Irán pod tlakom: Čo bude s cenami ropy po amerických sankciách?

Irán pod tlakom: Čo bude s cenami ropy po amerických sankciách?

Washington 8. novembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Hasan Jamali)

 

Donald Trump uviedol, že tieto obmedzenia sú “najtvrdšie” zo všetkých, ktoré kedy Washington zavádzal proti Teheránu. Ale o úplnom embargu sa hovoriť nedá: niekoľko krajín rovnako ako predtým môže nakupovať od islamskej republiky čierne zlato. Hrozí trhu deficit a máme očakávať cenu sto dolárov za barel, ako predpokladali svetové investičné banky?

Ilustračné foto

“Úľavy” Washingtone

Reklama

Americké sankcie proti Teheránu platili pred podpísaním spoločného celkového plánu akcií ohľadom iránskeho jadrového programu 2015 a teraz boli obnovené. Obmedzenia sa budú týkať ropného odvetvia, bankovej sféry, stavby lodí a námornej dopravy Iránu. Na krajiny porušujúce obmedzenia, ktoré udržiavajú s islamskou republikou obchodné vzťahy, sa budú vzťahovať druhotná opatrenia. Výnimkou je niekoľko štátov: Grécko, India, Taliansko, Čína (vrátane Taiwanu), Turecko, Južná Kórea a Japonsko. Tieto krajiny môžu dovážať uhľovodíky z Iránu aj v prípade nových obmedzení.

Takéto úľavy Washingtonu viedli k tomu, že trh zareagoval na sankcie nečakane: počas obchodovania sa ceny ropy znižovali a do večera Brent zlacnela na 71 dolárov za barel.

Reklama

 

Koľko stratí trh

Analytici uvádzajú: situácia okolo Iránu je stále zamotaná. Washington žiada, aby bola znížená cena ropy, ale robí všetko pre to, aby sa tak nestalo.

“Sankcie proti Iránu a Venezuele potenciálne odoberajú asi tri milióny barelov ropy z denného obratu. Ale samotné USA, Saudská Arábia a Rusko od začiatku roka zvýšili ťažbu o viac ako 2,5 milióna barelov denne. Trh tak zostáva v rovnováhe a k žiadnemu výraznému deficitu nedôjde,” uvádza Andrej Kočetkov, vedúci analytik spoločnosti Otkrytije broker.

“Nie je vylúčené ani to, že spoločnosti z krajín, ktoré sa nedostali do sankčného zoznamu, budú fungovať ako sprostredkovatelia pri predaji iránskej ropy. To znamená, že ropa bude iránska, ale vývozcom nebude iránska spoločnosť, ale napríklad čínska,” vysvetľuje Natalja Milčakovová, námestníčka riaditeľa analytického odboru Alpari.

Reklama

 

Bude stúpať

Výsledkom bude to, že hoci nebezpečenstvo deficitu na trhu nie je príliš reálne, v strednodobej a dlhodobej perspektíve budú ceny stúpať: napomôže tomu rastúci dopyt po čiernom zlate so zaostávajúcou ponukou.

Svetová ťažba ropy je schopná zvýšiť výrobu len o 1,5-2 milióny barelov denne, čo je dosť nízka hodnota rezervných kapacít, uvádzajú odborníci.

Zárukou dobrého dopytu po rope je v poslednej dobe hojdajúce sa zdravie čínskej ekonomiky, pretože Čína je dôležitým dovozcom na svetovom trhu. Priebeh obchodného rokovania Washingtone s Pekingom dáva nádej, že sa podarí odvrátiť rozširovanie obchodnej vojny a krach čínskeho hospodárstva, inak by to silne ohrozilo svetový dopyt.

Reklama

 

Bližšie k reáliám

Podľa predpovedí jednej z najväčších investičných bánk na svete, Bank of America Merrill Lynch, nedostatok ponuky na svetovom trhu môže priviesť ceny do roku 2019 k 100 dolárom za barel.

Podobné predpovede už skôr zverejnila banka Goldman Sachs a riaditeľ jednej z najväčších ropných spoločností na svete, francúzskej Total, uviedol, že trh s ropou “vstúpil do nového sveta”, kde je kľúčovým faktorom vplyvu geopolitika.

Nehľadiac však na mnoho relatívne priaznivých faktorov pre rast cien analytici odporúčajú držať sa skôr konzervatívnych predpovedí.

“V najbližšej dobe môže cena ropy trochu poskočiť na 75-77 dolárov za barel, ak sa v sankciách nič nezmení smerom k ich zmierneniu,” domnieva sa Andrej Vernikov, zástupca generálneho riaditeľa investičnej spoločnosti Cerich Capital Management.

Podľa Kočetkovovho názoru sa cena barelu stabilizuje v rozmedzí 70-80 dolárov vzhľadom k relatívnej rovnováhe medzi ponukou a dopytom. Trh však napriek tomu musí byť pripravený na prekvapenia.

 

Nebezpečenstvo trvá

“Krajiny vylúčené z hry – Irán a Venezuela – pripravili svetový ropný ťažobný priemysel o rezervné kapacity. Prakticky akákoľvek neočakávaná udalosť v kľúčových krajinách okamžite povedie k vzniku reálneho, a nie predpokladaného, deficitu,” dodáva.

Reklama

Preto scenár, pri ktorom sa môže cena ropy nakoniec vyšplhať aj na stovku za barel, je úplne pravdepodobný. Hospodárstvo mimochodom také vrcholy vôbec nepotrebuje – dôležitá je hladina, kde sa ceny stabilizujú na dlhú dobu. Ekonomicky opodstatneným nazývajú odborníci rozmedzie 65-80 dolárov za barel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali