Hoaxy Naďa a Korčoka, časť 1.: Žiadne americké jadrové zbrane na území SR? “Nesmierne zákerná lož!”, upozorňuje analytik

Hoaxy Naďa a Korčoka, časť 1.: Žiadne americké jadrové zbrane na území SR? “Nesmierne zákerná lož!”, upozorňuje analytik

Bratislava 13. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Lee Jin-Man)

 

Veľký kritik vojenskej zmluvy SR so Spojenými štátmi, politológ, analytik a mierový aktivista Eduard Chmelár už skôr avizoval, že sa bližšie pozrie na nepravdy a demagogické frázy, ktoré v argumentácii o vojenskej zmluve s USA šíri minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a jeho ľudia. Ako prvé si Chmelár zobral na mušku tvrdenia, že z danej zmluvy DCA údajne nevyplýva možnosť umiestnenia zbraní hromadného ničenia na území SR.

Ilustračné foto- na snímke americká stíhačka F-22

Chmelár konštatuje, že vládni predstavitelia šíria o vojenskej zmluve s USA “nehanebné klamstvá”, voči oponentom a nepoužívajú vecné argumenty, ale osobné urážky. “A médiá si neplnia svoju úlohu…  Pripravil som argumentovník, v ktorom budem postupne bod po bode vyvracať najväčšie lži a vysvetľovať najhoršie dopady DCA. Začnem s klamstvom, ktoré zaznieva v posledných dňoch vari najčastejšie, najmä z úst ministra obrany Naďa, jeho štátneho tajomníka Mariana Majera, šéfa branno-bezpečnostného výboru Juraja Krúpu a ďalších vládnych činiteľov, ale aj Pavla Macka (schválne nepíšem generála, lebo v tomto prípade nevystupuje ako vojenský expert, ale čoraz častejšie ako demagogický politik zanedbateľnej mimoparlamentnej strany). Nepriamo to tvrdí aj analytik Alexander Duleba, ktorý takýmito slovami obhajuje členstvo Ukrajiny v NATO, že tam nemôžu byť jadrové zbrane, lebo to vraj zakazujú medzinárodné dohody.”

Reklama

Podobne obhajcovia DCA tvrdia, že zakotviť do zmluvy zákaz rozmiestnenia jadrových zbraní na území Slovenska je zbytočná nadpráca, lebo to nedovoľuje Zmluva o nešírení jadrových zbraní. To je však podľa analytika Chmelára “nesmierne zákerná lož”.

Eduard Chmelár argumentuje, že Zmluva o nešírení jadrových zbraní nerieši rozmiestňovanie atómových náloží vo vlastníctve nukleárnych mocností na území iných štátov. “Inak by Spojené štáty nemohli mať rozmiestnené jadrové zbrane v Turecku, Nemecku, Taliansku, Belgicku a Holandsku.”

Reklama

“Ak uzavrieme takúto zmluvu, nikto nám nemôže zaručiť, že tu Američania nebudú skladovať lietadlové jadrové nálože alebo že nepoužijú naše letiská na tranzit nukleárnych náloží. Keď Juraj Šeliga tvrdí, že je pre neho „komická predstava, že sem niekto dovezie jadrové zbrane a schová ich do garáže na letecký benzín“, tak je na smiech predovšetkým sám. Existujú totiž aj letecké nukleárne bomby, ktoré môžu byť buď výbušné alebo rádiologické. Šeliga o tom však nemá ani potuchy, a tak sa vie baviť iba na úrovni primitívnych garáží na benzín. Žiaľ, aj takíto nekompetentní politici budú hlasovať o tejto zmluve. Takže ešte raz: Zmluva o nešírení jadrových zbraní zakazuje vyrábať, vlastniť a rozmiestňovať atómové zbrane nám, ale nie existujúcim nukleárnym veľmociam.”

Zároveň dodal, že v rámci stredajšej tlačovky zaznelo aj množstvo ďalší drobných lží. “Jednu však v súvislosti s touto témou vypichnime. Minister Naď veľkohubo tvrdil, že oni si urobili rozbor a porovnanie jednotlivých zmlúv a vraj ani jedna neobsahuje zákaz jadrových zbraní, ani jedna! – dušoval sa. No. Bez veľkých rečí si otvorme nórsku DCA a čítajme hneď čl. 1, ods. 2: „Nič v tejto dohode nemení politiku Nórska v súvislosti s rozmiestnením cudzích síl na nórskom území a hromadením alebo rozmiestnením jadrových zbraní na nórskom území.“ A poďme ďalej, čítajme čl. 4, ods. 5: „Nič v tomto článku nemení politiku Nórska, pokiaľ ide o rozmiestnenie zahraničných síl na nórskom území a skladovanie alebo rozmiestnenie jadrových zbraní na nórskom území.“ … Čo k tomu dodať. Naď, Majer a Krúpa sú notorickí klamári. Ale to už viete.

Nórsko si podľa slov Chmelára starostlivo stráži svoju politiku bez jadrových zbraní a aj to bol dôvod, prečo si presadilo zákaz rozmiestňovania takéhoto typu náloží na svojom území, a nebola to žiadna nadpráca. “Účinnejším systémovým riešením ochrany by bolo, keby sa stredoeurópske štáty rozhodli oživiť Rapackého plán z októbra 1957. Vtedajší šéf poľskej diplomacie Adam Rapacki navrhol na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vytvorenie bezjadrového pásma v strednej Európe. Vtedy mu v tom zabránil sovietsky hegemón. Zabránil by nám dnes v tom americký hegemón, ak všade tvrdí, že sme slobodné a suverénne štáty? V každom prípade, Slovensko sa nepoistilo ani tak ako Nórsko.”

“A slovenskí politici, ktorí do toho nestačili ani len nazrieť, sa nechali ukolísať bezcharakternými klamstvami. Pre mňa osobne je veľmi smutný pohľad aj na to, kam sa v posledných rokoch posunuli zelení, ktorým prekážajú jadrové elektrárne, ale neprekážajú im jadrové zbrane. Je to obrovské sklamanie, ale v mierovom hnutí sme ich z veľkej časti stratili.”

Podľa Eduarda Chmelára, všetkým by nám mali behať zimomriavky po chrbte z toho, kto zodpovedá za bezpečnosť tohto štátu. “To nie sú štátnici, to sú gangstri bez elementárnej morálky, ktorí najprv strieľajú, a potom rozmýšľajú, len tým druhým si nie som istý. Treba si však uvedomiť podstatu súčasných hrozieb. Svet momentálne čelí rozpadu systému kontroly zbrojenia a my sme sa rozhodli hrať vabank ako poskok jedného hegemóna. Dejiny nás učia, že malý štát musí byť veľmi ostražitý. Ak nevsadíme na medzinárodné právo, ale na ochranu impéria, ten, kto nás chráni, nás veľmi rýchlo vymení, keď na tom niečo získa. Zapamätajme si: Ten, kto nás zradí, nie je nepriateľ, ale spojenec. Ten, kto nás chráni, je vždy veľmi nebezpečný. Zahraničná politika nepozná vďačnosť. Zabudli sme na to v roku 1938, v roku 1944 i v roku 1968. Zabudneme na to aj v roku 2022?”

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali