“Ideologická kolonizácia viery” – upozorňuje na liberálnu iniciatívu Progresívni veriaci sekretár KBS Ziolkovský

“Ideologická kolonizácia viery” – upozorňuje na liberálnu iniciatívu Progresívni veriaci sekretár KBS Ziolkovský

Bratislava 17. októbra 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Anton Ziolkovský sa vyjadril k liberálnemu zoskupeniu Progresívni veriaci, ktoré je súčasťou politického hnutia Progresívne Slovensko (PS) a ktoré prezentuje spájanie viery s liberálnymi hodnotami

Na snímke členovia hnutia Progresívne Slovensko

“Javí sa, že spomínanú platformu Progresívni veriaci reprezentuje viacero ľudí, ktorí sú v otvorenom konflikte s vlastnými cirkvami,“ uviedol k liberálnemu hnutiu sekretár KBS.

Reklama

Táto platforma sa podľa neho netají pretláčaním zmien, ktoré, ako sám vraví, sa vieru pokúšajú „ideologicky kolonizovať“. “Katolícka cirkev takéto predstavy o ‚dialógu‘ nepokladá za legitímne. Podobne sa neplánuje stať ich súčasťou,“ upozorňuje Ziolkovský.

 

Reklama

Iva Mrvová hnutie charakterizuje ako skupinu teológov, kňazov a laikov, ktorí navonok vystupujú ako nestranníci, ktorým ide o „otvorený a progresívny“ dialóg o viere s cieľom politicky pomôcť Progresívnemu Slovensku. Má vraj ísť o akési KDH pre liberálov…

O tejto liberálnej iniciatíve sme bližšie informovali v lete. Ide o občiansku a “nadkonfesionálnu” iniciatíva, ktorá vznikla na pôde politického zoskupenia Progresívne Slovensko a chce zjednocovať ľudí presvedčených o tom, že viera má zmysel aj v 21. storočí. Uvádzajú to na svojej stránke s tým, že chcú “diskutovať so všetkými, ktorých viera buduje mosty, nie múry”. Pri príležitostiu sviatku sv. Cyrila a Metoda predstavili svoj manifest, pod ktorý sa podpísali evanjelickí a moslimskí aktivisti podporujúci migráciu či práva LGBTI.

K hnutiu sa hlásia napríklad vysokoškolský profesor a evanjelický teológ František Ábel, ktorý sa prezentoval názorom, že islam nie je hrozbou pre Európu. “Ak sa hlásime ku kresťanstvu, potom je našou povinnosť deliť sa s ostatnými o to, čo máme,” povedal v súvislosti s migráciou do Európy. “Svet sa dynamicky mení a bude sa meniť aj v budúcnosti. A na brány Európy budú – či chceme či nechceme – klopať stále väčšie počty ľudí z iných krajín. My sa tvárime, ako keby sme mali nárok na nejaký malý kúsok zeme s ktorým sa nesmieme deliť s inými – a to je základný problém. Pýtam sa, kde máme právo na to, aby sme tú vieru jednoducho takýmto spôsobom dehonestovali?“ uviedol pre Netky.sk vo februári tohto roka.

Manifest podporuje aj prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová, ktorú oficiálna stránka hnutia charakterizuje ako advokátku, ktorá dlhodobo pracovala v neziskovom sektore na posilnení práv občanov a právneho štátu. Pracovala pre mimovládku Via Iuris financovanú aj Sorosovými nadáciami, ktorá stála za zrušením Mečiarových amnestií a teda aj protikorupčnými pochodmi. Čaputovú je aktuálne kandidátkou na post hlavy štátu, v kandidatúre ju podporil aj emeritný biskup Robert Bezák. Žiaľ, ani podpora emeritného biskupa nezmenila hodnoty kandidátky (viac v článku). Kandidátka, ktorá reprezentuje ešte liberálnejšiu stranu ako je SaS, vysvetlila, že sama je veriaca, ale to sa podľa jej slov nevylučuje s liberálnymi hodnotami ako právami jednotlivca – jej chápanie viery nabralo praktickú rovinu po zverejnení informácie o jej rozvode (viac TU).

Reklama
Ďalší signatár – Azim Farhadi prezentovaný ako podnikateľ a občiansky aktivista je štatutárom občianskeho združenia Inštitút pre migráciu a komunikáciu, ktoré v roku 2012 založili zástupcovia rôznych národnostných komunít žijúcich na Slovensku. Žije na Slovensku od konca 90. rokov, kedy musel utiecť pred vojnou z rodného Afganistanu. Cudzincom dlhodobo pomáha so začleňovaním sa do slovenskej spoločnosti a Slovákom chce zas pomocou rôznych osvetových akcií ukázať, že všade na svete sú ľudia rovnakí. “Čo sa týka strachu a nedôvery voči ani nie islamu, ale skôr voči moslimom, tak toto by som pripísal na vrub politikom resp. geopolitickej situácii. Problém teda netreba hľadať v islame, ktoré je mierumilovné náboženstvo, ale v ľuďoch,” povedal pre TV Markíza v decembri 2017. V rozhovore tiež, priznal, že bol osobne pomáhať utečencom na tzv. balkánskej trase.

Ondrej Prostredník, známy evanjelický teológ, ktorému kvôli podpore LGBTI hnutí Generálny súd evanjelickej cirkvi v máji potvrdil odňatie kanonickej misie, takisto podporil manifest Progresívneho Slovenska (viac v článku).  Prostredník vystúpil 19. augusta minulého roka na Dúhovom pochode v Bratislave. Evanjelickí biskupi vtedy uviedli, že jeho názory nie sú názormi Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku a dištancujú sa od nich.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali