Fico: “Predčasné voľby môžu zostať iba nesplneným snom opozície a možno časti médií.” Nešetril ani EÚ či novú posilu Kisku: “Remišová má asi rada daňových podvodníkov”

Fico: “Predčasné voľby môžu zostať iba nesplneným snom opozície a možno časti médií.” Nešetril ani EÚ či novú posilu Kisku: “Remišová má asi rada daňových podvodníkov”

Bratislava 1. júla 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský, SITA/Alexandra Čunderlíková, Diana Černáková)

 

Predseda strany Smer-SD Robert Fico na tlačovej konferencii s ministrom práce Jánom Richterom hovoril o sociálnych opatreniach vlády a reagoval na otázky novinárov

Na snímke predseda strany Smer – SD Robert Fico

Podľa Fica je už zbytočné diskutovať o skoršom dátume volieb. “Neexistujú žiadne podmienky na predčasné parlamentné voľby. Odhad, ktorý Smer-SD urobil, bol veľmi správny, pretože pozorne vnímame parametre vládnej koalície a naša schopnosť dohodnúť sa na rôznych opatreniach a parametroch, napríklad rozpočtu, je garanciou, že predčasné voľby môžu zostať iba nesplneným snom opozície a možno časti slovenských médií.”

Reklama

Fico uviedol, že v Smere diskutujú ako využiť letné mesiace na diskusie s voličmi.  V tomto týždni Fico ráta s tromi-štyrmi stretnutiami v regiónoch a ku podobných aktivitám bude viesť aj ďalších poslancov a členov vlády.

„Pracujeme na stratégii volebnej kampane, ktorá vychádza z profesionálnych analýz. Myslím si, že vieme, čo máme robiť a ako máme robiť.“ Médiám ďalej odkázal:Ja vám tvrdím, že pokiaľ by ste sa k nám správali normálne, tak Smer má dnes v pohode 30-33 percent, ale dobre – taký je život.”

Reklama

Podotkol, že stratégia bude postavená na filozofii sociálneho štátu “To nám patrí,” vyhlásil. Strana Smer podľa Fica “má právo sa uchádzať o víťazstvo” v nasledujúcich parlamentných voľbách.

 

Významné posty v EÚ

V súvislosti so súčasným rokovaním európskych predstaviteľov o významných postoch v EK a EP povedal, že “to dopadne ako obvykle”.

V EÚ sa podľa neho veľa hovorí o spravodlivom geografickom rozdelení, no dopadne to tak ako na začiatku pri rozdeľovaní agentúr, že najväčšie krajiny si dôležité pozície rozdelili, a na “najmenších sa vykašľali”.

Reklama

“Nemám pochybnosti, že veľkí si to znovu rozdelia,” povedal Fico aj k tomu, že niektorý z postov by mohol pripadnúť na premiéra SR Pellegriniho.

Dodal, že “ak by motyka vystrelila” a Pellegrini bol zvolený, poslal by mu fľašu šampanského. “Ale neviem, je to zákulisné, je to nechutné. Tieto rokovačky sú také, že ani by ste tam radšej nechceli byť. Okrem toho, čo to je za stratégiu, že si vás tam zavolajú večer, nechajú vás čakať, a potom vychádzajú z toho, že ráno o piatej ste tak unavený, že súhlasíte so všetkým na svete a to je stratégia a taktika.”

“Páči sa mi postoj V4. Ja ho plne podporujem, napriek tomu, že som socialista, tak ja mám tiež obrovský problém s tým pánom, ktorý kandiduje za šéfa EK. Ten s ľavicou a so socializmom nemá nič spoločné. Ten úplne inak vníma veci ako vnímame my,” pokračoval Fico.

 

Drucker a Remišová

Reklama

Ku údajnému zakladaniu strany Tomáša Druckera bol predseda Smeru veľmi otvorený. “Viete, niekedy si všelijakých hadov chováte na prsiach, niekedy sa vám zadaria a niekedy nezadaria, ale toto je projekt, ktorého sa ja teda absolútne neobávam ani sa ním vôbec nezaoberáme. Po tom, čo nám pán Drucker predviedol nemám chuť sa s ním ani baviť. Prišiel ako asistent od pána Freša, potom sa objavil ako na Slovenskej pošte, potom išiel za ministra zdravotníctva, mal šancu byť ministrom vnútra a tam zlyhal za pár dní, ktoré tam absolvoval. Predstavte si ho ako chodí po dedinkách na východnom Slovensku, ktoré majú 200 – 300 ľudí a láka tam voličov nejakými sociálnymi otázkami. On jednoducho na to nemá. To je typický kaviarenský liberálny politik.”

“My nie sme zaopatrovací ústav, pán redaktor,” odpovedal Fico na otázku, či by nebolo lepšie Druckerovi nájsť zaujímavé miesto v Smere-SD.

Na snímke Andrej Kiska a Veronika Remišová

V súvislosti s Druckerom vidí Fico zároveň paralelu s projektom Andreja Kisku. “Vedeli sme, že ani projekt Kisku nemôže byť úspešný, pretože ak jeden z najväčších podvodníkov v histórii Slovenska si chce založiť vlastnú politickú stranu, no tak jednoducho tak to dopadlo. Mňa prekvapuje aj pani Remišová, ona asi má rada daňových podvodníkov – ako ja makové gule – najprv bola u Matoviča a teraz išla ku Kiskovi a keď odíde od Kisku, pôjde zase ku nejakému inému, veď to je smiešne.”

 

Fico: Smer-SD trvá na tajnej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu

Strana Smer-SD aj naďalej trvá na tajnej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Vyhlásil Robert Fico s tým, že doterajšia voľba ústavných sudcov bola “vcelku” úspešná. Koaliční partneri, Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Danko (SNS), minulý týždeň avizovali, že budú navrhovať, aby bola ďalšia voľba verejná. Povedali to po tom, čo sa v parlamente opäť nepodarilo zvoliť plný počet kandidátov.

Fico v pondelok zopakoval, že tajná voľba je výdobytkom demokracie, dodal tiež, že o spôsobe voľby sa hlasuje v parlamente. Zároveň odmietol, že by poslanci volili nedostatočný počet kandidátov zámerne. “Z 18 kandidátov už bolo v tajnej voľbe zvolených 14 a to, čo sa udialo naposledy, boli chyby. (…) Je nezmysel sa domnievať, že niekto urobí komplot. Pri tajnej voľbe to neviete uhrať,” povedal s tým, že považuje za dôležité nájsť ďalších aspoň štyroch, piatich vhodných uchádzačov, ktorí sú pripravení kandidovať.

Šéf Smeru pripustil, že koaličné strany by mohli hlasovať aj s opozíciou. “Podľa koaličnej zmluvy platí, že v nejakom období pred koncom volebného obdobia politické strany, ktoré tvoria vládnu koalíciu, už nie sú také viazané. Je preto možné, že dôjde k nejakým hlasovaniam aj s opozíciou. (…) Všetko je možné, pre mňa je podstatné, aby prešiel rozpočet, aby sme zvolili kandidátov,” doplnil.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v nedeľu (30. 6.) uviedol, že lepšia je tajná voľba, aby sudcovia nevedeli, kto ich volil. Dodal však, že už pripúšťa aj verejnú voľbu, ak pri nej bude väčšia garancia plnenia dohôd. “Ak to má pokračovať deviatou, desiatou voľbou, asi je fajn, aby sme to rozlúskli,” dodal.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodarilo dosiaľ zvoliť. Na júnovej schôdzi zvolili dvoch kandidátov, spolu nateraz vybrali 14 kandidátov. Ďalšia voľba sa bude konať na septembrovej schôdzi.

Reklama

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že nových sudcov vymenuje, až keď bude mať k dispozícii plný počet kandidátov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali