Rezort financií chce udeľovať očkovacie prémie a pozrite sa, kto koľko dostane len za to, ak niekoho na očkovanie presvedčí. Situácia sa napriek avizovaným opatreniam zlepšuje, pendleri to však budú mať odteraz veľmi ťažké

Rezort financií chce udeľovať očkovacie prémie a pozrite sa, kto koľko dostane len za to, ak niekoho na očkovanie presvedčí. Situácia sa napriek avizovaným opatreniam zlepšuje, pendleri to však budú mať odteraz veľmi ťažké

Bratislava 30. júna 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Pixabay, TASR-Pavel Neubauer, Jakub Kotian)

 

Štát bude finančne odškodňovať ľudí za to, že sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Má sa tak diať cez očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus. Oba modely pomoci putujú do parlamentu cez pozmeňujúci návrh

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)

Matovič povedal, že na schéme motivácie k očkovaniu začalo ministerstvo pracovať zhruba pred mesiacom. Chce tak vyriešiť zaostávanie Slovenska v očkovaní.

Reklama

“Musíme odškodňovať ľudí za to, že urobia niečo, čo sa im nechce,” okomentoval Matovič s tým, že ide o verejný záujem všetkých obyvateľov SR.

Pri očkovacej prémii ide v podstate o lotériu. Vláda sa však ešte musí pre spustenie rozhodnúť.

Reklama

“Zákonná úprava bude hovoriť o tom, že by prebiehalo týždenné žrebovanie, na ceny v žrebovaní by mohli byť maximálne použité dva milióny eur týždenne,” vysvetlil minister s tým, že do žrebovania sa môžu zaradiť všetci očkovaní nad 18 rokov.

Takže aj ľudia, ktorí sa zaočkovali už dávnejšie.

Matovičova vízia spočíva v jednom veľkom losovaní týždenne, ktoré sa bude konať zrejme v televízii RTVS a pravdepodobne vždy v nedeľu. Popritom by chcel minister zaviesť aj každodenné losovanie pred siedmou hodinou v dňoch počas pracovného týždňa s menšími prémiami.

Čo sa týka sprostredkovateľského bonusu, ministerstvo by chcelo tento nástroj spustiť už od štvrtka (1. 7.), vláda to však ešte musí takisto odobriť. Ide o bonus pre sprostredkovanie očkovania hocikomu, kto sa dá zaočkovať od začiatku júla.

“To znamená, že aby ktokoľvek z nás, kto má schopnosť presvedčiť niekoho, aby sa zaočkoval, tak aby bol motivovaný za túto prácu, ktorú vykoná v prospech verejného blaha a verejného záujmu,” vysvetlil Matovič.

Reklama

Čiže ktokoľvek, kto presvedčí nezaočkovaného človeka, aby sa zaočkovať dal, bude mať nárok na finančnú odmenu vo výške podľa veku človeka, ktorému očkovanie sprostredkoval. Ak ide o človeka do 50 rokov, sprostredkovateľ môže dostať 30 eur, ak do 60 rokov, môže dostať 60 eur a pri senioroch nad 60 rokov pôjde o sumu 90 eur.

Fungovať to má cez webovú stránku vytvorenú ministerstvom financií. Všetci zaočkovaní nad 18 rokov, ktorí vakcínu dostanú v období od 1. júla do 31. októbra tohto roka a ktorí majú o tento príspevok záujem, sa môžu prihlásiť. Po overení im bude poskytnutý kód, ktorý odovzdá sprostredkovateľovi a ten si potom môže uplatniť nárok na príspevok.

Minister tvrdí, že je pripravený na kritiku o tom, že čo ak sa napríklad navzájom prihlásia ako sprostredkovatelia manžel a manželka.

“Nech sa páči,” reagoval Matovič s tým, že štát to reálne nevie odkontrolovať.

 

Reklama

 

 

Od štvrtka zostane 120 mobilných odberových miest, vykonávať budú PCR testy

Antigénové mobilné odberové miesta v stredu končia. Od štvrtka 1. júla zostane 120 mobilných odberových miest, vykonávať budú PCR testy. Kapacita týchto miest bude 30-tisíc testov, v prípade potreby sa však môže navýšiť. Na tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ Odboru verejného zdravotníctva, skríningu a prevencie Ministerstva zdravotníctva SR Tomáš Kúdela.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vysvetlil, že cieľom nového systému testovania je motivácia ľudí k očkovaniu. Testovanie z medicínskych dôvodov, po kontakte s pozitívnym či pre deti do letných táborov bude naďalej hradiť štát. Na podujatia, kde je vyžadovaný PCR test, si ho však nezaočkovaní budú musieť zaplatiť sami.

Ako konštatoval epidemiológ Martin Pavelka, v prípade zhoršenia epidemickej situácie sa rozšíri zoznam aktivít, kde budú nezaočkovaní potrebovať PCR test. Diskutuje sa o tejto povinnosti v reštauráciách, krčmách, fitness centrách, plavárňach, hoteloch, múzeách a galériách, na hromadných podujatiach, športových tréningoch a obradoch okrem pohrebov.

„Ak som plne zaočkovaný, nemusím sa testovať,“ podotkol.

 

Dvojtýždňovej karanténe sa po príchode do SR vyhnú len plne zaočkovaní

Cestovný semafor sa zmení od 9. júla. Pravidlá pre príchod na Slovensko budú po novom závisieť od toho, či je človek zaočkovaný alebo nie. Ruší sa tak rozdelenie krajín podľa ich rizikovosti z pohľadu epidemiologickej situácie. Vyplýva to z návrhu aktualizácie cestovného semafora z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý v stredu schválila vláda. Zmenou v cestovnom semafore sa má minimalizovať import delta variantu.

karantena
Ilustračný obrázok

Za plne zaočkovanú osobu sa bude pri prechode slovenskými hranicami považovať ten, kto je 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Sputnik V). Taktiež to budú osoby, ktoré sú dva týždne po podaní jednodávkovej vakcíny (Johnson & Johnson). Ďalej to budú ľudia, ktorí sú 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19. Všetko bude platiť jeden rok, uvádza sa v návrhu.

Zaočkovaní ľudia sa podľa rezortu budú musieť po prekročení hraníc preukázať potvrdením o očkovaní, a to tzv. GreenPassom, prípadne národným očkovacím certifikátom s QR kódom.

Reklama

Ostatné, nezaočkované osoby sa budú musieť po prekročení hraníc povinne registrovať v systéme eHranica a absolvovať 14-dňovú karanténu. Cestujúci by mal mať možnosť urobiť si RT-PCR test najskôr na piaty deň karantény, vyplynulo to z vyjadrení štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa. V prípade negatívneho výsledku môže osoba túto karanténu opustiť hneď, ako jej je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku.

Výnimku z karantény budú mať aj ľudia s prvou dávkou vakcíny. Bude pre nich tiež platiť prechodné obdobie do 9. augusta. Klus poznamenal, že ide napríklad o vakcínu od AstraZenecy, na ktorej druhú dávku sa čaká 10 týždňov.

“Viacerí teraz dobiehajú druhé očkovanie z mája/júna a mali by tak stihnúť lehotu do 9. augusta. Ak majú medzi tým naplánovanú dovolenku, nahliada sa na nich ako na zaočkovaných, čiže sa môžu vrátiť bez podmienok,” povedal Klus.

Aktualizovaný cestovný semafor ponúka pendlerom prechodné obdobie na zaočkovanie. Pendleri by mali môcť prejsť hranicami s RT-PCR testom, ktorý nebude starší ako sedem dní. Klus predpokladá, že od 9. augusta sa budú pendleri riadiť režimom pre plne zaočkované a ostatné osoby.

Martin Klus
Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Martin Klus (SaS)

Nezaočkované deti do 12 rokov sa budú podľa ministerstva zdravotníctva riadiť tými istými podmienkami ako ich rodičia.

Reklama

Nezaočkované deti od 12 do 18 rokov sa budú riadiť tými istými karanténnymi podmienkami ako ich rodičia za podmienky, že boli zaočkované aspoň prvou očkovacou dávkou. Od 9. augusta by sa deti od 12 do 18 rokov mali riadiť režimom pre plne zaočkované a ostatné osoby, priblížil Klus.

Úlohou cestovného semafora je minimalizovať import nových prípadov infikovaných delta variantom a oddialiť časový bod, keď sa tento variant stane na Slovensku dominantným a začne sa nekontrolovane šíriť v komunitách.

“Cieľom aktualizovaného cestovného semafora je výlučne limitovať importy v najvyššej dosiahnuteľnej miere. Aktualizovaný cestovný semafor a aktívna kontrola hraníc majú zmysel len vtedy, ak dokážeme takto získaný čas progresívne využiť na akcelerované zaočkovanie obyvateľstva, výsledkom čoho bude merateľné zmiernenie počtu hospitalizácií a mortality počas tretej epidemickej vlny,” skonštatovalo ministerstvo.

Zoznam rizikových krajín zverejní MZ a ministerstvo zahraničných vecí každý týždeň po konzultácii s konzíliom odborníkov. Systém rizikovosti krajín bude mať pre ľudí iba odporúčací charakter.

 

Reklama
Slováci už môžu žiadať a používať Digitálne COVID preukazy EÚ

Slováci už môžu žiadať a používať Digitálne COVID preukazy Európskej únie (EÚ). Ľudia si o ne môžu požiadať cez internet a uložiť ich do štátnej aplikácie GreenPass vydanej spoločnosťou Slovensko IT. Preukazy sú vydávané v súlade s technickou špecifikáciou a nariadením EÚ tak, aby mohli byť akceptované a overené v tzv. “rámci dôvery”, v ktorom sú zapojené všetky členské štáty EÚ. Spustenie oznámili v stredu na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský

Digitálny COVID preukaz EÚ je digitálnym osvedčením, ktoré bude uznávané vo všetkých členských štátoch EÚ a je potvrdením buď o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, o prekonaní tohto ochorenia alebo negatívneho výsledku testovania. Ako vysvetlil rezort zdravotníctva, využíva sa pri ňom QR kód. Preukaz je bezplatný a vydávaný v štátnom jazyku a angličtine. Vydáva sa v elektronickom aj papierovom formáte. Pôvodne prezentovaný názov bol tzv. greenpass či Zelený COVID pass.

Prvé takéto preukazy si Slováci začali nachádzať už počas víkendu vo svojich mailových schránkach. Doručované sú každému, kto už mal vydaný dočasný očkovací certifikát. Od pondelka (28. 6.) je o ne možné požiadať na stránke korona.gov.sk.

Takéto digitálne preukazy je možné uložiť do aplikácie pripravenej rezortmi zdravotníctva a informatizácie. Dajú sa tiež uložiť do viacerých mobilných aplikácií, napríklad aj aplikácií zdravotných poisťovní.

Ako vysvetlil generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Pavol Capek, centrum ich vydáva na základe informácií z vakcinačných centier a mobilných odberových miest. V súčasnosti sú vydávané tri typy preukazov. Prvý typ je potvrdenie o očkovaní, druhý je potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 v posledných 180 dňoch a tretím je potvrdenie o vykonaní testu.

Pavol Capek
Na snímke šéf Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Pavol Capek

Doplnil, že na získanie digitálneho COVID preukazu EÚ sa občania musia prihlásiť do samoobslužného portálu. Po overení prihlásenia si môžu vybrať, ktorý preukaz požadajú zaslať, a môžu si požiadať aj o automatické zasielanie. NCZI zároveň v pondelok všetkým obyvateľom, ktorí sú v systéme Moje ezdravie, teda tým, ktorí boli na testovaní či vakcinovaní, opätovne rozposlalo ich COVID-19-passy. Ide o 9-miestny alfanumerický identifikátor, ktorý slúži na prihlásenie sa do portálu v systéme Moje ezdravie, kde sú všetky dáta o testovaní či vakcinácii. Slúži na identifikáciu osôb pri žiadosti o vydanie Digitálneho COVID preukazu EÚ.

V mobilných aplikáciách budú mať žiadatelia možnosť automatického posielania nových preukazov, rovnako tak túto možnosť môžu využiť cez formulár na stránke korona.gov.sk. V opačnom prípade si musia o nový Digitálny COVID preukaz EÚ požiadať po každej zmene. Teda najskôr 24 hodín po podaní očkovacej látky či po testovaní.

Reklama

 

Epidemická situácia na Slovensku sa však napriek avizovaným drakonickým opatreniam a diskriminácii nezaočkovaných naďalej výrazne zlepšuje. Oproti minulému týždňu klesol priemerný denný počet prípadov o 40 %. Hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 je 120, ventilovaných je 11 osôb

Matej Mišík
Na snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík

Dynamika poklesu sa po minulotýždňovom spomalení mierne zrýchlila, trend na Slovensku je tak zatiaľ pozitívny. Na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík.

Situácia v okolitých krajinách je veľmi dobrá, vyššie počty prípadov nákazy evidujú v Španielsku a niektorých oblastiach Francúzska. Vo veľkej časti Európy počty infikovaných klesajú, s výnimkou Portugalska.

Aspoň prvou dávkou vakcíny je na Slovensku zaočkovaných 36 % obyvateľov, plne zaočkovaných je 28 % ľudí.

„V tomto týždni sa primárne podávali druhé dávky vakcín, nárast medzi prvými dávkami bol o niečo nižší,“ konštatoval Mišík.

Vo vekovej kategórii 70- až 80-ročných sa zaočkovanosť blíži k 70 %. Na druhej strane je však ešte približne 900-tisíc ľudí vo veku nad 50 rokov, ktorí zaočkovaní nie sú.

Reklama

Naďalej sa výrazne prehlbujú aj regionálne rozdiely v zaočkovanosti. Podľa okresov bydliska sa zaočkovanosť prvou dávkou pohybuje od 24 do 55 %, pri druhej dávke je to od 19 do 45 %. V čakárni na očkovanie čaká aktuálne 50-tisíc osôb, vo veľkej väčšine okresov sa však čakáreň vyprázdňuje rýchlo.

Ako dodal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, do očkovania v ambulanciách sa prihlásilo už 290 lekárov. Rezort chce tlačiť aj na očkovanie marginalizovaných komunít mobilnými tímami.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali