Historický kalendár 29. augusta: výročie Slovenského národného povstania i úmrtie Mateja Bela

Historický kalendár 29. augusta: výročie Slovenského národného povstania i úmrtie Mateja Bela

Bratislava 29. augusta 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Robert Freeman-Copyright Apple Corps Ltd, Archív)

 

29. augusta
Štátny sviatok – výročie Slovenského národného povstania

Narodenia

Reklama

1915 – narodila sa švédska herečka Ingrid Bergman. Pôsobila najmä v USA a Taliansku. Filmy: Casablanca, Komu zvonia ho hrobu, Rozdvojená duša, Stromboli, zem božia, Elena a muži, Kaktusový kvet, Jesenná sonáta. Držiteľka troch Oscarov – v roku 1945 ju ocenili za hlavnú rolu vo filme Plynové lampy, v roku 1957 tiež za hlavnú úlohu v snímke Anastázia a v roku 1975 si vyslúžila cenu americkej Akadémie filmových umení a vied vedľajšou rolou v snímke Vražda v Orient exprese. Zomrela v roku 1982, v deň svojich 67. narodenín.

Na kombosnímke boje povstaleckých jednotiek Československej armády v povstaní a členovia skupiny The Beatles

1923 – narodil sa anglický režisér a herec Richard Attenborough. Na konte má dva Oscary z roku 1983 za film Gándhi v kategóriách Najlepšia réžia a Najlepší film. Získal aj tri Zlaté glóbusy, štyri ceny BAFTA a v roku 1983 navyše aj prestížne BAFTA Fellowship za celoživotné dielo. Ako herec sa počas vyše 60-ročnej kariéry vo filmovom priemysle objavil v množstve snímok, napríklad Brighton Rock, Veľký útek, Jurský park, Zázrak na 34. ulici, Hamlet, Stratený svet: Jurský park či Kráľovná Alžbeta. Režíroval aj filmy Vzdialený most, Chorus Line, Chaplin, Krajina tieňov, Láska a vojna, Indián či Tajomstvo prsteňa. Zomrel v roku 2014.

Reklama

1935 – narodil sa americký režisér, scenárista a producent William Friedkin. Známy je najmä vďaka krimi trileru Francúzska spojka, ktorý v roku 1972 získal päť cien americkej Akadémie filmových umení a vied, vrátane trofeje za réžiu pre Friedkina, a hororovej klasike Vyháňač diabla ocenenej v roku 1974 dvoma Oscarmi. Medzi jeho ďalšie známe filmy patria napríklad triler Mzda strachu, krimi Na love s Al Pacinom v hlavnej úlohe, triler Žiť a zomrieť v L.A., erotický triler Jade, vojnová dráma Krvavá voľba, akčný triler Štvanec, triler Chrobák či krimi triler Zabijak Joe. Na konte má aj dva Zlaté glóbusy, cenu FIPRESCI z Cannes či špeciálneho Zlatého leva za celoživotné dielo z Benátok. Od augusta 1997 má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

1939 – narodil sa americký režisér, scenárista a producent Joel Schumacher. Režíroval napríklad snímky Hráči so smrťou, Zomrieť mladý, Voľný pád, Klient, Batman navždy, Batman a Robin, 8 MM, Tábor tigrov, Telefónna búdka, Fantóm opery, Číslo 23 alebo Rukojemníci.

1958 – narodil sa americký spevák Michael Jackson, známy ako Kráľ popu. Kariéru začínal v skupine Jackson 5, v ktorej vystupoval spolu s bratmi Jackiem, Titom, Jermainom a Marlonom. Ako sólový spevák debutoval v roku 1971 singlom Got to Be There z rovnomenného albumu. Po ňom nasledovali nahrávky Ben, Music & Me, Forever, Michael, Off the Wall, Thriller, Bad, Dangerous, HIStory: Past, Present and Future, Book I a Invincible. Posmrtne mu vyšli ešte albumy Michael a Xscape. Najznámejšie hity: Beat It, Billie Jean, Thriller, Black or White, Heal the World a i. Zomrel v roku 2009.

1970 – narodil sa český režisér a herec Saša Gedeon. Filmovú a televíznu réžiu študoval na FAMU v Prahe. Jeho absolventským filmom bola oceňovaná snímka Indiánské léto. Jeho ďalší film Návrat idiota získal päť Českých levov – ako najlepší film, za réžiu, hudbu, scenár a pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Anna Geislerová). Spolu s inými európskymi režisérmi sa zúčastnil na projekte Vízie Európy – 25 režisérov, 25 krajín a hral vo filmoch Rok ďábla, Čert ví proč alebo Bloudím.

1986 – narodila sa americká herečka a speváčka Lea Michele, celým menom Lea Michele Sarfati. Herectvu a spevu sa venuje odmalička a už ako dieťa účinkovala na Broadwayi. Známa je najmä ako Rachel Berry z televízneho hitu Glee, ktorý jej vyniesol dve nominácie na Zlatý glóbus a jednu na Primetime Emmy. Predstavila sa napríklad aj v snímke Silvestrovská noc/Šťastný Nový rok. Na konte má dva štúdiové albumy Louder a Places.

Reklama

1993 – narodil sa anglický spevák Liam Payne, známy z chlapčenskej skupiny One Direction. Formácia sa preslávila v speváckej súťaži The X Factor, kde v roku 2010 skončila na tretej priečke. Na konte majú albumy Up All Night, Take Me Home, Midnight Memories, Four a Made in the A.M.. Získali viac ako sto ocenení, medzi ktorými je napríklad sedem BRIT Awards, sedem American Music Awards alebo šesť Billboard Music Awards. Ako sólista debutoval v máji 2017 singlom Strip That Down a v auguste 2018 vydal EP First Time.

 

Úmrtia

1749 – zomrel polyhistor Matej Bel. Patrí k zakladateľom vlastivedy, bol uznávaným členom vedeckých spoločností v mnohých mestách v Európe. Filozofiu a teológiu študoval v Halle, bol rektorom školy v Klosterbergu, rektorom evanjelického gymnázia v Banskej Bystrici a farárom v Bratislave. Robil výskum Uhorska, je autorom spisu Posol starého a nového Uhorska a štyroch zväzkov nedokončeného diela Historické a zemepisné vedomosti o novom Uhorsku. Inicioval vznik týždenníka Nova Posoniensia. Autor jazykových učebníc, podporoval štvorjazyčnosť v Uhorsku. Narodil sa v roku 1684.

2016 – zomrel americký herec Gene Wilder, vl. m. Jerome Silberman. Umelec považovaný za jedného z najvplyvnejších filmových komikov druhej polovice 20. storočia pred kamerou debutoval v roku 1962 v seriáli Armstrong Circle Theatre. Prvú filmovú rolu stvárnil v romantickej životopisnej krimi Bonnie a Clyde z roku 1967 a už o dva roky neskôr si vyslúžil nomináciu na Oscara za vedľajšiu úlohu v hudobnej komédii Producenti. Druhý raz ho na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied nominovali v roku 1975 vďaka adaptovanému scenáru hororovej komédie Mladý Frankenstein, o ktorý sa postaral spolu s Melom Brooksom. Známy je aj zo snímok Willy Wonka a továreň na čokoládu, Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať, Nablýskané sedlá, Dobrodružstvo šikovnejšieho brata Sherlocka Holmesa, Strieborný blesk, Blázni vo väzení, Žena v červenom, Nevidím zlo, nepočujem zlo či Klamári. Od roku 2003 sa venoval predovšetkým písaniu. Narodil sa v roku 1933.

Reklama

 

Ostatné udalosti

1966 – skupina The Beatles odohrala v San Franciscu svoj posledný koncert.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali