Gajdoš: Najmä mladým ľuďom je potrebné pripomínať, že sloboda nie je zadarmo

Gajdoš: Najmä mladým ľuďom je potrebné pripomínať, že sloboda nie je zadarmo

Revúca 19. mája 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Za účasti ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) si v sobotu pietnou spomienkou pri pamätníku na Veľkej lúke v Národnom parku (NP) Muránska Planina uctili pamiatku obetí druhej svetovej vojny. “Veľmi rád som prijal pozvanie na druhý ročník tejto akcie, pretože budovanie obrany a slobody na tradíciách je jednou z dôležitých úloh vlády. Aj preto som tu dnes, aby som podporil takéto podujatia, pretože v každom kúte Slovenska prebiehali nejaké boje a je to 73 rokov od oslobodenia našej krajiny,” zdôraznil Gajdoš.

Ilustračné foto

Minister postupne prešiel kladenia vencov od Kalinova až po Muránsku planinu a pred dvoma týždňami bol aj na Makove, ktorá bola poslednou oslobodenou obcou na Slovensku. Podľa neho je potrebné mladým ľuďom, deťom i dospelým občanom pripomínať, že sloboda nie je samozrejmá a nie je zadarmo. “Práve naopak, naši starí rodičia položili za obranu a oslobodenie Slovenska to najcennejšie, svoje životy. My musíme bojovať za to, aby sme udržali mier, slobodu a demokraciu,” konštatoval Gajdoš.

Reklama

Na sobotňajšej pietnej spomienke sa zúčastnilo aj množstvo malých detí a práve im je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Radovana Baláža (SNS) najdôležitejšie hovoriť o tom, čo sa pred 73 rokmi stalo. “Dnešná mládež je zahlcovaná rôznymi dezinformáciami a my im musíme hovoriť, aby sa vyvarovali chýb z minulosti. Určite takýchto akcií by malo byť čo najviac, ale myslím si, že dôležité je začať v školách, kde by mali zdôrazňovať významné udalosti v histórii Slovenska,” dodal.

Lokalita Veľká lúka Piesky v NP Muránska planina v 50. rokoch minulého storočia slúžila na chov koní pre armádu. Hoci po nástupe techniky sa armáda chovu vzdala, ten sa v lokalite udržal a nedávno sa tam začal krížiť hucul s norikom muránskym. Vzniklo pritom uznávané plemeno slovenský horský kôň.

Reklama

“Okrem toho sa tu nachádza aj tento pamätník, pretože počas Slovenského národného povstania bola Veľká lúka záložné letisko pre Tri duby. Po potlačení povstania boli lietadlá demontované a odvezené. V roku 1961 tu bol posledný zraz slovenských turistov a odvtedy si tu pripomínajú výročie SNP alebo aj ukončenie druhej svetovej vojny,” priblížil pre TASR dobrovoľný člen stráže prírody NP Milan Hromada. Ide podľa neho o jednu z najkrajších lokalít v regióne, práve aj vďaka koňom, ktoré túto lúku rotáciou spásajú od mája až do prvých mrazov. Muránska planina hraničí s NP Nízke Tatry a Slovenský raj a Veľká lúka sú jedným z východiskových bodov napríklad na hrad Muráň.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia (EK) a partneri spúšťajú v 22 krajinách 2. ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life.

13:35

Pokles cien nerastných surovín, ktoré sú rozhodujúce pre prechod na tzv. zelenú energiu, maskuje ich hroziaci nedostatok v dôsledku neadekvátnych investícií. Upozornila na to v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

13:35

V prvej reakcii po stredajšom (15. 5.) útoku na premiéra Roberta Fica nevnímali medzinárodní investori na finančných trhoch Slovensko ako rizikovejšiu krajinu. Naopak, cena, výnos a riziková prirážka slovenských dlhopisov sa vo štvrtok (16. 5.) vyvíjali najpriaznivejšie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), poukázal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

13:34

Európska únia v piatok odoslala novú dodávku humanitárnej pomoci cez Cyprus do Pásma Gazy. Pomoc EÚ využíva námorný koridor a Američanmi novovybudované mólo, ktoré umožňuje príjem humanitárnych zásob Únie.

13:32

Ronald Plasterk, o ktorom sa predpokladá, že bude zvolený za nového premiéra Holandska, sa verejne ospravedlnil predsedovi strany Nová spoločenská zmluva (NSC) Pieterovi Omtzigtovi za to, že sa s ním vo februári dostal do sporu, čo ukončilo vtedajšie ním vedené rokovania o zostavovaní vlády štyroch pravicových strán.

13:22

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok.

13:13

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny.

 

13:01

Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali