Ján G., považovaný za šéfa bankomatovej mafie, obviňuje prokurátora a médiá

Ján G., považovaný za šéfa bankomatovej mafie, obviňuje prokurátora a médiá

Bratislava 12. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Naposledy sa v kauze bankomatovej mafie pojednávalo koncom októbra minulého roka

Jedna svedkyňa dnes vypovedala pred senátom Okresného súdu Bratislava I v procese s členmi bankomatovej mafie, keď toto hlavné pojednávanie malo už pomaly spieť k záveru.

Reklama
Ilustračné foto

Naposledy sa v tejto kauze pojednávalo koncom októbra minulého roka. “V mojom prípade je neustále porušovaný zákon. Prokurátor rozpráva rozprávky, ovplyvňuje svedka (korunného svedka Romana Paulusa, ktorý je odsúdený v inom prípade za vraždu – poznámka TASR) prostredníctvom médií. Žiadam, aby súd ukončil toto naše lynčovanie. V čase spáchania skutkov som na Slovensku dokázateľne nebol,” zdôraznil dnes na úvod procesu hlavný obžalovaný Ján G.

“Po rozvode mi pripadla nedokončená garáž. Chcela som ju predať, boli tam však problémy s pozemkom. Rokovala som o predaji garáže s jedným z obžalovaných, ktorý si ju prenajal a dokončil stavbu. Načo garáž využíval, mi nie je známe. Potom ma navštívila kriminálka, že garáž musia otvoriť, lebo je možné, že sa v nej nachádzajú výbušniny. Konkrétne, čo polícia našla v garáži, som nevidela,” vypovedala okrajovo k prípadu svedkyňa Helena Sojková.

Reklama

Ďalší zo svedkov je stále nezvestný a na proces sa dnes nedostavil. Na jeho osobnom výsluchu trvá obhajoba. Dnešné pojednávanie odročil sudca Okresného súdu Bratislava I Juraj Mihál na 17. a 18. februára. Vo februári by sa mala čítať výpoveď korunného svedka – spomínaného Paulusa a osobne ho konfrontovať s jeho písomnou výpoveďou, keďže sú tam rozpory. Prokurátor Jozef Kandera už na začiatku októbra upozornil, že bude potrebné na pojednávaní prečítať ešte výpoveď Paulusa z prípravného konania a konfrontovať ho s ňou. Podľa prokurátora ide o 100-stranový dokument. “Bude to trvať najmenej pol dňa až jeden deň,” upozornil.

Celkovo je v súčasnosti v kauze obžalovaných sedem osôb. Z nich traja, vrátane šéfa Jána G., sú vo väzbe a všetkých troch dnes eskortovali. Čo sa týka ďalších troch obvinených, tí sú stíhaní na slobode. Posledný obvinený Peter T. je vo väzbe v Českej republike. Tohto člena bankomatovej mafie predseda senátu Okresného súdu Bratislava I vylúčil v júli na samostatné konanie.

Pôvodne prokuratúra v kauze obžalovala päť mužov, ktorí mali najmä v roku 2010 ukradnúť 25 bankomatov na západe Slovenska spolu s hotovosťou 280.000 eur. Škoda, ktorú spôsobili na zničených bankomatoch a zariadení budov, bude ešte vyššia.

Gang mal údajne lúpiť nielen na Slovensku, ale aj v Česku a Rakúsku. V dvoch prípadoch po lúpeži na Slovensku a Rakúsku gang podpálil miesto činu. Pre lúpeže zabezpečoval kradnuté autá rozličných značiek – napríklad Seat, Porsche a Audi – práve hlavný obžalovaný Ján G.

Aj náčinie potrebné na vytrhnutie a otvorenie bankomatov podľa korunného svedka zabezpečoval Ján G. Na zničenie pachových stôp používal gang tiež korenie a nosil “ježkov” na prepichnutie pneumatík prenasledovateľov zo strany polície. V autách mali samopal a krátke guľové zbrane, tie však ani raz nepoužili. Každý z členov skupiny mal vlastnú vysielačku.

Reklama

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali