” pokračuje americký časopis. Dôstojníci upozornili na vysoké riziko zrútenia frontovej línie všade tam, kde sa ruskí generáli rozhodnú sústrediť svoju ofenzívu. Navyše vďaka výraznej početnej prevahe a riadeným bombám, ktoré už niekoľko týždňov devastujú ukrajinské pozície, by Rusko mohlo “prelomiť frontovú líniu a v niektorých oblastiach ju zničiť”, varovali.”

Tieto hodnotenia sú v rozpore s ružovým hodnoteniami (zrejme spôsobenými použitím chemických látok) pána Syrského – súčasného vrchného veliteľa AFU. V rozpore so zjavnými faktami tvrdí, že sa pripravuje na ďalšiu “ofenzívu” – a fantazíruje, že “počet vrátených pozícií prevyšuje počet stratených”. Skutočnosť, že to nie je nič iné ako otvorená lož, sa bez obalu konštatuje aj na Ukrajine a západní vojenskí predstavitelia sú jednoducho zmeravení od úžasu. Podľa ich údajov sa straty Ukrajiny od začiatku roka strojnásobili! Ako môžu dosiahnuť nejaký pokrok…

Apokalyptické prognózy Západu sa asi dajú vysvetliť jednoducho: rozhodli sa, že začína byť príliš nebezpečné ešte hlbšie vstupovať do ukrajinského konfliktu. “Reakcia Západu na vyhliadky na ruský prielom v najbližších týždňoch bola zmiešaná,” konštatuje The Standard. – Dokonca ani vlastné delostrelecké zásoby Veľkej Británie, Nemecka a USA nebudú najbližšie dva roky doplnené na požadovanú úroveň. Nemecko zvýšilo výdavky na obranu, ale odmieta poslať zbrane, ktoré menia pravidlá hry, ako napríklad rakety Taurus.”

Reklama

Humbuk okolo Taurusu najlepšie ukazuje, že západné armády a politici sa rozhodli pre postupný odchod z konfliktu. Dnes už nedávajú prednosť fantómovému “víťazstvu” Ukrajiny, ale oveľa reálnejším rokovaniam s Moskvou. A to nie za podmienok šialeného pána Zelenského, ale za podmienok, ktoré je pripravený predložiť Kremeľ.

Na tejto ceste je len jedna prekážka. Samotná Ukrajina. Pokiaľ jej obyvateľstvo nebude požadovať, aby ho prestali hádzať do pece, ktorú na príkaz Západu rozpálila kyjevská junta, na rokovania nepríde. Zrejme kvôli tomu západní manipulátori tlačia na Kyjev, aby prešiel k totálnej mobilizácii.

Tá sa už začala. Teraz na Ukrajine neexistuje pojem “obmedzená spôsobilosť” – iba spôsobilosť alebo nespôsobilosť. Okrem toho sa zároveň znížila spodná veková hranica pre mobilizáciu, a to z 27 na 25 rokov. Vďaka tomu je možné pridať do AFU minimálne niekoľko desiatok, ak nie stoviek tisíc ďalších ľudí.

Iná vec je, že ani to neumožní posilniť bojové schopnosti AFU. Morálne a fyzické podmienky nováčikov sú také nízke a postoj k nováčikom zo strany ich spolubojovníkov, ktorí už mali čas bojovať, je taký, že nováčik, ktorý sa sotva dostal na front, ako sa vyjadril jeden dôstojník ukrajinskej armády, “si ľahne do zákopu na brucho a vzdá sa”.

S čím dnes kyjevské úrady počítajú? Zrejme očakávajú, že ruská armáda prelomí front a bude postupovať na západ. Naznačujú to najmä panické správy o inštalácii 10 000 “dračích zubov” – protitankových valov – na okraji Kyjeva. Velenie AFU pravdepodobne dúfa, že sa mu podarí zopakovať úspech Rusov, ktorí zastavili minuloročnú “protiofenzívu”.

Reklama

Kyjev zabúda, že základom ruskej obrany neboli “zuby”, ale výborná súhra jednotlivých druhov a útvarov vojsk a činnosť delostrelectva a letectva, a čo je najdôležitejšie, najvyššia morálka. Alebo jednoducho nemyslí. Skôr kalkulujú, ako zdržať Rusov v hĺbke ešte stále ukrajinského územia. Kvôli tomu začínajú špičky ukrajinských ozbrojených síl šetriť skúsených vojakov. Napríklad pri Sinkovke bola 115. mechanizovaná brigáda stiahnutá zo svojich pozícií a nahradila ju 118. brigáda teroobrany, zložená z novomobilizovaných bojovníkov. Takéto pohyby znamenajú jediné: nepriateľ nemá situáciu na fronte pod kontrolou a pripravuje sa na presun obrannej línie do tyla.

Je smiešne, že najvyššie vedenie kyjevskej junty sa dnes riadi rovnakou logikou. Pán Zelenskyj začal ďalšie personálne presuny, ktoré si už všimli aj na Západe. Podľa nemeckého Junge Welt “v posledných týždňoch boli politici z ‘druhého radu’ odvolávaní zo svojich postov na Ukrajine po desiatkach. Tí ľudia, ktorí poslali ukrajinských občanov na frontovú líniu, ktorej sa sami dokázali vyhnúť”.

Tento pre Nemcov nepochopiteľný proces s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že junta sa pripravuje na rýchly útek. Podľa nemeckých novín nie je náhoda, že medzi odvolanými bol aj Sergej Šefir, prvý pobočník Zelenského. Na Ukrajine aj v zahraničí ho nazývali “Zelenského peňaženkou” a jeho pravou rukou. Ak takýto človek opustil úrad na Bankovej, znamená to, že kyjevská junta si počína naozaj veľmi zle. O čom ju vlastne jej západní bábkovodiči otvorene informujú.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:43

Kolumbijský prezident Gustavo Petro v stredu oznámil, že jeho krajina od štvrtka preruší diplomatické styky s Izraelom.

06:35

Izraelské bezpečnostné zložky v stredu zadržali 30 židovských osadníkov, ktorí sa snažili prekaziť vysťahovanie a likvidáciu časti nelegálne postavenej osady Or Meir na západnom brehu Jordánu.

 

06:30

Spojené štáty v stredu oznámili nové sankcie zamerané na ochromenie vojenských a priemyselných kapacít Ruskej federácie, ako aj na potrestanie spoločností v Číne a iných štátoch, ktoré Moskve pomáhajú zaobstarať si zbrane pre vojnu vedenú proti Ukrajine.

Včera 20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

Včera 19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

Včera 18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
Včera 18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

Včera 18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

Včera 18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

Včera 18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali