Iba jedna agentúra trafila výsledok prvého kola. Ide o nový projekt známeho politika

Iba jedna agentúra trafila výsledok prvého kola. Ide o nový projekt známeho politika

Bratislava 27. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský, Martin Bauman)

 

Najväčšie prieskumné agentúry sa pri prvom kole volieb prezidenta znovu sekli a ani jedna z nich nepredvídala víťazstvo Ivana Korčoka, ktorý v prvej fáze volieb pokoril Petra Pellegriniho až o 5,5 percenta. Jedna menšia agentúra však pred voľbami takýto scenár očakávala. Ide o pomerne nového hráča na trhu

Kočok, Pellegrini
Na snímke Ivan Korčok a Peter Pellegrini

Prieskumná agentúra Scio pred voľbami vypracovala prieskum pre Hospodárske noviny, v ktorom vtedy šokujúcu oznámila, že podľa jej zistení pravdepodobne v prvom kole zvíťazí liberálny kandidát Ivan Korčok so ziskom takmer 43 % hlasov.

Reklama

Takmer presne takýmto výsledkom sa v noci zo soboty na nedeľu skončilo prvé kolo prezidentských volieb. Scio sa trafilo aj pri presnom výsledku predsedu NR SR Petra Pellegriniho. Agentúra v predvolebnom prieskume odhadovala podporu Pellegriniho na úrovni 37,19 %. Nakoniec Pellegrini  získal v prvom kole o čosi menej – 37,02 % hlasov.

U tretieho v poradí, Štefana Harabina, prieskum ukazoval potenciálny výsledok 11,73 % a aj tu sa predpovede agentúry Scio naplnili, keď Harabin zaznamenal výsledok 11,68 %.

Reklama

Bude zaujímavé v budúcnosti sledovať prieskumy tejto spoločnosti a porovnávať ich s reálnymi výsledkami volieb. Na Slovensku by sa totiž ako soľ zišla agentúra, ktorej čísla sa dajú považovať aspoň v určitej miere za smerodajné.

Dodajme, že za projektom Scio stojí politológ a bývalý poslanec NR SR Martin Klus. Ten si ako nominant SaS v minulosti vyskúšal aj posty ako predseda poslaneckého klubu, podpredseda Národnej rady či štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

17:33

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka si v 3. kole poradila s Mayar Sherifovou z Egypta 6:1, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Češka Sára Bejleková, ktorá vyradila Ashlyn Kruegerovú z USA takisto v dvoch setoch 6:3, 6:1. O prekvapenie sa postarala mladá Ruska Mirra Andrejevová, ktorá vyradila siedmu nasadenú Češku Markétu Vondroušovú 7:5, 6:1.

17:18

Izrael súhlasil, že si pred spustením útoku na mesto Rafah v Pásme Gazy vypočuje obavy a názory Spojených štátov. V nedeľu to povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. “Ubezpečili nás, že nepôjdu do Rafahu, kým nebudeme mať možnosť naozaj sa s nimi podeliť o naše názory a obavy,” povedal Kirby pre televíziu ABC.

17:11

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať “úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce”. Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali