Hodnotenie deviatakov dopadlo dobre, v Prešovskom kraji sú najlepšie Vikartovce

Hodnotenie deviatakov dopadlo dobre, v Prešovskom kraji sú najlepšie Vikartovce

Vikartovce 23. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Celkovo sa hodnotenia v polovici marca zúčastnilo takmer 42.000 žiakov

Na najúspešnejšej škole v Prešovskom kraji v rámci hodnotenia deviatakov základných škôl (ZŠ) vo Vikartovciach, okres Poprad, dnes zverejnili výsledky testov zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. Celkovo sa tohto hodnotenia v polovici marca zúčastnilo takmer 42.000 žiakov a zapojilo sa do neho 1443 ZŠ, z toho 1304 bolo s vyučovacím jazykom slovenským.

Reklama

 

Priemerná úspešnosť testu z matematiky bola 60,07 percenta

Reklama
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič diskutuje s prváčikmi v Základnej škole s materskou školou počas návštevy vo Vikartovciach

“Z pohľadu sledovania výsledkov deviatakov celé roky, sme jednoznačne spokojní. Priemerná úspešnosť testu z matematiky bola 60,07 percenta, pričom rozdiel medzi dievčatami a chlapcami nebol štatisticky významný. Výsledky žiakov z matematiky vo všetkých krajoch sú na úrovni národného priemeru, v číselnom vyjadrení boli najúspešnejší žiaci z Trenčianskeho kraja a najmenej úspešní žiaci z Banskobystrického kraja. Percentuálny rozdiel medzi týmito krajmi je cca 7 percent,“ priblížila na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka národného ústavu certifikovaným meraní SR Romana Kanovská.

 

V teste zo slovenského jazyka bola priemerná úspešnosť 67,51 percenta

V teste zo slovenského jazyka, ktorý písalo takmer 39.000 žiakov, bola priemerná úspešnosť 67,51 percenta, takže v tomto roku bola slovenčina úspešnejšia ako matematika. V tomto hodnotení boli dievčatá mierne lepšie ako chlapci. Najúspešnejší v teste boli žiaci z okresu Kysucké Nové Mesto, kde dosiahli 74-percentnú úspešnosť, najmenej úspešní boli žiaci z okresu Gelnica. Rozdiel medzi týmito dvoma okresmi bol viac ako 17 percent. “Gelnický okres dosahuje slabé výsledky pravidelne, je zjavné, že tie podmienky socioekonomické, tak isto množstvo žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, priam predurčujú tento okres k problémom. Pozornosť by mala byť týmto školám venovaná výraznejšie, možno nielen z pohľadu školstva, ale komplexne,” dodala Kanovská.

Test z maďarského jazyka písalo takmer 2900 žiakov, pričom priemerná úspešnosť testu bola 62,74 percenta. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci z Trnavského kraja. Prvýkrát boli takto testovaní žiaci, ktorí boli vzdelávaní podľa Štátneho vzdelávacieho programu v zmysle obsahovej reformy vzdelávania zavedenej v školskom roku 2008/2009. “Učitelia a riaditelia škôl si dokázali s týmito reformnými žiakmi upraviť školské vzdelávacie programy tak, aby mohli ísť viac do hĺbky pri logických úlohách, pri úlohách zameraných na širšie myslenie, na čítanie s porozumením. Ak by sme pokračovali v tomto trende, tak by to bolo veľmi dobré pre naše školstvo,” dodala Kanovská.

Reklama

 

Žiaci, ktorí dosiahli úspešnosť najmenej 90 percent, sú prijatí na štúdium na strednej škole bez prijímacej skúšky

Žiaci, ktorí dosiahli v testoch z matematiky aj slovenského jazyka a literatúry úspešnosť najmenej 90 percent, sú prijatí na štúdium na strednej škole bez prijímacej skúšky. “Z testovaných deviatakov bolo takto úspešných v oboch testoch 2779 žiakov s vyučovacím jazykom slovenským a 69 žiakov s vyučovacím jazykom maďarským. Najviac žiakov s úspešnosťou nad 90 percent pritom bolo v Prešovskom kraji,” doplnila Kanovská.

 

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič (vľavo), riaditeľka Základnej školy s materskou školou vo Vikartovciach Mária Parížeková a starosta obce Vladimír Šavel

Škola vo Vikartovciach dosiahla v hodnotení veľmi dobré výsledky

Reklama

ZŠ s materskou školou vo Vikartovciach dosiahla v hodnotení veľmi dobré výsledky, slovenský jazyk a literatúru tu zvládli deviataci na 90,82 percenta a matematiku na 78,82 percenta. V rámci Prešovského kraja tak získala ZŠ prvenstvo. “Som veľmi rád, že som mohol prísť do tohto regiónu, kde sa vytvára hranica medzi Liptovom a Spišom. Táto škola si zaslúžila moju pozornosť, pretože dlhodobo dosahuje dobré výsledky, je to skutočne moderná škola, aj keď možno sa zdá, že je na okraji, ďaleko od Bratislavy,” konštatoval minister školstva Dušan Čaplovič.

Riaditeľka miestnej školy Mária Parížeková uviedla, že dobré výsledky tu žiaci dosiahli práve vďaka tomu, že sú školou rodinného typu. “Máme radi všetky deti, tým sociálne slabším sa venujeme viac, máme tu šikovné aj rómske deti. Treba sa snažiť, je to v tých žiakoch, učiteľoch, je to aj vo vedení obce. Netreba vychovávať len rozumom, ale aj srdcom,” uzavrela Parížeková.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali