Bezprecedentné odhalenie. “Záleská a Tódová v jednej hotelovej izbe”. Politológ: Úniky zo spisov sú vážnym trestným činom

Bezprecedentné odhalenie. “Záleská a Tódová v jednej hotelovej izbe”. Politológ: Úniky zo spisov sú vážnym trestným činom

Bratislava 6. augusta 2023 (HSP/Foto:Facebook Martina Daňa)

Aktualizované 7. augusta o 11:00

Novinár Martin Daňo zachytil na spoločných fotografiách sudkyňu Špeciálneho trestného súdu Pamelu Záleskú a reportérku liberálneho Denníka N Moniku Tódovu. Podľa Daňa ide o fotoreport z ich spoločných dovolenkových chvíľ v slovenských horách

Monika Tódová a Pamela Záleská
Na snímke Monika Tódová a Pamela Záleská

“Dnes tesne pred 9. hodinou ráno som natrafil na niečo šokujúce – novinárka Monika Tódová z Dennika N a Pamela Záleská (sudkyňa ŠTS, o ktorej novinárka často píše a od nej zrejme zo spisov čerpá informácie) boli spolu v jednej izbe na víkend v Tatrách,” informoval Daňo s tým, že na rovnakom mieste tiež strávil noc.

Reklama

Investigatívny novinár z organizácie GINN podotkol, že ráno, keď zaznamenal Záleskú s Tódovou, zostal “šokovaný”. “Musel som sa rýchlo z miesta vzdialiť, lebo som dostal hrozby a už som v bezpečí a pracujem… Moje odhalenie zmení chod mnohých vecí, som si istý. Spadlo mi to ako z neba…” Komentoval ďalej Martin Daňo.

V nedeľu večer na Facebooku doplnil, že novinárku Tódovú a sudkyňu Záleskú zachytil aj ako spolu odchádzajú z jednej izby. “Po výlete v Tatrách (Vila Zvonica, Nová Lesná, 6. augusta 2023. Táto izba ako jediná nemá v celom zariadení číslo a zrejme slúži na anonymné ubytovávanie “priateľov” majiteľa,” doplnil.

Reklama

 

 

 

 

Reklama

Blaha: Záleská je kľúčová v prípadoch ako Lučanský či Kováčik

“Toto nevyzerá na bežnú nedeľu. Už ste videli, s čím prišiel novinár Martin Daňo? Vraj načapal v Tatrách Moniku Tódovú a Pamelu Záleskú, ako spali na jednej hotelovej izbe. Večer má k tomu zverejniť video. Ak sa toto potvrdí, tak to zatrasie celým Slovenskom. A nie preto, že dámy si spolu užívali romantické chvíle na hotelovej izbe, to je ich vec. Ale Záleská je sudkyňa, ktorá poslala do väzby nevinného Milana Lučanského – toho Milana Lučanského, do ktorého Tódová v Denníku N nechutne útočila. Náhoda?” Vyjadril sa v nedeľu na Telegrame poslanec Smeru-SSD Ľuboš Blaha.

Doplnil, že sudkyňa Záleská bez vypočutia svedkov protistrany poslala bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na 14 rokov do basy. “Toho Dušana Kováčika, ktorého Tódová roky ohovárala v Denníku N. Náhoda? O Tódovej sa hovorí ako o Lipšicovej opičke. Mončiči. Ak sa ukáže, že spolitizovaný šéf špeciálnej prokuratúry Lipšic, liberálna novinárka z denníka, ktorý vlastnia milionári z Esetu Tódová a kontroverzná sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Záleská tvoria organizovanú skupinu a dohadujú svoje útoky na politikov, tak to bude peklo.”

 

Para súhlasí s tým, že ide o škandál

Popredný advokát Marek Para súhlasí s tým, že pri tomto odhalení ide o “škandál”.

“Dňa 30. júna 2023 som totiž podal námietku zaujatosti proti samosudkyni ŠTS Mgr. Pamele Záleskej v konkrétnej trestnej veci. Súčasťou námietky je aj jej vzťah s redaktorkou Denníka N, ktorá svojimi nenávistnými článkami zasiahla prezumpciu neviny môjho klienta a prezentovala ho vopred ako vinného, čo v prípade blízkeho vzťahu vylučuje Mgr. Pamelu Záleskú z vykonávania úkonov v danej trestnej veci!”

Reklama

Para si myslí, že je “absolútne neuveriteľné”, že dodnes o jeho námietke nekonala a práve dovolenkuje s jej “asi partnerkou” Monikou Tódovou.

 

Tomáš Taraba hovorí o potrebe zrušenia ŠTS a ÚŠP

Podľa poslanca NR SR Tomáša Tarabu ide o potvrdenie, že špecializované inštitúcie v podobe špecializovanej prokuratúry a špecializovaného trestného súdu sú skompromitované inštitúcie, ktoré podľa jeho názoru treba okamžite rozpustiť.

“Spoločné dovolenkovanie Záleskej a Tódovej, ktorá v článkoch likvidovala povesť a prezumciu neviny obvinených, o ktorých rozhodovala jej kamoška Záleská, by mali okamžite preveriť všetky rozsudky, v ktorých rozhodovala Záleská a nevylúčila sa zo zaujatosti. Rovnako by okamžite mala Záleská podstúpiť vyšetrovanie, či v minulosti tak častá nadmerná informovanosť pani Tódovej nepramenila práve v úniku informácii od Záleskej. A či sa ona o ne nedelila s Tódovou na spoločných dovolenkách a možno aj v spoločnej posteli. Len pripomínam, že táto krásavica mala rozhodovať aj o väzbe Fica, keby poslankyne Tabak a Hatráková sa nechali zlomiť a parlament by ho vydal.”

 

Chmelár: Kauza na úrovni Skupinky

Škandál, v rámci ktorého investigatívny publicista Daňo odhalil spoločný pobyt redaktorky Tódovej a sudkyne Záleskej na hotelovej izbe v Tatrách, je podľa politológa Eduarda Chmelára najväčšou novinárskou aférou od čias kauzy “Skupinka“. Pripomína, že do kauzy “Skupinka” bol tiež zapletený súčasný redaktor Denníka N Martin Šimečka.

“Mlčanie médií hlavného prúdu jej dôsledky iba zhoršuje. Hádam každý príčetný človek chápe, že tu nejde o súkromný život dvoch žien. Táto kauza je oveľa vážnejšia ako sa na prvý pohľad môže zdať. Pripomínam, že keď Súdna rada v marci tohto roka prerokovávala sťažnosť na sudkyňu Pamelu Záleskú, tá sa doslova vyhýbala odpovedi na otázku, aký je jej vzťah k novinárke Tódovej. Sudkyňa Záleská, ktorá čelí neustálym obvineniam zo zaujatosti, otázku neustále bagatelizovala a zosmiešňovala, hoci jej podstata bola vážna a obsahovala podozrenie, že z trestného spisu unikali na dennej báze informácie, ktoré okamžite zverejňoval Denník N. Pripomínam, že ide o trestný čin.”

Chmelár uviedol, že sa nechce zaoberať trestnoprávnou rovinou aféry. “Tú nech preverí prokurátor. Apelujem však na novinársku komunitu s už aj tak zlou povesťou, že ak nechcú zničiť posledné zvyšky svojej dôveryhodnosti, mali by sa okamžite dištancovať od takýchto neetických a protiprávnych manierov svojej kolegyne. Teraz nie je vhodný čas na falošnú stavovskú solidaritu, nie je vhodný čas na mlčanie, zľahčovanie alebo zatĺkanie problému. Seriózni novinári a seriózne médiá v tomto prípade nemajú inú možnosť ako dištancovať sa od celej záležitosti a očistiť svoje meno. Takéto úzke prepojenia novinárky a sudkyne sú pre dôveryhodnú žurnalistiku neprípustné. A na serióznosti médiám nepridáva ani to, že mainstream o tomto škandále mlčí a informácie prináša alternatíva. Je to zároveň ďalší dôkaz, prečo treba k prebiehajúcim súdnym sporom, ktoré sú čoraz jasnejšie spolitizované, pristupovať s maximálnou opatrnosťou a zdržať sa unáhlených verdiktov o vine či nevine.

“Právny štát nevybudujeme protiprávnymi prostriedkami. Spravodlivosť nedosiahneme nespravodlivými praktikami. Zákonnosť nepresadíme nezákonnými opatreniami. Ak musel novinár Peter Tóth po odhalení, že bol agentom a dokonca námestníkom riaditeľa SIS odísť z redakcie denníka Sme, redaktorka Monika Tódová by mala za porušenie pravidiel novinárskej etiky a možno aj zákona dostať hodinovú výpoveď. Inak sa všeobecná nedôvera v spoločnosti bude iba prehlbovať.”

 

Reklama

Poslanec Podmanický: Existuje oprávnená pochybnosť o nestrannosti sudkyne

Podľa Jána Podmanického zo Smeru-SSD je namieste otázka, kto vlastne na Slovensku uniesol právny štát. “Klebeta o úzkom prepojení vplyvnej hlavnoprúdovej novinárky a známej špeciálnej sudkyne, ktorá už dlhšie poletovala v politickom povetrí, sa v upršané nedeľné dopoludnie potvrdila. Mohol vraj za to hustý dážď, vďaka ktorému sa novinár Martin Daňo rozhodol nepokračovať vo svojej ceste a na noc sa ubytoval v tom istom tatranskom hoteli, ako spomínaná elitná dvojica. Každý, kto už Martina Daňa stretol, vie, že je v každej situácii ovešaný kamerami a mikrofónmi, a tak vznikol virálny záznam, ktorého technická kvalita už na prvý pohľad prevyšuje kvalitu iných nahrávok, ktoré verejnosť pozná a sú z dielní orgánov činných v trestnom konaní, prípadne tajných služieb.”

“Vzťah oboch elitných protagonistiek je ich súkromná vec. Problém, ktorý sa týka verejnosti však spočíva v niečom inom, a je to zásadná vec: jednoznačne sa potvrdilo blízke prepojenie medzi novinárkou, ktorá otvárala a riešila najvážnejšie politické a právne kauzy a sudkyňou, ktorá tieto prípady rozhodovala.”

Mnohí si teraz podľa Podmanického budú klásť otázky, či zdrojom dobre informovanej novinárky Moniky Tódovej nebola jej priateľka sudkyňa Pamela Záleská. “A je správne, aby sa toto podozrenie vyšetrilo. Vynášanie informácii zo spisov je totiž trestné. To však nie je v tomto prípade ten najvážnejší problém. Škandál mimoriadneho rozsahu spočíva v tom, že sudkyňa Záleská rozhodovala trestné veci, z ktorých mala byť vylúčená. Článok 46 Ústavy SR garantuje každému právo na nestranný a spravodlivý súd. Toto právo spočíva aj v tom, že sudca, ktorý rozhoduje trestnú kauzu, musí byť nezaujatý. Pritom nejde len o to, že sudca nie je s prípadom nijako prepojený. Európsky súd pre ľudské práva viackrát zdôraznil, že nestačí, aby bol sudca subjektívne nestranný, ale musí sa taký aj objektívne javiť v očiach strán.”

Poslanec Ján Podmianický dodal, že sudkyňa Záleská rozhodovala mnohé prípady, v ktorých jej kamarátka novinárka Tódová z Denníka N obvineného odsúdila dávno predtým, než daný prípad prišiel na súd. “Čiže, existuje oprávnená pochybnosť nielen o objektívnej nestrannosti sudkyne, ale aj o jej subjektívnej nezaujatosti. Alebo inými slovami: aký väčší prípad zaujatosti sudcu môže existovať? Alebo ešte inak: predstavte si, že máte konflikt so susedom. Potom sa dozviete, že váš prípad bude rozhodovať sudca, ktorý chodí s vaším susedom na dovolenky. Budete veriť v spravodlivý proces?”

“Závažnosť nedeľného odhalenia novinára Martina Daňa spočíva teda v tom, že všetky prípady, v ktorých rozhodovala sudkyňa Záleská, a ktorým sa v Denníku N hĺbkovo venovala jej kamarátka Monika Tódová, musia byť nanovo posúdené z hľadiska splnenia požiadavky na spravodlivý proces. Len teraz sa ešte roztrhne vrece s podaniami voči desiatkam rozsudkov samosudkyne Záleskej…”

Reklama

Na záver podotkol, že dôvera verejnosti v rozhodovanie súdov dostala vážny úder. “Po tom, čo minulý týždeň sudca Najvyššieho súdu JUDr. Kliment oznámil verejnosti, že nemieni rešpektovať Ústavný súd, ktorý v náleze vyjadril pochybnosti o jeho nestrannosti (z dôvodu, že JUDr. Kliment rozhodoval prípad, na ktorom pracoval jeho synovec prokurátor Repa) je na mieste otázka, či naozaj nejde o úplný rozpad justičného systému na Slovensku. Nedeľné odhalenie novinára Martina Daňa, aj minulotýždňové stanovisko sudcu Klimenta len podporujú čoraz viac rozšírený názor, že na Slovensku skutočne existuje organizovaná skupina novinárov, policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorá uniesla spravodlivosť a ľudí kriminalizuje na základe politickej objednávky.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:30

Strana katalánskych socialistov (PSC) sa stala víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v španielskom autonómnom spoločenstve Katalánsko. Podľa exit pollu verejnoprávnej televízie RTVE získala v 135-člennom parlamente 27,1 percenta hlasov a 37 – 40 kresiel.

Na druhom mieste podľa exit pollu skončila separatistická strana Spoločne za Katalánsko (Junts) s 22 percentami a 33 – 36 mandátmi.

Včera 19:59

Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že v koordinácii s USA otvorila nový hraničný priechod do pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci. Informovala o tom agentúra Reuters a denník Times of Israel.

Vybudovaný bol s cieľom zvýšiť objem pomoci dopravenej pre civilistov v Pásme Gazy, do jeho severných oblastí.

Včera 19:54

Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala v nedeľu v Drážďanoch ocenenie, ktoré posmrtne udelili jej manželovi. Drážďanskú cenu mieru dotovanú sumou 10 000 eur jej odovzdali na ceremónii v miestnom divadle, informuje agentúra DPA.

Drážďanská mierová cena sa od roku 2010 udeľuje ľuďom za ich výnimočný prínos k mieru či medzinárodnému porozumeniu.

Navaľná prevzala v Drážďanoch cenu mieru, ktorú posmrtne udelili jej manželovi
Na snímke Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala v nedeľu 12. mája 2024 v Drážďanoch ocenenie, ktoré posmrtne udelili jej manželovi
Včera 19:37

V noci možno očakávať prevažne jasnú oblohu, vietor má byť poväčšine slabý a teplota vzduchu rýchlo klesať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Včera 17:34

NATO sa rozhodlo zahrať svalmi pred dverami Ruska, aby dokázalo svoju jedinečnosť.

V rámci najväčšieho cvičenia od čias studenej vojny usporiadalo NATO demonštráciu sily na prahu Ruska. Manévre boli adresované Vladimirovi Putinovi uprostred prebiehajúceho ukrajinského konfliktu, uvádza denník Daily Mail.

V Estónsku 82 britských a 60 amerických výsadkárov cvičilo výsadok z troch amerických dopravných lietadiel C-17. Ich výcvik je súčasťou série pozemných, vzdušných a námorných operácií v rámci cvičenia „Resilient Defender“, ktoré vykonáva všetkých 32 krajín NATO v rôznych regiónoch – od Arktídy až po Stredomorie, vysvetľuje publikácia.

Demonštrácia jednoty aliancie prišla po tom, ako Rusko zintenzívnilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti. Sprevádzalo ju aj nové kolo napätia medzi NATO a Moskvou po tom, ako Londýn vyhostil svojho vojenského atašé a obvinil ho zo špionáže, uviedol Daily Mail.

Včera 17:09

Oblasť na hraniciach Mexika a Guatemaly zasiahlo v nedeľu ráno zemetrasenie s magnitúdou 6,4. Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 75 kilometrov pod zemským povrchom, uviedol americký geologický úrad USGS. Informovali agentúry AP a Reuters.

Mexické úrady podľa televízie CNN Espaňol hlásili menšie škody na budovách a niekoľko zosuvov pôdy.

Včera 16:41

Na 35 034 stúpol počet obetí vojny v Pásme Gazy, ktorá trvá už viac ako sedem mesiacov. Uviedlo to v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:37

Tuniské orgány v nedeľu nariadili zadržanie dvoch novinárov, Borgena Baseho a Murada Zegidiho, za kritické vyjadrenia o vláde, informuje AFP na základe vyjadrení právnika.

Včera 15:08

Svetové ceny pšenice vzrástli na najvyššiu úroveň od augusta 2023, uvádza agentúra Bloomberg.

Analytici pripisujú rast cien poveternostným podmienkam, najmä mrazom v Rusku, a predpovedajú ďalšie zdražovanie obilnín.

Publikácia píše, že ceny začali rásť, pretože zlé počasie a vojna by mohli znížiť svetové zásoby pšenice, ktoré sú na najnižšej úrovni za takmer desať rokov.

Veľmi dobrá úroda v krajinách čiernomorskej panvy (predovšetkým na Ukrajine a v Rusku) dlho držala svetové ceny pod kontrolou. A cena pšenice zostala o polovicu nižšia ako rekordná hodnota z roku 2022. Teraz však futures dosiahli maximum od augusta, uvádza agentúra Bloomberg.

vývoj cien pšenice
Vývoj cien pšenice
Včera 13:39

Južná Kórea pripravuje balík stimulov pre investície a výskum v oblasti čipov v hodnote viac ako 10 biliónov KRW (6,79 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Minister financií Choi Sang-mok v nedeľu uviedol, že vláda čoskoro zverejní podrobnosti balíka, ktorý sa zameriava na celý dodávateľský reťazec v rámci polovodičov.

Včera 12:10

Ceny zlata sa na konci týždňa výrazne posilnili. Podporili ich očakávania, že americká centrálna banka (Fed) začne uvoľňovať menovú politiku.

Májový kontrakt na zlato si v piatok (10. 5.) pripísal 35,20 USD alebo 1,51 % a uzavrel na 2367,40 USD (2196,31 eura) za uncu (31,1 gramu). Za celý týždeň si kontrakt polepšil takmer o 3 %.

Včera 12:06

Ceny ropy v piatok (10. 5.) klesli o viac ako 1 %. Vyhlásenia predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) totiž signalizovali, že úrokové sadzby zostanú vysoko dlhšie, než sa doteraz očakávalo, čo by mohlo utlmiť dopyt po rope. Informovala agentúra Reuters.

Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok klesol o 1,09 USD alebo 1,30 % na 82,79 USD (76,81 eura) za barel (159 litrov). Americká ľahká ropa WTI s júnovým kontraktom uzavrela so stratou 1 USD alebo 1,26 % na 78,26 USD za barel.

Včera 12:04

Silný dážď spôsobil v indonézskej provincii Západná Sumatra zosuvy pôdy, v dôsledku ktorých prišlo o život najmenej 28 ľudí. Štyria sú stále nezvestní, uviedli v nedeľu miestne úrady. Správu priniesli agentúry Reuters a AFP.

Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) vydal vyhlásenie, že povodne od sobotného večera spôsobili bahenné záplavy v piatich okresoch kraja Tanah Datar.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali