Inscenácia, kde Ježiš znásilňuje moslimku. “Môže to ohroziť bezpečnosť štátu,” varuje brnenský advokát

Inscenácia, kde Ježiš znásilňuje moslimku. “Môže to ohroziť bezpečnosť štátu,” varuje brnenský advokát

Brno 25. mája 2018 (HSP/lidovky/Foto: Screenshot divadelnisvet.cz)

 

České Lidovky informujú, že pred súdmi v Brne sa “zvádza boj o uvedenie divadelnej hry “Naše násilí a vaše násilí”, ktorého súčasťou je aj zobrazenie Ježiša znásilňujúceho moslimku. Advokát Ronald Němec, ktorý je katolíkom, chce tomuto predstaveniu zabrániť žalobou spolu so žiadosťou o vydanie predbežného opatrenia, upozorňujúc aj na hrozbu útoku kvôli urážke moslimov

Záber z predstavenia

Ide o inscenáciu bosniacko-chorvátskeho režiséra Olivera Frljiča v rámci festivalu “Divadelní svět Brno 2018”, v podaní slovinského súboru Mladinsko Gledališče. Témou je stret rôznych kultúr na pozadí európskej migračnej krízy, no výrazne provokujúcou pasážou je scéna Ježiša a moslimky.

Reklama

Advokát Ronald Němec vo svojej žalobe poukazuje na to, že jej extrémne podanie priamo obmedzuje jeho právo na náboženské vyznanie a inscenácia kvôli tejto scéne “hanobí kresťanov” a môže byť tiež príčinou náboženského konfliktu s násilným stretom a s obeťami na životoch. Poukazuje pritom na možnosť “teroristického útoku” a “je otázka času, čo bude tou rozbuškou”. Pripomína teroristický útok z januára 2015 na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo v Paríži kvôli karikatúram proroka Mohameda. Němec práve upozorňuje na “citlivosť moslimov na akékoľvek neúctivé zobrazenie týkajúce sa ich viery.”

Podľa zastupujúcej tlačovej hovorkyne brnenského mestského súdu Simony Peškovej, “žaloba na ochranu osobnosti a návrh na vydanie predbežného opatrenia už boli podané, súd o ňom rozhodol a bolo podané odvolanie s presunom celej záležitosti na Krajský súd v Brne”.

Reklama

Němcovo podanie súd odmietol prerokovať kvôli formálnej chybe, že neskoro uhradil náklady procesu, takže nie je jasné, kedy a či o tom súd rozhodne. Ale Němec je pripravený trvať na svojej žalobe, aj keby inscenácia v sobotu v rámci festivalu prebehla.

“Pôjdem až k Ústavnému súdu, ide o principiálnu otázku. Jedine Ústavný súd môže posúdiť, čo je ešte umelecká tvorba a čo už je zásah do osobnostných práv a ohrozenie bezpečnosti štátu,” povedal Němec. Keby sa inscenácia odohrala, advokát si nárokuje ospravedlnenie, ktoré má do 180 dní na webe zverejniť Centrum experimentálneho divadla, pod ktoré patrí Divadlo Husa na Provázku, kde sa inscenácia odohrá.

Okrem Němca sa na Krajský súd v Brne obrátil už aj kresťanský spolok Stredonius, ktorý v návrhu žiadal úplný zákaz hry. Tým ale urobil chybu. Predbežné opatrenie slúži ako dočasný nástroj. Hovorkyňa súdu Eva Sigmundová vravela, že “žaloba ešte nebola prerokovaná a predbežné opatrenie bolo zamietnuté”.

Inscenácia už bola odohraná v niekoľkých krajinách, ale v Česku vyvolala ostré reakcie ešte pred jej uvedením.

Umelecký šéf Divadla Husa na provázku Miroslav Oščatka vie, že problémom je práve scéna Ježiša znásilňujúceho moslimku. Podotýka, že “inscenácia ani v najmenšom nie je namierená proti kresťanstvu, nepodnecuje k nenávisti, ani nehovorí o Ježišovi Kristovi ako o postave, je to len znak a celé predstavenie má slúžiť k zamysleniu, odkiaľ sa berie násilie v dnešnom svete vrátane teroristických útokov”.

Reklama

Podľa riaditeľa Centra experimentálneho divadla Petra Oslzlého “hra skrátka len odráža okolitý svet” a ide niekedy aj o “drsnú reakciu na súčasný často dosť drsný svet, ktorý aj provokuje, pohoršuje, či vnútorne zraňuje”.

Zástupca brnenského primátora Petr Hladík (lidovec) bol proti odohratiu inscenácie a proti hre už vystúpila aj Česká biskupská konferencia na čele s kardinálom Dominikom Dukom.

Európa sa podľa Duku dostala do úplného chaosu. Nedá sa podľa neho hovoriť o tom, že my sme tí, ktorí znásilňujú islamskú civilizáciu, keď od roku 1453, kedy bol dobytý Konštantinopol, tak kto bol znásilnený? “Celý Bálkán, Uhorksko, teda i Slovensko bolo okupované islamom až do začiatku 19. storočia. Kde sme teda my nejakým spôsobom zodpovedný za to, aby tu vystupoval islam v podobe znásilneného dievčaťa a kresťanská kultúra, civilizácia, ten, ktorý mal zásadný princíp dát život za druhých je vyobrazený ako násilník.”

Ľudia, ktorí prezentujú túto hru by mali byť preto podľa Duku stíhaní, pretože porušujú zákon (viac TU).

“Toto si netrúfol ani nacistický režim, ani komunistický režim a to boli totalitné režimy. Čiže my sa tu dostávame skutočne do totality, ktorú vytvárajú určité menšiny, ktoré presadzujú svoj bezbrehý úplne nemorálny, nehumánny a nedemokratický prístup k druhým.”

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali