Exkluzívny rozhovor s doktorom Zelenkom, ktorého liečbu na COVID-19 zvažuje Biely dom

Exkluzívny rozhovor s doktorom Zelenkom, ktorého liečbu na COVID-19 zvažuje Biely dom

Bratislava 1. mája 2020 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Biely dom posudzuje liek na koronavirus hydroxychlorochín. Ak by fungoval, bola by to obrovská finančná strata pre farmaceutické koncerny, ktoré vyvíjajú vakcínu. Doktor Zelenko svojich pacientov lieči kombináciou antimalarika hydroxychlorochínu a azithromicynu. Zelenka kontaktoval šéf štábu Bieleho domu Mark Meadows. Úrad pre liečivá FDA zatiaľ vyjadruje skepticizmus. Trump však napriek tomu prikázal tejto agentúre, aby antimalaricky liek preskúmala. S doktorom Zelenkom sa exkluzívne pre Hlavne správy porozprával Tomáš Janco (KDŽP)

Na kombosnímke vľavo Tomáš Janco a doktor Zelenko

Doktor Zelenko, aké je vaše odporúčanie liečby vírusu a aké sú zatiaľ vaše výsledky? Ako ste na túto liečbu prišli?

Reklama

Takže, najdôležitejším aspektom liečby je začať okamžite. Pri iných chorobách sa snažíme zasiahnuť do choroby čím skôr, na začiatku procesu ochorenia, pretože je oveľa ľahšie uhasiť malý oheň, ako veľký požiar. Napríklad keď má niekto chrípku, podáme liek Tamiflu, ale funguje to iba vtedy, ak ho podáme počas prvých 48 hodín. Alebo ak má niekto streptokoka, nečakáme na to kým sa rozvinie reumatické ochorenie, alebo poškodenie srdca, ale streptokoka ihneď liečime.

To isté platí pre apendicitídu: nečakáme na to, že sa slepé črevo roztrhne, ale riešime to ihneď, však? Okrem prípadov COVID-19, tam nie. Pokiaľ ide o COVID-19, ten neliečime, ale necháme to vymknúť sa spod kontroly a potom, keď sa v určitej podskupine pacientov vyvinie katastrofické poškodenie pľúc, tí potom skončia na ventilátore a zomrú. A len vtedy, ak sú pacienti na ventilátore, vtedy vláda povie, že ich môžeme liečiť. Je to absurdné.

Reklama

Slúžim komunite asi 35 000 ľudí, ktorí žijú na ploche asi jednej štvorcovej míle na severe štátu New York. A vedel som, že keď infekcia zasiahne túto komunitu rozšíri sa veľmi rýchlo. A čo také môže lekár ponúknuť svojmu pacientovi? Pacient príde, poviem mu aby šiel do ambulancie, tam mu zdiagnostikujem COVID-19 a poviem mu: “Chodte domov, modlite sa, pite tekutiny, berte acylpyrin a ak budete mať dýchacie ťažkosti, potom choďte do nemocnice, zaintubujeme vás.” Je to absurdné, je to nič… A kým sa celý svet zameriava na výrobu ventilátorov, ja sa chcem zamerať na zabránenie tomu, aby ľudia potrebovali ventilátory.

Tak ako to dosiahnuť? Začal som sa pozerať po svete, ako liečia ľudí a všimol som si, že na Ďalekom Východe: v Číne a Južnej Kórei používali hydroxychlorochín so zinkom. A môj priateľ Didier Raoult robil výskum o použití hydroxychlorochínu s antibiotikom azitromycínom. A potom som zavolal mojim kolegom do nemocnice Lenox Hill na Manhattane, to je miesto, kam posielam mojich pacientov, a veľmi dobrý kamarát tam riadi ARO (jednotku intenzívnej starostlivosti). Tak som sa ho spýtal: Ako liečite týchto pacientov?

Odpovedal: „No, experimentujeme s hydroxychlorochínom.“ Tak toto sú informácie, ktoré som mal. Tak som sa rozhodol, teda, začal som študovať, ako tieto lieky fungujú a uvedomil som si veľmi zaujímavú vec. Vieme totiž, že zinok zastavuje vírusovú replikáciu (množenie). Problémom je to, že vírusy sa replikujú v bunke vnútri a zinok sa nemôže dostať dovnútra bunky z biochemických dôvodov. Je to ako olej a voda, tie sa nemiešajú. Ukázalo sa, že hydroxychlorochín je ionofór, v zásade otvára kanál, transportný kanál zinku, a umožňuje, aby sa zinok presunul zvonku dovnútra bunky. Takže toto robí hydroxychlorochín – dodáva zbraň na bojisko. A antibiotikum tam je, aby zabránilo sekundárnym zápalom pľúc, pretože keď sú pľúca poškodené, sú omnoho náchylnejšie na bakteriálne zápaly pľúc. To je to, čo sa stane s mnohými pacientmi – skončia kvôli zápalu v nemocnici. Takže v podstate toto je koncept: otvoríte dvere, dostanete zinok na miesto, kde je vírus, zastavíte rast vírusu a potom tam máte baktérie… teda antibiotiká tam, aby zabili baktérie, ak bude treba. Je to veľmi elegantné a stojí to 20 dolárov.

A podáva sa to ústami – orálne. Je to perfektné riešenie, ale kľúčom je, aby ste ho podali okamžite. Okamžite znamená, že keď pacient príde do mojej ambulancie, a ja mám klinické podozrenie, že je to COVID-19, ani nečakám na potvrdzujúce testovanie, ale ich hneď liečim. Teda, urobím test, ak ho budem mať, no nie vždy ich máme. Ale na výsledky sa čaká 3 dni. Takže to úplne zmarí môj zámer, pretože sa snažím zahasiť oheň, kým je malý. Nebudem čakať 72 hodín, aby sa to dostalo mimo kontroly. To je jedna vec. Ďalší problém s testom – má negatívnu prediktívnu hodnotu 70%. V podstate to znamená toto: ak vám test povie, že ste negatívny, je to správne len v 70%. V 30% prípadov, je test pozitívny. Dáva nepresné výsledky. Je to nanič test. Preto používam svoj klinický úsudok. Takto, njdôležitejšia vec v medicíne je klinický úsudok lekára. Je to pochopenie, skúsenosť. Vycítim, že pacient má COVID – príde, povie mi: “Počujte, bol som vystavený COVID-u, pretože to má každý.” Potom hovorí: “Mám horúčku, mám ťažký kašeľ, stratil som chuť a čuch, mám hnačku.” Môžem ho otestovať na chrípku a je to negatívne. Nemusím byť raketovým vedcom, aby som zistil, že toto je COVID, však?

Takže zasiahnem a toto sú moje čísla. Zdiagnostikoval som 1450 pacientov s COVID-om. Takto, neliečim všetkých. Rozdelím ich na dve skupiny, tých s vysokým rizikom a tých s nízkym rizikom – veľmi jednoduché. Byť nízkorizikový znamená mať menej ako 60 rokov a nemať zdravotné problémy. V 99% prípadov sa zlepšia sami od seba a nemusíte ich liečiť.

Reklama

Ale vysoko riziková skupina, v závislosti od krajiny, má mieru úmrtnosti okolo 10%, čo znamená, že 10% z týchto vysokorizikových pacientov zomrie. A mnoho ďalších skončí na ventilátore. Mal som 405 vysoko rizikových pacientov z tých 1450 pacientov. Týchto 405 vysoko rizikových, je vcelku malé percento ak sa nad tým zamyslíte, je to menej ako polovica. Toto sú pacienti, ktorí sú skutočne ohrození. Ak sa pozriete do nemocníc, uvidíte, že hospitalizovaní pacienti sú veľmi chorí, sú to vysoko rizikoví pacienti, teda štatisticky by ste očakávali, že zo 405 pacientov, povedzme že v Amerike sú štatistiky lepšie, 5% úmrtnosť, nie 10. Očakávali by ste teda 20 mŕtvych a niekde medzi 30 a 40 na ventilátore – to je štatisticky čo sa očakáva. Mne zomreli dvaja pacienti a štyria boli na ventilátore a teraz sú títo štyria mimo ventilátora. Tiež som mal 6 pacientov v nemocnici pre zápal pľúc na intravenóznych antibiotikách a tí sú už tiež doma.

Teda zo 405 veľmi rizikových pacientov mám len dvoch, ktorí zomreli. Toto je štatistický významný výsledok. Je to 95% zníženie počtu úmrtí, 95% zníženie počtu hospitalizácií. A mimochodom, je to presne v súlade s údajmi Didiera Raoulta. On nepoužíva zinok, jeho štatistiky mali 88% zníženie úmrtí. Moje sú lepšie. Brazílska vláda zaviedla moje protokoly. Myslím si, že brazílsky prezident sleduje moje sociálne médiá a teda pred pár týždňami urobil video o mojom protokole a zaviedli ho v troch, alebo štyroch väčších nemocniciach a klinikách a minulý týždeň uverejnili štúdiu. A hádajte, aký bol výsledok: 95% zníženie úmrtí.

Tri kontinenty – Južná Amerika, Európa, Severná Amerika – tri skupiny, ktoré nemajú nič spoločné. Jedna spoločná vec je, že začíname liečiť skoro s hydroxychlorochínom a azitromycínom a navyše v mojom prípade aj zinkom a ľudia sa zlepšia a prestanú umierať.

No a stojí to 20 dolárov, to je veľmi dôležité, pretože keď je to také lacné, môžete to zaviesť na vnútroštátnej, aj globálnej úrovni. A podáva sa to ústami, nemusíte byť v nemocnici pre infúzie. Je to perfektné riešenie, ak sa zamyslíte. Takže, zodpovedal som Vám otázku?

 

Reklama

No, vlastne áno

Práve teraz pracujem s dvoma nemeckými výskumníkmi na svetovej úrovni, kontaktovali ma a pomáhajú mi. Nie som totiž výskumník. Som lekárom primárnej starostlivosti v prvej línii. Nebol som, nikdy som si nepredstavoval, že by som mohol mať asi najdôležitejšie údaje vo vesmíre. Preto som potreboval nejakú pomoc, aby som ich mohol zverejniť, pretože ja neviem, ako to urobiť. Vďaka Bohu, títo skutočne svetoví, takmer ako laureáti Nobelovej ceny, výskumníci ma kontaktovali a sme v procese. Majú moje údaje a ideme vydať článok, ak Boh dá, budúci týždeň. Celkovo mám veľa údajov, ale povedali mi, že prvý článok bude takým základovým dokumentom. Bude to článok, ktorý bude ako kryštál.

Každý na svete sa ho pokúsi zničiť. Myslím, že to je povahou sveta. Takže musí byť nepriestrelný. A tiež charakter súčasnej medicíny. Čo je vlastne dobré, pretože ak sa ho pokúsia zničiť, a on prežije, potom budeme vedieť, že je to platné.

 

Politici a ľudia od farmaceutického priemyslu ho chcú zničiť, pretože sa nezhoduje s ich rečami?

Nehodí sa im to – nepomôže to totiž ich príjmom. Farmaceutické spoločnosti budú veľmi podráždené. Chcú presadiť drahšie antivirotiká. Bude to pre nich veľmi znepokojujúce. A majú veľa moci a veľa politického vplyvu, a potom v USA prezident Trump túto liečbu podporuje. No a je volebný rok, takže polovica krajiny nechce, aby bol prezidentom, takže nechcú, aby zvíťazil.

Problém je v tom, že hrajú politiku so životom. Takže liek funguje, je to bezpečnejšie ako Tylenol. Viem o všetkých tých neprajných článkoch. Ale akurát som sa rozprával s elektrofyziológmi, ktorí sa zúčastnili prieskumu, americkí elektrofyziológovia sú kardiológovia špecializujúci sa na arytmie, alebo problémy srdcového rytmu a problémy s kardiostimulátormi. A tí medzi sebou spravili prieskum. Žiadny z nich sa nikdy nestretol s problémami s hydrozychlorochínom, žiadny z nich, a toto sú svetoví odborníci.

Dokonca aj Svetová zdravotnícka organizácia predtým, ako prezident Trump vyzdvihol hydroxychlorochín, dokonca zverejnila na internetovej stránka, nebolo tam nič o žiadnych vážnych komplikáciách.

OK, pozrite sa. Copernicus a Galileo prišli obaja s dobrými myšlienkami, však? A potom ich Cirkev vylúčila a trvalo im to 50 rokov, aby boli uznaní. Naozaj dúfam, že toto tak neskončí, pretože každú minútu strácame ľudské životy. Ale internet a ľudia, ako ste vy, pomôžu s publicitou, no veda je objektívna pravda a nemôže sa potláčať objektívna pravda príliš dlho.

Môže sa to skúsiť, môže sa spraviť veľa hluku, Môže sa spôsobiť veľa zmätku, môžu sa veci oddialiť. Jediný rozdiel medzi mnou a tými ľuďmi, ktorí sa snažia veci oddialiť, je asi jeden, alebo dva milióny mŕtvych, lebo eventuálne…bude zrejmé, že zdravý rozum bude vládnuť a stane sa zrejmým, že toto je správny prístup a nebudú mať na výber než to akceptovať.

Reklama

Takisto konzultujem s vládami: Honduras, Panama, Izrael …Ja som vlastne stanovil izraelské postupy, rokoval som s ministrom zdravotníctva a najvyššími úrovňami federálnej vlády v New Yorku v Amerike. V súčasnosti existuje už dostatok údajov pochádzajúcich z toľkých rôznych zdrojov, že to už ani nie je náhodné, je to pravda. A tiež … som sa dozvedel,

že začne klinický výskum budúci týždeň, bude to tradičný typ klinického výskumu, ktorý je náhodný a potrvá niekoľko mesiacov. Jediným dôvodom, prečo to robím, je to, že presvedčím zvyšok sveta. Ako by som povedal, no aby som dodržal protokoly – bohužiaľ musím prezentovať tradičné údaje a tradičným spôsobom, v jazyku, ktorému rozumejú. Problém je veľmi jednoduchý. Toto je tretia svetová vojna, 184 krajín sveta momentálne bojuje s tým istým nepriateľom. Nemôže byť viac svetová vojna, ako je táto, však? Nezarieknime to.

Problém je v tom, že ide o svetovú vojnu s neviditeľným nepriateľom. Povedzme, že ak by Londýn, alebo New York, alebo Washington DC boli bombardované nepriateľom…

Tak nemyslím si, že by vedci povedali, že by ste mali stráviť štyri mesiace zisťovaním, ktorá puška strieľa najlepšie. Použili by hocijakú dostupnú pušku, aby sa pokúsili zostreliť lietadlá dole, však? Nehovorím, že nie sú lepšie liečby, môžu byť lepšie pušky, ale práve teraz sme bombardovaní, takže to musíme riešiť.

Teda okrem toho, že to nie je tak viditeľné. Existuje mylná predstava, že žijeme v mieri. V skutočnosti to tak ale nie je a musíme praktizovať vojnovú medicínu – nemáme totiž čas.

Reklama

Myslím, že musíme urobiť dve veci súčasne: použiť najlepšiu dostupnú zbraň v súčasnosti a zároveň pracovať na vývoji lepších zbraní. Netvrdím, že som našiel najlepší prístup, možno existujú lepšie prístupy, neviem, ale aspoň je to prístup, je to jediná zbraň, ktorú máme teraz.

Takže ako som hovoril, toto je druhá svetová vojna, takže si myslím, že ak sa niekto postaví do cesty týmto liekom, pácha zločiny proti ľudskosti a mal by byť dopravený do Haagu a obvinený z vojnových zločinov.

 

Myslíte si, že by sa mohol použiť hydroxychlorochín profylakticky, aby ste v prvom rade zabránili ochoreniu?

Áno.

Reklama

 

Teda, už sa profylakticky používa na maláriu, však?

Je to liek, ktorý má 70 rokov. Používame ho už dlho. Používa sa pri reumatologických ochoreniach, ako je lupus, reumatická artritída, na profylaxiu a liečbu malárie. Má veľmi dlhý polčas (metabolizmu), podáva sa asi raz týždenne pre profylaxiu. Takže, používal som to a vypracúvam teraz protokol. Zatiaľ nemám toľko údajov, pretože je to len začiatok, ale mám teraz okolo 50 pacientov, vysoko rizikových pacientov ako lekári a zdravotné sestry, alebo ľudia v domovoch dôchodcov. To sú veľmi zraniteľné osoby, ktoré môžu ťažko ochorieť, alebo nemôžu si dovoliť ochorieť, pretože práve teraz sú lekári, vojakmi na bojisku.

Profylaxujem kohokoľvek, kto je ochotný to spraviť, ale používam hydroxychlorochín so zinkom spolu, pretože nezabudnite, že je to zinok, ktorý zaberá, ale nepoužívam antibiotikum, pretože to nemá zmysel. Použijem ho iba vtedy, ak nastane infekcia a zatiaľ žiadni neochoreli.

Vzhľadom na to, že sa jedná o vysoko rizikových pacientov, ktorí sa dostanú do kontaktu so skutočne vysokou vírusovou náložou a s infekčnými priestormi, je to naozaj pôsobivé.

Viete, každý inteligentný lekár, ktorého poznám, to berie vážne. Každý sa bojí nemocníc a chorých, takže ľudia majú obavy, takže to lekári berú. Bude to naozaj zaujímavé, teraz začíname s protilátkovým testovaním na imunitu. Bude veľmi zaujímavé, aby som zistil, kto získal imunitu a kto nie s touto profylaxiou.

 

Reklama

Získali aj imunitu?

Viete, je tu veľa nezodpovedaných otázok. Toto je nový vírus. Čoskoro sa tá informácia stane veľmi zaujímavou, keď vyjde von. Ale ako hovorím, existuje dostatok údajov na odporučenie použitia týchto liekov v skorých fázach infekcie a …Mám v tom celú svoju povesť a kariéru, môžem všetko stratiť, ale stále verím, som presvedčený, že je to pravdivé a tak na tom nezáleží. Je dôležité, aby sme našli rýchle riešenie tohto problému. Takže moje odporúčanie je takéto: tento liek sa musí distribuovať všade, každému primárnemu lekárovi, každému lekárovi neodkladnej starostlivosti, každej pohotovosti. Liečba sa musí začať okamžite na základe klinického podozrenia. Ak sa tak spraví v priebehu (prvého) týždňa, bude o 95% znížený počet úmrtí a svet sa môže znovu otvoriť. Môže sa znovu otvoriť svetové hospodárstvo. To je skutočne dôležité, pretože sekundárna, nie až tak zjavná škoda je práve tá ekonomická. A ekonomiku môžeme stratiť, ak budeme pokračovať v tomto lockdowne.

Teda, ekonomika, ekonomika je tiež život. Veru, je tu veľa vedľajších škôd keď sa hovorí o znížení krivky alebo ako sa ten termín používa, otupenie krivky? Teda, je to krivka smrti. Rozťahovanie krivky v podstate znamená rozťahovanie smrti, spomaľovanie smrti. Má to cenu … platíme veľmi veľkú cenu za to, aby sme ju spomalili, keď sa vypne teraz svet, má to kolaterálne škody – premýšľajte o všetkých tých samovraždách, ktoré sa stávajú zo sociálnej izolácie a finančného zruinovania. Zamyslite sa nad všetkými vedľajšími škodami, tým myslím choroby, ktoré ľudia stále dostávajú, že? Srdcové infarkty, mozgové príhody, diabetické krízy a infekcie – veci, ktoré by normálne skončili v nemocnici, ale už nie sú žiadne zdroje. Čo tí ľudia, ktorí zomierajú ako také vedľajšie straty? A v Amerike pritom ani nepočítajú úmrtia v domovoch dôchodcov.

Viem, že väčšina domovov dôchodcov stráca 20% rezidentov, ale to sa nezaratúva do výpočtov. Je to veľmi veľká cena za zatvorenie svetového hospodárstva. Má to cenu iba vtedy, ak niečo urobíte počas tohto obdobia, pretože ak za ten čas nič nespravíte, v podstate nič nedosiahnete a len to zhoršíte. Takže ja nechcem znižovať krivku. Chcem na krivku hodiť vodíkovú bombu. Chcem krivku vymazať. Je to krivka smrti. Takže je tu nástroj, je to bezpečné, funguje. Nezáleží mi na politických hrách. Hrajú sa so životmi ľudí a mňa nezaujíma kto tu stratí peniaze. Je to irelevantné. To, na čom mi záleží je, aby ľudský život a utrpenie sa znížili, smrť človeka…myslím tým, aby sa zomieranie a utrpenie zmenšilo. Ľudský život je vzácny, na nezaplatenie, viete … viete, koľko ľudí ….

Choďte a povedzte niekomu “Váš otec zomrel bez dobrého dôvodu, pretože guvernér guvernér štátu New York nechcel sprístupniť lieky. Vieš, aké zlé to je? Toto je boj medzi dobrom a zlom. Je mi to všetko jasné. Nikdy som nenarazil na také stupne zla a zároveň som videl niekoľko veľmi dobrých ľudí ochotných riskovať všetko pre záchranu života, takže všade nájdete dobrých a zlých …Naozaj si cením, že ste ma požiadali, aby som prišiel a porozprával sa s vašim publikom, pretože sa tak stane až bude dostatočný politický tlak a vôľa transformovať pravidlá, zmeniť ich.

 

 Snažil som sa informovať o Hydroxychlorochíne a potom o vašej osobe, len čo som to zistil.

Reklama

Myslím, že je to celkom v pohode. Nie je to len to, že to funguje. Je to tiež dosť lacné, aby to boli efektívne z hľadiska verejného zdravia. A môže to vyzerať ako finančníctvo, ja to tak nemyslím, ale je skutočne dôležité, aby bol liek lacný a mohol sa hromadne vyrábať a táto vec … aby globálne pomohla. Nechcem robiť drahú liečbu a potom všetci títo pacienti skončia v nemocnici, niektorí skončia, teda aby mali túto liečba je veľmi dôležité. Viem, že to nemôžete, nemôžete spraviť liečbu, ktorá stojí 10 000 dolárov a použiť ju masovo na celú populáciu – nie je dostatok zdrojov a taktiež infúzie, nebudete …Nie je to praktické, nemôžete ho podávať (infúzie).

 

A máte pilulku, ktorá stojí zhruba … no, ešte menej ako 20 dolárov? V podstate by ste mohli zachrániť svet. Ako sa zmenil váš osobný život od doby, kedy ste zverejnil liečebný režim, aká bola reakcia verejnosti? Ako to ovplyvnilo váš osobný život?

Moja žena je na mňa naštvaná, pretože som málo doma. Mám osem detí. Nevidím ich toľko, koľko by som chcel. V mojom osobnom živote je to … zaujímavá vec. Len sa s vami podelím o …. pred dvoma rokmi mi bola diagnostikovaná rakovina v poslednom štádiu. Mal som sarkóm pľúcnej artérie, veľmi zriedkavý, možno 10 prípadov je ročne na svete a zistí sa to zvyčajne až pri pitve. Čo sa stalo v mojom prípade? Lekári si mysleli, že mám krvnú zrazeninu, pľúcnu embóliu, ktorá sa nezlepšovala. Skončil som s operáciou srdca a keď mi otvorili pľúcnu tepnu, tak videli, že to nie je zrazenina. Bol to nádor a rozšíril sa aj do mojich pravých pľúc a lekári mi ich vybrali, teraz mám pľúca už len na jednej strane. Potom mi museli zrekonštruovať moju pľúcnu tepnu. Rok som mal veľmi ťažkú chemoterapiu a stále som na chemo …. ako je to teraz ale jednoduchšie.

Dôvod, prečo to hovorím je, že som sa z tejto skúsenosti naučil pár vecí. Pre tento stav, ktoré som mal, nebola známa žiadne špecifická liečba. Takže som musel začať vymýšľať inovatívne a skutočne som objavil osobitný prístup, takže keď som išiel k svojmu onkológovi a povedal mu, on odvetil: „Je to veľmi dobrý nápad.“ Tak som bol liečený mojim vlastným protokolom. To ma naučilo myslieť inovatívne. Pripomínate mi mojich rodičov. Obaja sú lekári a tiež mali ich prístupy – podobné. A potom viete, naozaj som sa pripravoval na smrť. S určitosťou som sa začal rozlúčiť so svojimi deťmi a som stále tu, vďaka Bohu. A tak sa pozerám na život z tamtoho sveta na tento svet, rozumiete?

Psychologicky som bol na mieste, kam sa dostalo a vrátilo veľmi málo ľudí naspäť. Určite, viete, takže som sa naučil nebáť sa ničoho alebo kohokoľvek …Je iba Boh, to je skutočne … Musím sa viac starať o to, čo on si myslí a čo je niekto iný. Je to však veľmi užitočný nástroj aj pre túto vojnu, pretože ako viete, existuje veľa negatívnych tlakov a odporu a pochytenie sa s dvoma z najhorších a najmocnejších entít na planéta, však? Farmaceutický priemysel má v tom miliardy vložené a politika, politici. Je to krvavý šport, hovorí sa …. politika.

A číslo 3, ktoré považujem za najdôležitejšie, je pokora. Mám na pamäti, že to nie ja, som nažive len kvôli bonusu. Boh mi dal bonusovú druhú šancu a tento nápad, ktorý sa mi zjavil v hlave. Nebudem si dávať kredit za to, dal to tam on. Nemohol som spať a premýšľal som a rozjasnilo sa mi v hlave. Nebudem hovoriť, že som to bol ja. Takže tieto tri veci sú v tejto vojne veľmi užitočné.

Reklama

Číslo 1 kreatívne myslenie.

Číslo 2 je nebáť sa.

Číslo 3 je dať vďaku a slávu Bohu a nezobrať to pre seba.

Nejde o mňa. Vôbec nemám rád médiá. A keď sa tak stane, dúfam, že sa už nikdy neobjavím na verejnosti. Ale jediný dôvod, prečo mám pocit, že to musím urobiť je, že ak to neurobím, zlí ľudia vyhrajú.

 

Vlastne ste si vzali ďalšiu otázku z tých pripravených, pretože som sa chcel pýtať o vašom náboženskom presvedčení, pretože viem, že ste sa obrátil ako mladý.

Vyrastal som sekulárne, vždy som bol Žid, ale stal som sa nábožným.

Reklama

 

O tom píšete vo svojej knihe Premena.

Čítal ste moju knihu?

 

Kúpil som ju, pretože som sa o vás dozvedel, no vy ste v centre kríz teraz a ja som naozaj zaneprázdnený všetkými vecami okolo COVID a potom, keď bude trochu času, prečítam si to.

Napísal som to … tá kniha bola list mojim deťom. Napísal som to, keď som si myslel, že umriem a mám malé deti, moje najmladšie má 7 mesiacov. Moje najstaršie má 17 rokov a zvyšok sú rôzne vekové kategórie medzi tým a vskutku som chcel zanechať odkaz.

Chcel som zanechať memoár pre nich, aby vedeli, kto bol ich otec. Takže to prišlo z tej bolesti … miesta … nemyslím si, že by som mohol napísať teraz niečo také, pretože sa tak necítim, ale v tom čase to bolo ako vyliatie duše otca svojim deťom, že ich ľúbi. Neskôr som nechal niekoho sa na to pozrieť, a povedali, že je to veľmi cenné, to je veľmi silné. že by som to mal publikovať svetu. Tak som spravil.

Reklama

 

Naozaj sa teším na jeho prečítanie. Poďme k niečomu menej osobnému. Zdá sa, že autority na celom svete sú zamilované do Remdesiviru. Nedávno to bol čínsky únik informácií z klinickej štúdie naznačujúci, že Remdesivin nemá takmer žiadny účinok na COVID-19 pacientov. Prečo je podľa Vás taký tlak na Remdesivir a iné drahé antivirotiká?

Naozaj na to musím odpovedať?

 

No, ani nie…

Reklama

Či už to funguje alebo nie, nemôžem povedať, jednoducho preto, že to nepoužívam a nemám toľko skúseností a potom v Amerike to nie je k dispozícii veľmi, iba ak v nemocniciach. Videl som nejaký úspech s niektorými pacientmi. Či už to fungovalo alebo nie nemôžem sa vyjadriť, ale viem, že to stálo veľa peňazí, pretože je to niekoľko tisíc dolárov za dávkový režim a robí to Gilead? Takže je tu ohromný… investovali do toho veľa peňazí. Nie som proti farmaceutickým spoločnostiam, mnohé robia veľa dobrých vecí, ale som proti výberu zisku nad životom …

To mi vadí. Takže v tomto konkrétnom prípade existuje…Viete čo to je? Dokážete si predstaviť aroganciu, že nejaký lekár s bradou, nejaký doktorko zo severného New Yorku vymysli…že lekár primárnej starostlivosti príde na riešenie, ktoré stojí 20 dolárov a pichne tak do oka najväčšiemu farmaceutickému priemyslu vo vesmíre? To je nebezpečné. Ja by som pichol. Viem, viem o tomto nebezpečenstve, no už sa príliš nedržím života. Mám inú perspektívu a viem, kto dáva život a viem kto život berie. Bez Jeho zvolenia sa nič nestane.

Nemám ten bežný strach. Hovorí sa, že najlepší vojaci sú tí, ktorí už akceptovali skutočnosť, že zomrú, alebo že už sú mŕtvi, pretože čo potom môžu stratiť?

A pre mňa…Mal som tiež osobnú motiváciu na preskúmanie COVID-19 tak podrobne, pretože pred pár rokmi. Mal som veľmi ťažký zápal pľúc a takmer som pritom zomrel a keď som videl správu o tom, že táto choroba zabíja ľudí tým, že ich v zásade udusí, vydesila ma skutočnosť, že mnohí ľudia zomrú tak, ako som to skoro ja sám zažil. V istom zmysle je to podobné, ale nechýbajú mi moje pravé pľúca. Ale keď niekto zažije bolesť, alebo strach, alebo blízkosť smrti umožní to pochopiť, čo je naozaj dôležité a čo nie je. A čo …. dá vám to empatiu, dokážete sa vžiť do utrpenia iných ľudí.

 

Takže ste boli v americkom epicentre ohniska v New Yorku, aké sú teda vaše odporúčania pre ľudí, aby sa chránili pred chorobou a aká je vlastne tam atmosféra teraz?

Číslo 1: neumri, číslo 2: vyhni sa ventilátoru, číslo 3: drž sa čím ďalej od nemocnice. Takže spôsob ako to dosiahnuť je byť pripravený, mať lekára, ktorý je ochotný urobiť správnu vec a liečiť Vás v správnom časovom okamihu, ak je to potrebné. Neliečim každého. Neliečim nízkorizikových pacientov, pretože sa zlepšia sami, ale vysoko rizikových pacientov, ktorí majú túto vysokú úmrtnosť, tých treba liečiť a byť s nimi ostražitý a pripravený okamžite konať. Taktiež profylaxia, myslím si, že má svoje miesto a zohráva dôležitú úlohu. A teraz príde ďalšia fáza. Ako znovuotvoríme svet a ako sa znovu integrujeme do spoločnosti? Tu si myslím, že imunologické testovanie, testovanie protilátok IGG v zásade zdokumentuje, že ste mali infekciu a taktiež že ste v rekonvalescenčnej fáze, že sa zlepšujete. Myslím, že je to dôležité. Pretože akonáhle budete mať tieto IGG protilátky, budete pravdepodobne chránení od znovunakazenia. Takže nám to povie viac o stave imunity, pretože momentálne nemáme toľko údajov.

 

Bolo nejaké porušenie náboženských práv alebo iných práv zo strany štátu počas vypuknutia epidémie? Mám na mysli iné ako absolútne nevyhnutné.

No, viete, veľa náboženských aktivít bez ohľadu na náboženstvo má čo do činenia so spoločným uctievaním v skupine, alebo kvóre alebo stretávaní … stretávaní sa a oslavy a to bolo … to bolo vážne ovplyvnené izoláciou, sociálnym odstupom a všetkými týmito vecami, S tým sa nedá nič robiť. Myslím si, že pokiaľ sa to robí so správnymi motívmi, tak je to vhodné, ale ľudia túto krízu všeobecne používajú ako pokus o uchytenia, alebo upevnenie moci, na presadenie ich … viete, existujú dve myšlienkové školy o vláde, nie? Jedna škola hovorí, že vláda by mala byť čo najmenšia a mala by dať slobodu a možnosť voľby pre ľudí, a iba ak je to potrebné, možno mať veci ako armáda a ďalšie, nutné pre prežitie národa, ale … a existuje aj iná škola myslenia, ktorá je presvedčená, že vláda by mala byť starým mocným dohľadom nad sociálnym zabezpečením.

A tieto dva tieto dva prístupy majú medzi sebou konštantné napätie. Takže tu existuje prvok … u politikov, ktorí tu sú a vždy sa snažia rozšíriť svoju kontrolu nad populáciou a tí zvyčajne majú hanebné, alebo skazené zámery, takže to je podľa môjho názoru stelesnením tyranie.

Pokiaľ sa robia veci so zámerom zachovania života, ako je sociálny odstup a podobné veci, potom je to správne. Ale ak sa to deje na zotročenie populácie podľa vôle vládnucej triedy, to je zlo a tyranie. Ešte som neprišiel na to, ktoré to tu je. Zvyčajne je to kombinácia oboch. Ako hovoria socialisti: „nikdy nenechajte premrhať dobrú krízu“.

 

Máte nejakú poslednú správu, ktorú by ste chceli zdieľať s ľuďmi Slovenska?

Dúfam, že všetci zostanete v bezpečí a zdraví a dúfam, že vaše vedenie, vaše politické vedenie robí správne morálne a vhodné veci pre blaho jej obyvateľov a myslím, že teraz je dobrá príležitosť urobiť trochu vnútorného sebapoznávania na individuálnom základe. Čo iného by ste mohli robiť? Svet je vypnutý a ,že si musíme uvedomiť, čo je v živote skutočne dôležité a čo nie. Je tu snaha o materializmus, slávu a ego, no všetky tieto veci sú to krátkodobé potešenia. Nepretrvajú, dlho zatiaľ čo ak kultivujete duchovné aspekty vašej existencie, tie majú akýsi význam, ktorý je na nezaplatenie. Zistil som, že veľa ľudí práve teraz hľadá duchovno a myslím si, že po tejto celej kríze budeme mať lepší svet, dúfam, že kultivovanejší svet, emocionálne zrelý, psychologicky vyspelý a duchovne zrelý svet.

Reklama

Zhováral sa Tomáš Janco

 

Video

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali