EÚ 84 miliónmi eur posilnila finančnú podporu pre Burkina Faso

EÚ 84 miliónmi eur posilnila finančnú podporu pre Burkina Faso

Brusel 13. októbra  2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Daniel Leal-Olivas)

 

Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica dnes v mene Európskej komisie (EK) podpísal uvoľnenie sumy 84 miliónov eur na podporu rozvoja africkej krajiny Burkina Faso

Príspevok vo výške 80 miliónov eur je určený na financovanie lepšieho prístupu obyvateľov tejto krajiny, a to hlavne matiek a detí, k zdravotnej starostlivosti. Ďalšie štyri milióny eur pôjdu v prospech občianskej spoločnosti pracujúcej pre zdravotnícky systém v Burkine Faso.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Dohodu o poskytnutí novej finančnej pomoci podpísal komisár Mimica spolu s ministerkou hospodárstva, financií a rozvoja Burkiny Faso Rosine Soriovou-Coulibalyovou za prítomnosti burkinského ministra zahraničných vecí Alphu Barryho.

“Pretože vieme, že nemôže byť udržateľný rozvoj a rast bez zdravej populácie, EÚ potvrdila svoj záväzok voči vnútroštátnym orgánom, že podporí prístup celej populácie k zdravotnej starostlivosti. Hlavne treba zaistiť tento prístup pre deti a tehotné ženy. Veľa ešte zostáva urobiť, avšak výsledky z posledných rokov s deťmi a matkami v Burkine Faso sú povzbudivé,” skonštatoval Mimica.

Reklama

Finančná pomoc EÚ podporí pilotnú fázu všeobecného zdravotného poistenia v Burkine Faso, čo pomôže tamojšej vláde pri reformovaní zdravotníctva najmä financovaním investícií do zdravotníckych oblastí s nízkym výkonom či nákupu terapeutického jedla pre podvyživené deti.

Komisia pripomenula, že Burkina Faso za posledné dva roky zaznamenala pokojný prechod k demokracii. Krajina je však ekonomicky oslabená a má problémy s realizáciou programov na zlepšenie života obyvateľov.

Na obdobie rokov 2014-2020 by mala Burkina Faso od EÚ dostať celkom 623 miliónov eur, určených na tri prioritné oblasti: dobré riadenie (325 miliónov), zdravie (80 miliónov) a zaistenie potravinovej bezpečnosti, udržateľného poľnohospodárstva a pitnej vody (190 miliónov).

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:41

Ruskí tenisti Andrej Rubľov a Danil Medvedev postúpili do štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rubľov zdolal v osemfinále v pozícii nasadenej sedmičky Tallona Griekspoora z Holandska 6:2, 6:4, tretí nasadený Medvedev zvíťazil nad Alexandrom Bublikom z Kazachstanu 7:6 a 6:4.

13:35

Členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii (EÚ) je nesporne úspešným príbehom. Uviedol to pri príležitosti 20. výročia vstupu do EÚ predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók, ktorý v roku 1993 v mene vlády SR parafoval Európsku dohodu o pridružení, tzv. asociačnú dohodu.

13:34

Dvadsať rokov po vstupe do Európskej únie (EÚ) Poľsko stále nie je pripravené zaviesť spoločnú menu euro. Poľský minister financií Andrzej Domanski vyhlásil, že v tejto otázke sa zhoduje s guvernérom centrálnej banky Adamom Glapinským. Vstup Poľska do eurozóny v súčasnosti nie je opodstatnený, povedal Domanski pre televíznu stanicu TVN24.

13:31

Česká ekonomika v prvom štvrťroku medziročne vzrástla o 0,4 % a v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2023 sa zväčšila o 0,5 %. Motorom rastu bol najmä silný domáci dopyt, oznámil v utorok český štatistický úrad.

13:27

Izrael podnikne inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy s cieľom zničiť prápory hnutia Hamas. Vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým, že k tomuto kroku dôjde bez ohľadu na výsledok rokovania dohody o prímerí. 

13:21

Plénum Ústredného výboru Komunistickej strany Číny zasadne v júli po tretíkrát od svojho zvolenia v roku 2022 a zameria sa na reformy na pozadí “výziev” doma aj v zahraničí. 

12:50

Európska komisia spustila vyšetrovanie spoločnosti Meta pre jej zaobchádzanie s politickou reklamou na svojich platformách Facebook a Instagram pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu.

12:49

Sviatok práce je pre Konfederáciu odborových zväzov SR nielen symbolom boja za spravodlivé pracovné podmienky a dôstojný život, ale aj príležitosťou na vyzdvihnutie dôležitosti solidarity a jednoty medzi pracujúcimi. 

12:47

Prijatie desiatich štátov do EÚ v roku 2004 znamenalo odsunutie železnej opony na smetisko dejín. Aj vtedy však boli obavy, či výzvy spojené s tak veľkým rozšírením Únia zvládne. Na konferencii “20 rokov Česka v EÚ” na Pražskom hrade to povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Frank-Walter Steinmeier
Na snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier
12:28

Poľský premiér Donald Tusk povedal, že Európa je v súčasnosti v oblasti bezpečnosti závislá od Poľska. 

Donald Tusk
Na snímke Donald Tusk
12:27

Poslanci maďarského parlamentu rokujú o sprísnení zákonov na ochranu detí a o ďalšom sprísnení postihov páchateľov pedofilných deliktov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali