Európsky parlament naďalej zhoršuje situáciu v Maďarsku

Európsky parlament naďalej zhoršuje situáciu v Maďarsku

Bratislava 5. októbra 2022 (HSP/Hungarytoday/Foto:TASR/AP-Francisco Seco)

 

Viacerí poslanci Európskeho parlamentu vyzvali Komisiu, aby zaujala ešte tvrdší postoj voči Maďarsku, a vyjadrili obavy o stav právneho štátu. Spojenci maďarskej vlády obvinili Parlament z vedenia ideologickej vojny

poslanci Európskeho parlamentu
Ilustračné foto

V utorok sa v Európskom parlamente uskutočnila ďalšia plenárna rozprava o právnom štáte v Maďarsku, druhá v priebehu jedného mesiaca.

Reklama

Komisár pre rozpočet Johannes Hahn hovoril o “17 nápravných opatreniach”, ktoré predložila maďarská vláda na riešenie rizík pre rozpočet EÚ – ako sú zmeny v zákone o verejnom obstarávaní a nezávislá protikorupčná pracovná skupina – a ktoré privítal ako “dôležité záväzky správnym smerom” a “konštruktívny záväzok”. Rakúsky úradník uviedol, že Komisia po 19. novembri opätovne posúdi, či Maďarsko podniká kroky na zavedenie týchto opatrení do príslušných zákonov a ich náležité vykonávanie.

Komisia minulý mesiac navrhla Rade opatrenia na ochranu rozpočtu podľa nariadenia o kondicionalite. Bruselský orgán navrhol pozastavenie 65 percent (7,5 miliardy eur) záväzkov pre tri operačné programy v rámci politiky súdržnosti.

Reklama

Väčšina poslancov Európskeho parlamentu, ktorí zastupovali hlavný politický prúd v Parlamente, vyjadrila obavy, že nápravné opatrenia Maďarska nebudú skutočnými reformami, ale len “prázdnymi sľubmi” s cieľom vyhnúť sa rozpočtovým škrtom. “Ako, preboha, chcete posúdiť, že zmeny, ktoré Maďarsko urobí, budú stačiť na zníženie rizika pre rozpočet EÚ, skôr než skutočne uvidíme ich realizáciu v praxi?” opýtal sa fínsky poslanec Európskeho parlamentu Petri Sarvamaa (Európska ľudová strana).

Podľa belgickej liberálnej poslankyne (Renew) Sophie in ‘t Veld je navrhované zmrazenie fondov dobrým krokom, ale zďaleka nie dostatočným, a vláda Viktora Orbána je ochotná urobiť len “kozmetické zmeny”.

Nemecký zelený poslanec Daniel Freund obvinil Komisiu z “demontáže” mechanizmu právneho štátu, ktorý označil za veľmi silný nástroj. Poukázal na to, že 7,5 miliardy eur je len 15 percent všetkých rôznych fondov EÚ, ktoré Maďarsko dostáva, “takže leví podiel ide nedotknutý a do skorumpovaného systému”.

Gwendoline Delbos-Corfieldová, francúzska zelená poslankyňa Európskeho parlamentu, ktorá je autorkou nedávnej správy, v ktorej vyzvala na ďalšie zadržiavanie prostriedkov EÚ Maďarsku, obvinila Komisiu, že sa nezaoberá situáciou v Maďarsku, a vládne návrhy označila za “vylepšenia”.

Viacerí rečníci v rozprave sa však postavili za Maďarsko. Jadwiga Wisniewska, poslankyňa Európskeho parlamentu z poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť, označila niektorých poslancov za “nehanebných”. “Tvárou v tvár zúriacej inflácii v Európskej únii, vysokým cenám energií spôsobeným energetickou závislosťou Európskej únie od Ruska a vojne na Ukrajine sa neustále mesiac čo mesiac zaoberáte Maďarskom,” povedala. “Komisárovi Hahnovi sa už vyhrážate, že ho odvoláte, pretože nespĺňa vaše očakávania. Chceli by ste Maďarsko vyhladovať! Vyhladovať Poľsko!” povedala Wisniewska s odkazom na predchádzajúce vyjadrenia podpredsedníčky EP, nemeckej sociálnej demokratky Katariny Barleyovej.

Reklama

Taliansky europoslanec Paolo Borchia, politik strany Lega, povedal, že súčasné vedenie EÚ je posledné, ktoré má právo poučovať členské štáty o demokracii.

“Buď budete hlasovať tak, ako vám povieme, alebo ponesiete následky – to bude nové motto Komisie a Parlamentu,” povedal španielsky poslanec Jorge Buxadé. “Dosť bolo využívania inštitúcií na kontamináciu volebných procesov v členských štátoch a vnucovania svojej ideologickej agendy!” povedal politik strany VOX.

V rozprave vystúpili aj maďarskí poslanci Európskeho parlamentu. Csaba Molnár, poslanec opozičnej Demokratickej koalície, povedal, že jeho strana nepodporí nové návrhy vlády v maďarskom parlamente. “Tieto návrhy slúžia len na oslnenie Európskej komisie,” povedal a dodal, že všetko je to “len šaráda, len podvod”.

“To, čo teraz vidíme, sú len sľuby menších reforiem Orbánovej vlády – vlády, ktorá znovu a znovu ukazuje, že nekoná v dobrej viere, že vytvára inštitúcie len preto, aby ich vyprázdnila, keď je to pre ňu pohodlné, a v priebehu niekoľkých dní od svojich sľubov ustupuje,” povedala Katalin Cseh, poslankyňa opozičnej strany Momentum.

“Extrémistickí poslanci, ktorí tu sedia, pokračujú v ideologickom vydieraní a rozdeľovaní. Spolu s maďarskými ľavicovými poslancami vznášajú tie najabsurdnejšie obvinenia, len aby zabezpečili, že maďarský ľud nedostane finančné prostriedky, na ktoré má nárok,” povedal Balázs Hidvéghi, poslanec maďarskej vládnej strany Fidesz. “Férové rokovania medzi Maďarskom a Európskou komisiou viedli k dohode o využívaní fondov EÚ. Neexistuje jediná technická alebo právna otázka, ktorá by nebola vyriešená, ale vás nezaujíma, aké opatrenia zavedieme, pretože vykonávate politickú misiu, ktorej cieľom je – podľa vašich vlastných slov – vyhladovať Maďarsko a všetky ostatné vlády, ktoré vykonávajú konzervatívnu národnú politiku,” pokračoval.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali