Jánošík bol zločinec, zhodujú sa historici. Ale prečo s ním potom ubiedený ľud sympatizoval a prečo sympatizuje aj dnes?

Jánošík bol zločinec, zhodujú sa historici. Ale prečo s ním potom ubiedený ľud sympatizoval a prečo sympatizuje aj dnes?

Bratislava  6. januára 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Podpredseda SNS Anton Hrnko na sociálnej sieti vyzval generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby z ankety Najväčší Slovák vylúčil Jánošíka, ktorý údajne bol okrem iného odsúdený aj za vraždu farára, čo by ho malo podľa pravidiel súťaže diskvalifikovať. Rozprúdila sa však okolo toho celonárodná diskusia

Na snímke Juraj Jánošík

Juraj Jánošík, legendárny hrdina obyčajného ľudu z oboch strán Tatier, ktorý podľa tradície mal bohatým brať a chudobným dávať, mal podľa dobových archívov v skutočnosti byť právoplatne odsúdeným zločincom – zhodujú sa na tom viacerí historici, ktorí sa venujú tejto téme.

Reklama

Ktovie ako to bolo naozaj… Históriu vždy píšu víťazi a na ľudového hrdinu mohli páni nakydať obvinenia podľa ľubovôle (a ich potomkovia kydajú dodnes, komusi Jánošík strašne vadí aj dnes), aby pred ľudom ospravedlnili svoj verdikt – nebol by to prvý prípad justičného zločinu v histórii. A okrem toho: aký aký režim ho to odsúdil? Ak Jánošíka posudzujeme podľa dnešných meradiel, potom sa musíme rovnako pozerať aj na vtedajšiu štátnu moc; a tá bez najmenších pochybností bola nedemokratická, nehumánna, protislovenská/protislovanská, neuznávajúca ľudské práva poddaných, ako ich dnes definuje charta OSN. Ak dnes vyzdvihujeme bojovníkov proti totalite a okupácii ako hrdinov, mali by sme to právo priznať aj Jánošíkovi.

Zbojníci mali zavraždiť farára z Domaniže. Postrelili ho v lese, na následky o mesiac zomrel. Cirkev bola dôležitým nástrojom vtedajšej moci, vražda farára bola vtedy niečím podobným ako dnes vražda novinára. Nepoznáme detaily toho prípadu, nevieme čo bol ten farár za človeka. Údajne sa Jánošík sám vraždy nezúčastnil, ale vrahovia mali byť z jeho družiny. Lenže aký mal Jánošík dosah na ostatných členov bandy, ktorá sa v lese vytvorila z náhodne zozbieraných ľudí, utečencov pred svetskou mocou? Nech to bolo akokoľvek, paušálne vyriecť ortieľ nad morálkou a osobnosťou Juraja Jánošíka ako revolucionára, pomstiteľa, samaritána… a áno, aj lupiča, by bolo príliš jednoduché.

Reklama

V skutočnosti sú Jánošíkovia dvaja: ten skutočný, historický, hriešny a odsúdený, a ten druhý, legendárny, symbol boja proti útlaku. Ľud takého hrdinu potreboval, tak si vytvoril legendu, o akej sníval.

Reálny, historický Jánošík možno naozaj nebol ničím iným, než lupičom a možno aj vrahom. Ale ako legenda, ako symbol boja proti útlaku, ako hviezdička nádeje pre zotročený ľud, je Jánošík tým najlepším symbolom Slovenska. Bol to historický predobraz všetkých idealistov, ktorí sú presvedčení, že rebéliou môžu vybojovať lepší svet: Jánošík bol štúrovcom, legionárom bojujúcim proti monarchii v prvej svetovej vojne, revolucionárom, partizánom, komunistom, bol v uliciach v šesťdesiatomôsmom aj osemdesiatomdeviatom, a najnovšie troluje na internete a chodí na mítingy za slušné Slovensko a proti NATO. Jedna vec je istá: bude tu s nami vždy, kým bude mať slovenský ľud pocit, že je utláčaný, ožobračovaný a klamaný.

A nemusíme sa za to hanbiť, pretože ani veľké a „demokratické“ národy nemajú žiadny problém s velebením svojich krajanov, ktorí preukázateľne páchali trestné činy: vo Francúzsku slávny De Gaulle dal cynicky povraždiť státisíce alžírskych a iných afrických občanov svojho štátu, Veľká Británia ešte pod vládou blahorečených Chamberlaina či Churchilla, a čiastočne dokonca ešte aj za vlády súčasnej kráľovnej prevádzkovala v Afrike koncentračné tábory, ospevovaní zakladatelia Spojených štátov, americkí prezidenti Washington a Jefferson boli majiteľmi čiernych otrokov…

Neodškriepiteľným faktom však je, že zo súťaže Najväčší Slovák, vzhľadom na jej pravidlá, reálnu osobu historického Jánošíka vážne diskvalifikuje fakt, že bol právoplatne odsúdený za závažný zločin vtedajšou štátnou mocou.

Dobre, ale potom buďme dôslední: dobovou štátnou mocou – a asi sotva menej demokratickou než bola tá, ktorá odsúdila Jánošíka – boli právoplatne odsúdení aj Ľudovít Štúr, Andrej Hlinka, Gustáv Husák aj Anton Srholec, ktorí spolu s Jánošíkom tiež figurujú v prvej desiatke súťaže Najväčší Slovák…

Reklama

Čo vy na to, páni organizátori? Trochu sa vám to s tou manipuláciou zamotáva, všakže?

P.S. Po vylúčení vyššieuvedených trestancov by sa do prvej desiatky dostali náhradníci: Jozef Kroner, Ján Kuciak, Andy Warhol, Vladimír Mečiar a Jožo Ráž. Tí podľa dostupných informácií za závažné zločiny odsúdení neboli, takže by mali byť kádrovo v poriadku. Jedine že by ctení cenzori zaviedli nové kritérium: napríklad členstvo alebo sympatizovanie s nesympatickým hnutím.

Ivan Lehotský

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali