Protestujúcich vo štvrtok večer napokon vytlačili z križovatiek policajní ťažkoodenci

Protestujúcich vo štvrtok večer napokon vytlačili z križovatiek policajní ťažkoodenci

Bratislava 29. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:Facebook, TASR-Martina Kriková, Jakub Kotian)

 

Dav, ktorý od štvrtka rána protestoval proti pandemickým opatreniam a vláde, sa pohol z Hodžovho námestia v Bratislave a zablokoval cestu. Na mieste vznikali kolóny, keďže pri Hodžovom námestí sa nachádza dôležitá spojnica ciest

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred Prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave

07:00 – Stanovisko ku štrajku zaujal aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO): Uviedol, že je znepokojený dianím pred Prezidentským palácom v Bratislave. „Každý má právo vyjadriť svoj názor, no mal by to urobiť slušne a bez toho, aby obmedzoval slobodu druhých,“ povedal v reakcii na štvrtkový protest odporcov očkovania, ktorí zablokovali dopravu v okolí Hodžovho námestia.

Reklama

Heger, ktorý je na pracovnej ceste v regióne hornej Nitry, zároveň prostredníctvom videa na sociálnej sieti upozornil, že Slovensko je v súčasnosti na prahu tretej vlny pandémie. „V hre sú zdravie a životy našich blízkych. Ochránime ich jedine tak, že sa budeme správať zodpovedne,“ zdôraznil

06:00 – Médiá večer informovali, že polícia okolo 20. hodiny začala rozpúšťať štrajkujúce skupiny v hlavnom meste. Podľa informácií TV Markíza policajti začali vytláčať protestujúcich z cestných komunikácií v okolí Hodžovho námestia, ktoré počas dňa zablokovali.

Reklama

„Protestujúcich z ciest začali vytláčať ťažkoodenci, podľa zverejnených videí došlo aj k menším stretom. S pomocou ťažkoodencov sa takisto podarilo uvoľniť zablokovaný autobus MHD v podjazde na Hodžovom námestí,“ uviedla televízia.

Dopravný podnik Bratislava obnovil bežnú premávku.  „Premávka je už obnovená v plnom rozsahu,“ informoval TASR hovorca DPB Martin Chlebovec.

 

17:23 – Počas dnešného zhromaždenia na Hodžovom námestí v Bratislave nezaznamenali podľa viceprezidenta Policajného zboru SR (PZ SR) Róberta Bozalku k vážnejšie narušenie verejného poriadku či útoky vo vzťahu k životu a k zdraviu. Bozalka to povedal počas tlačového brífingu.

Podľa jeho slov sa nevyskytli ani žiadne útoky vo vzťahu k majetku. „V doobedňajších hodinách prišlo k blokovaniu cestnej premávky v okolí Hodžového námestia, ktorú policajný zbor vyriešil zabezpečením odklonu dopravy tak, aby bola vzhľadom na situáciu plynulá,“ uviedol.

Reklama

Viliam Adamec, riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave pripomenul, že zhromaždenie nebolo riadne oznámené na mestskú časť Bratislava – Staré Mesto. Uviedol, že polícia dostala požiadavku od Kancelárie prezidenta SR, aby zabezpečili ochranu oplotenia vzhľadom na to, že ide o kultúrnu pamiatku. „Došlo k jednému poškodeniu motorového vozidla, kde osoba účastná na proteste rozbila okno na osobnom aute. Táto osoba bola zadržaná,“ uviedol.

Adamec dodal, že hoci zhromaždenie nebolo ohlásené, Ústava SR garantuje, že sa môže uskutočniť, pokiaľ sa koná v pokojnom duchu. „Budeme identifikovať zo sociálnych sietí zvolávateľa, aby sme ho vedeli oznámiť na okresný úrad za priestupok, že si nesplnil oznamovaciu povinnosť na mestskú časť Staré Mesto,“ povedal.

Policajný viceprezident dodal, že aj po skončení protestu urobia analýzu jeho videozáznamov, aby mohli zdokumentovať priestupky, ktoré boli počas protestu spáchané.

 

17:20 – Demonštranti vzpriečili autobus v podjazde na Hodžovom námestí. Most SNP je v podstate neprejazdný.

Reklama
Demonštranti vzpriečili v podjazde na Hodžovom námestí autobus. Most SNP je v podstate neprejazdný

 

16:40 – Medzi demonštrantmi panuje výborná nálada. Hudbu a komentár si púšťajú z veľkého reproduktora z korby auta. Motorkári urobili pre demonštrantov perfektnú motorkársku šou.

Demonštranti sa dopujú hudbou z veľkého reproduktora

 

15:29 – „Ak sú výsledkom taktiky zablokované cesty a pocit strachu občanov Bratislavy z narastajúcej agresivity niektorých účastníkov protestu, tak je určite na mieste, aby ministerstvo vnútra celú situáciu čím skôr vysvetlilo a ponúklo opatrenia, aby sa podobné situácie neopakovali,“ uviedol Klus.

OĽANO hovorí o dôsledku nezodpovedného zneužívania pandemickej situácie opozíciou, ktorá uprednostňuje zisk preferencií aj za cenu zdravia a životov. „Vyzývame preto všetkých nezodpovedných politikov, aby s týmto rozoštvávaním verejnosti prestali, pretože na toto ich správanie doplácajú len slušní a ohľaduplní občania, a to nielen zhoršenou bezpečnosťou v uliciach hlavného mesta,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

 

12:55 – krátko pred 13. hodinou sa na scéne objavila skupina policajných ťažkoodencov. Dav ich vypískal skandovaním slova „hanba“. Celkovo sa počet demonštrantov pred palácom prezidentky ešte zvýšil. Ďalšie stovky občanov sa rozdelili do skupín a blokujú cesty v hlavnom meste.

Podľa vyjadrení organizátorov nejde o protest, ale o „štrajk“, ktorý má údajne trvať 24 hodín denne.

 

11:30 – Rozsiahle kolóny začínajú vznikať na Staromestskej, Suchom mýte i v ďalších uliciach v okolí Hodžovho námestia. Dopravný podnik Bratislava informuje o obmedzení MHD. Prerušená je doprava liniek  83, 84, 93, 147, 203, 207 a 212.

Reklama

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu.

 

11:10 – Polícia vyzýva vodičov, aby sa vyhli Hodžovmu námestiu v Bratislave, keďže tam pre zablokovanie cesty protestujúcim davom vznikajú rozsiahle kolóny. Dopravný podnik Bratislava informuje o prerušení premávky všetkých spojov MHD v okolí Hodžovho námestia.

„Osoby zúčastnené na zhromaždení sa krátko po 11.00 h presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch, ako aj podchod v smere na Staromestskú ulicu. Z tohto dôvodu je v súčasnosti Hodžovo námestie v smere na Staromestskú ulicu a na Námestie 1. mája  neprejazdné,“ informoval o tom TASR hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

V centre Bratislavy sa pre blokáciu cesty začínajú tvoriť rozsiahle kolóny, a to najmä na Staromestskej, Suchom mýte, Štefánikovej, Námestí 1. mája. Kolóny vznikajú aj na Moste SNP.

Reklama

Vo štvrtok ráno sa pred Prezidentským palácom zišli desiatky protestujúcich. Grassalkovichova záhrada v Bratislave (Prezidentská záhrada) bude vo štvrtok 29. júla a v piatok 30. júla zatvorená. Na sociálnej sieti o tom informuje mestská časť Staré Mesto

 

10:40 – Predstavitelia strany SaS vyzývajú všetkých demonštrantov, aby protestovali kultivovane a nemanipulovali s dátami. Strana SaS tak reaguje aj na dnešný protest pred Prezidentským palácom.

„Rešpektujeme právo občanov slobodne vyjadrovať svoj názor a demonštrovať, ale aj to by sa podľa nás malo diať pokojným a vecným spôsobom. Nemôžeme tolerovať urážky a vulgarizmy, napr. len pre to, že podporujeme očkovanie a tým aj spoločenskú zodpovednosť voči druhým. Navyše, protestujúci okrem osobných útokov, tiež zavádzajú a klamú verejnosť vymyslenými dátami a hoaxmi. Je výzvou pre nás všetkých, aby sme sa riadili faktami. Očkovanie je cesta, ako sa vrátiť k životu pred pandémiou. Neohľaduplnosť a prepadnutie klamstvám je teda to posledné, čo v tejto chvíli potrebujeme“ uviedol podpredseda SaS a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

 

Reklama

10:20 – Demonštranti zaspievali hymnu. Zložili sa tiež aj na novú elektrocentrálu a druhú zvukovú aparatúru.

Situáciu na Hodžovom námestí strážia desiatky policajtov. Zatiaľ k väčšín incidentom nedošlo.

 

10:05 – Denník Pravda napísal, že protestujúci uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujúc proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Kritizujú prezidentku Zuzanu Čaputovú, členov vlády i parlamentu.

Negatívne sa vyjadrujú na adresu médií a novinárov. Demonštrujú proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti covidu i testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod.

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred Prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave

 

9:45 – Občania žiadali aj pravdivé informovanie v médiách a rešpektovanie názorov aj nezávislých odborníkov. Chcú tiež zastavenie vládnej reklamnej kampane na experimentálne vakcíny.

„Žiadame vyvodenie trestnoprávne vyvodenie zodpovednosti voči politikom a inštitúciám!“

Reklama

Štrajk v Bratislave podľa informácii organizátorov prišli podporiť aj aktivisti z Českej republiky.

 

9:20 – Rečníci v rámci štrajku vyzvali vládu na demisiu a žiadali ukončenie protiústavných opatrení na hraniciach. „Vyzývame ústavných činiteľov na návrat k dodržiavaniu ústavy,“ znelo na proteste. „Prešli zákony, ktoré sú za červenou čiarou. Prezidentka aj vláda prekračujú ústavu!“ Uviedli ďalej rečníci.

„Nedovolíme, aby sa to dialo naďalej. Budeme iniciovať demisiu vlády a odstúpenie prezidentky. Tu sa pácha najväčšie zlo, toto je líščia nora,“ bolo počuť vo štvrtok ráno pred Prezidentským palácom. „Zradkyňa!“ Vyjadrovali sa na adresu hlavy štátu Zuzany Čaputovej demonštranti.

 

Reklama

 

9:10 – Atmosféra pred Prezidentským palácom

 

8:50 – Podľa televízie TA3 „nespokojný dav pred sídlom prezidentky nesúhlasí s protipandemickými opatreniami a novelou zákona o verejnom zdraví, ktorú podpísala prezidentka Čaputová“. Televízia hovorí o „veľkej účasti“.

 

8:30 – Protest prišiel podporiť aj advokát Ján Čarnogurský ml.

Reklama

 

 

07:45 – Polícia informovala, že Grassalkovichova záhrada bude dva dni zatvorená. „Ide o krok, ku ktorému mestská časť pristúpila po dôkladnom zvážení a na základe komunikácie s Políciou Slovenskej republiky a Mestskou políciou hlavného mesta SR, v súvislosti s očakávanou vysokou koncentráciou ľudí v jej okolí (neohlásené zhromaždenie občanov),“ vysvetľuje mestská časť.

Zároveň vyzýva obyvateľov, aby si na návštevu záhrady vybrali iné, pokojnejšie dni.

 

7:10 – Vo štvrtok pred 8. hodinou ráno sa pred Prezidentským palácom začali zhromažďovať skupiny občanov so slovenskými vlajkami, ktorí kritizovali prezidentku Čaputovú.

Štrajkujú v súvislosti s tým, že prezidentka SR Zuzana Čaputová tento týždeň podpísala vládnu novelu zvýhodňujúcu zaočkovaných ľudí.

Reklama

Aktivisti na sociálnych sieťach v priebehu týždňa pozývali občanov na „Generálny štrajk“ pred Prezidentský palác na Hodžovo námestie. Začiatok akcie bol naplánovaný na 7:00.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali