Financial Times: Dnepropetrovsk a Charkov Rusi obsadia už toto leto

❚❚

Bratislava 31. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:X/WarMonitor)

 

AFU buduje “Syrskeho líniu” dlhú 2 000 km, snaží sa zastaviť ofenzívu ruských ozbrojených síl, píše Konstantin Olšanskij v novinách Svobodnaja Pressa

vojaci zákopy vojna
Ilustračné foto

Kyjevský režim buduje nové opevnenia v dĺžke 2 tisíc kilometrov pozdĺž celej frontovej línie. Nový hlavný veliteľ Oleksandr Syrskij sa tak snaží udržať pozície a zabrániť novej ruskej ofenzíve, píše denník Financial Times.

.

Zdroje Financial Times tvrdia, že taktika “aktívnej obrany” umožní AFU sústrediť a preskupiť svoje sily a pripraviť sa na rok 2025, keď môže byť viac šancí na protiofenzívu. Aspoň tomu naďalej veria na Vozduchoflotskej ulici, kde sídli ukrajinské ministerstvo obrany.

Budujú sa zákopy, zemľanky, palebné a veliteľské a pozorovacie stanovištia. AFU plánuje postaviť tri obranné línie. Inými slovami, Syrskij nevymyslel nič lepšie, ako bezostyšne kopírovať taktiku, ktorú už úspešne použil Sergej Surovikin.

.

Pri ukrajinskom ministerstve obrany už bola vytvorená pracovná skupina, ktorá má výstavbu koordinovať. Financovanie projektu predstavuje viac ako 30 miliárd hrivien, čo je takmer 800 miliónov dolárov.

Zameriava sa na frontové oblasti, ako sú Avdejevka, Bachmut, Krasnyj Liman, Kupjansk a Rabotino.

Obrana AFU by mala zahŕňať tri stupne. Avšak na rozdiel od Surovikinovej línie, ktorá bola vytvorená centrálne, Syrskú líniu buduje ktokoľvek.

Opevnenia na prvej línii robia ženijné jednotky AFU pridelené na konkrétny úsek frontu. Na druhej a tretej línii je Štátna agentúra pre obnovu a rozvoj infraštruktúry, ktorá angažuje komerčných (civilných) dodávateľov.

Ruské jednotky síce neprenikli hlboko na nepriateľské územie (ako v prvej fáze ŠVO v roku 2022), ale dosahujú stabilný pokrok. Podľa Financial Times ruské velenie plánuje úplné obsadenie DĽR a LĽR s postupom do východnej časti Charkovskej oblasti a ofenzívu do severnej časti Záporožskej oblasti s postupom do Dnepropetrovskej oblasti.

.

Ruské jednotky už dobyli časť Charkovskej oblasti (okresy Kupjansk a Izium) a vytvorili bezpečnostnú zónu na hranici s Belgorodskou oblasťou.

K hraniciam Dnepropetrovskej oblasti už neostáva viac ako 10 kilometrov: ruská armáda oslobodila územia južne od Pokrovského okresu oblasti (zo strany Veľkej Novoselky).

Kyjevské jednotky kopú zákopy pod nepretržitou paľbou. AFU je zároveň zbavená možnosti viesť protibatériovú vojnu. Ruské jednotky využívajú tenčiace sa zásoby delostreleckej munície AFU a nedostatok spoľahlivých obranných línií. Preto mohli tak rýchlo postúpiť na západ od Avdejevky, kde ukrajinské ozbrojené sily nemali čas na vytvorenie serióznej obrany.

Ukrajinská armáda sa tiež snaží posilniť svoje pozície v okolí strategicky dôležitých miest na Donbase, ako je napríklad Časov Jar. Okolo mesta sa buduje polkruh obranných opevnení, a to aj zo severovýchodu a juhovýchodu (zo strany riek Severský Donec). Veď ak ruská armáda obsadí Časov Jar, získa predmostie pre ďalšiu ofenzívu na Konstantinovku a potom na Slavjansk a Kramatorsk.

Poľský vojenský expert Wojciech Konończuk z Centra východoeurópskych štúdií (OSW) píše, že velenie AFU si význam obrany uvedomilo príliš neskoro. Bolo to však spôsobené nesprávnymi strategickými postojmi NATO, ktoré podcenilo význam “vyčerpávajúcej vojny”.

.

– Počas príprav na “protiofenzívu” v sebe ukrajinskí politici a vojaci živili nádeje na úspech. Ruská obrana sa však ukázala silnejšia, ako sa očakávalo. Spomalenie dodávok zbraní zo Západu poskytlo ruským silám čas na vybudovanie troch obranných línií na juhu,” píše Konończuk.

Práve zničenie predsunutých jednotiek AFU na “Surovikinovej línii” umožnilo na jeseň 2023 prevziať taktickú iniciatívu a prinútiť AFU prejsť do obrany. Pozičná vojna pokračovala, pričom najintenzívnejšie boje sa odohrávali v okolí Avdejevky, Kupjanska, Marinky, Bachmutu, Kremennej a Krynoky.

Práve v Krynkach sa vďaka vytvoreniu účinného obranného systému (pozdĺž ľavého brehu Dnepra v Chersonskej oblasti) podarilo opäť zastaviť postup AFU. Vyvrcholením novej taktiky bola bitka o Avdejevku.

– Táto prehra bola pre AFU mimoriadne bolestivá, keďže Ukrajina kontrolovala mesto od roku 2014. Pokračovanie v jeho obrane by však bolo aktom zúfalstva,” napísala OSW.

Po oslobodení Avdejevky sa situácia AFU ďalej zhoršila v podmienkach nedostatočnej vojenskej a finančnej podpory zo strany USA.

Rozdiel sa zväčšuje aj v rámci Európskej únie: medzi západnou Európou na jednej strane a krajinami východného krídla NATO (okrem Maďarska) a Škandinávie na strane druhej, píše OSW.

Čoraz menej európskych politikov chce platiť za kyjevské dobrodružstvo Vladimíra Zelenského. Je teda dosť možné, že 800 miliónov dolárov na výstavbu “Syrskej línie” jednoducho nebude k dispozícii.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

18:29

Zisk francúzskeho energetického koncernu Électricité de France (EDF) v 1. polroku 2024 stúpol o pätinu. Dôvodom bolo zvýšenie výroby elektriny. Štátna firma však varovala, že pokles trhových cien bude mať negatívny vplyv na zisk v druhom polroku.

18:29

Popredný svetový výrobca batérií pre elektromobily, čínska spoločnosť CATL, dosiahla v druhom štvrťroku výrazný nárast zisku, a to aj napriek intenzívnej cenovej vojne.

18:27

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko intenzívne pracuje na zvrátení klesajúcej pôrodnosti v krajine, a varoval, že katastrofálne demografické trendy ohrozujú budúcnosť Ruska.

18:27

Juhoafrická polícia odhalila v provincii Mpumalanga tajný vojenský výcvikový tábor, v ktorom sa nachádzalo 95 líbyjských občanov. Úrady sa domnievajú, že tábor je súčasťou väčšej siete a vyšetrujú možné prepojenie s trestnou činnosťou.

17:55

Ruská fregata triedy Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými raketami zakotvila v piatok v alžírskom prístave Oran v rámci plnenia služobných úkonov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali