Éra americkej hegemónie sa končí, v multipolárnom svete čaká USA množstvo problémov

Éra americkej hegemónie sa končí, v multipolárnom svete čaká USA množstvo problémov

Washington 24. decembra 2018 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Keď Richard Haass, americký analytik jedného z najstarších a najprestížnejších amerických analytických centier Council of Foreign Relations uvedie analýzu s názvom “How a World Order Ends“, v ktorej tvrdí, že svetový poriadok založený na americkej hegemónii, sa nachádza na konci svojej existencie a už sa nedá zachrániť, treba si ho vypočuť

Ilustračné foto

A keď to navyše hovorí autor, ktorý robil a robí analýzy pre CIA a americké Ministerstvo zahraničných vecí a ktorý priamo uvedie, že úspech Vladimíra Putina na Kryme v roku 2014 sa stal momentom dramatického neúspechu presadzovania Američanmi presadzovaného svetového poriadku, tak túto analýzu si treba prečítať dvojnásobne pozorne.

Reklama

A najzaujímavejšia je skutočnosť, že analýza Richarda Haassa pripomína monológ lekára, snažiaceho sa upokojiť hysterického pacienta, ktorý sa dozvedel strašnú pravdu o svojej diagnóze.

Analytické centrum Council onf Foreign Relations vzniklo v roku 1921 a toto centrum vytvorili  predstavitelia amerických a britských politických elít v čase administratívy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Ide o elitnú analytickú organizáciu, ktorá má veľké renomé vo svete a analytici tohto centra majú veľký dopad na formovanie svetovej politiky.

Reklama

Walter Lippmann, jeden z najvýznamnejších analytikov Council of Foreign Relations a poradca prezidenta Wilsona sa preslávil systémom “generovania súhlasu”, – vedecky odôvodneného a vytvoreného systému využívania médii pre riadenie a formovanie verejnej mienky i politických procesov. Samotný Lippmann ešte v roku 1922 napísal, že schopnosť “produkovať súhlas” bez toho, aby si verejnosť všimla manipuláciu, predstavuje progresívnu technológiu, ktorá radikálne ovplyvní ďalšiu existenciu demokracie.

Za Council of Foreign Relations stoja klany Rockefellerocvov, Fordovcov i Warburgovcov, k významným analytikom centra v minulosti patril aj bývalý riaditeľ CIA Allan Dulles a jeho brat, svojho času minister zahraničných vecí USA John Dulles. V čase Studenej vojny bola s centrom spojená väčšina vysokých dôstojníkov CIA ako aj zboru Ministerstva zahraničných vecí USA a členovia centra silne ovplyvňovali smerovanie americkej zahraničnej politiky.

Richard Haass je profesionál a ako profesionál hodnotí situáciu triezvo, bez zbytočných sentimentov a otvorene. Smerom k niektorým americkým politickým elitám adresuje slová, o tom že “vlak už odišiel” a nemá význam zachraňovať americkú hegemóniu a koncepciu jednopolárneho sveta, pretože takáto politika by bola nebezpečná, nezmyselná a nemá šancu na úspech. Washington musí prikročiť k novej konštruktívnej stratégii, ktorú však žiaľ časť súčasných amerických elít odmieta.

Na snímke Barack Obama a Hillary Clintonová

Základnou tézou Haassovej analýzy je tvrdenie, že svetový poriadok sa končí dlhodobým rozkladom a vyčerpaním, nie náhlym kolapsom. Efektívna štátna politika, rozhodné kroky a iniciatíva diplomatov môžu veľmi ovplyvniť, ako bude tento proces rozkladu vyzerať a čo so sebou prinesie. Aby sa takýto proces rozkladu a vyčerpanie uskutočnil kontrolovane, treba niektoré kroky iniciovať podstatne skôr. V prvom rade si treba uvedomiť, že starý svetový poriadok a systém sa už nikdy nevráti a všetky pokusy na jeho reinkarnáciu budú odsúdené na neúspech.

Svoju analýzu Haass demonštroval na príklade Viedenského systému medzinárodných vzťahov, vytvoreného po Napoleonských vojnách (1815). Tento systém sa skončil Krymskou vojnou (1853-1856). Podľa Haasa systém americkej hegemónie sa skončil v roku 2014, kedy sa Krym vďaka Putinovi vrátil do Ruska. Haass vo svojej analýze dokonca tvrdí, že bolo z americkej strany veľkou chybou porušiť dohodu s Ruskom o nerozširovaní NATO smerom na východ, pretože práve porušenie týchto dohôd priviedlo ruskú stranu ku aktivizácii a výsledkom tejto aktivizácie je súčasná situácia vo svete.

Reklama

Haass pokračuje v nepopulárnych tvrdeniach, prijatie nepríjemnej pravdy je však  prvým krokom k náprave a treba sa vyvarovať neobjektívnych subjektívnych pocitov, ktoré skresľujú skutočnosť. Haass tvrdí, že vo svete rastie nespokojnosť s americkou politikou a americkými spôsobmi. Nejde len o vzťahy k spojencom, ale aj skutočnosť, že americké hospodárstvo je v katastrofálnom stave, Američania nedokážu riešiť otázku svojich dlhov a stávajú sa bremenom pre svetovú ekonomiku. Podľa Haassa americké elity v posledných dvoch desaťročiach spáchali kolosálne množstvo chýb vo vnútornej a zahraničnej politike, ekonomické reformy USA spojené s globalizáciou priniesli pre USA množstvo problémov, s ktorými sa USA nedokážu vysporiadať. Američania kvôli týmto chybám postupne stratili vo svete svoj pozitívny image a teraz prišiel čas platiť za všetky chyby.

Doporučenia Haassa pre americké elity sú nepríjemne jasné, logicky zdôvodniteľné a racionálne. Súčasný systém v čele s USA degradoval do takej podoby, že už ho nemá význam držať pri živote. Dôležité je sústrediť sa na integráciu Číny a Ruska do novej konfigurácie svetových vzťahov, pre Američanov je veľmi dôležité predložiť zmes kompromisov, stimulov a odporu vo vzťahu k Číne a Rusku. Takisto Haass vyslovil veľmi zaujímavú myšlienku, podľa ktorej to, ako bude vyzerať 21. storočie bude závisieť vo veľkej miere od úspechu integračných snáh o začlenenie Ruska a Číny do novej konfigurácie svetových vzťahov.

Najtrpkejšia pilulka pre časť amerických elít v Haassovej analýze prichádza na konci jeho príspevku. Americké elity sa musia vyčistiť, potrebujú opätovne obnoviť svoj pozitívny image vo svete a doma. To sa dá dosiahnuť skrátením štátneho dlhu USA, znovuobnovením americkej infraštruktúry, zlepšením úrovne vzdelania, novými investíciami, novými sociálnymi programami, príchodom migrantov, ktorí budú prínosom pre USA a nie príťažou, radikálnou zmenou v zahraničnej politike. Súčasné americké protitrumpovské elity takejto sebareflexie žiaľ nie sú schopné, postupne však musí prichádzať k ich odstavovaniu od reálnej moci.

Na snímke americký prezident Donald Trump

Richard Haass otvorene hovorí, že pokiaľ budú USA polarizované a v americkej spoločnosti bude prebiehať mocenský zápas, nebudú sa koncepčne riešiť ním definované problémy, kolaps USA môže mať nepríjemnú podobu a dopad aj na medzinárodnú politiku. Za všetko sa platí, najmä za chyby a hlúposť. Za svoje chyby zaplatil ZSSR, teraz prichádza čas, že budú musieť platiť USA.

Národná hrdosť a pocit výnimočnosti sú veľmi dobrým narkotikom, ale veľmi zlým poradcom. Nezávisle od toho, ako sa budú správať súčasné americké elity, či budú otvorene odmietať analýzy odborníkov alebo nie, v článku Richarda Haassa rezonuje dôležité posolstvo. Elitní americkí analytici už otvorene hovoria o nemožnosti zachrániť starý svetový systém, postavený na americkej hegemónii.

Reklama

Keď sa rozpadol ZSSR a USA zvíťazili v Studenej vojne, Američania na demontáži ZSSR patrične zarobili. Existuje možnosť, že sa to bude opakovať aj  v opačnom garde.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali