Dôležitý odkaz pre “kandidáta vojny” – Ivana Korčoka

Dôležitý odkaz pre “kandidáta vojny” – Ivana Korčoka

Bratislava 27. marca 2024 (HSP/Facebook/Foto:Screenshot Facebook video)

 

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas SD) na sociálnej sieti uverejnil video, v ktorom zhrnul postoje prezidentského kandidáta Ivana Korčoka k rôznym vojenským konfliktom

Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD)
Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD)

Ivan Korčok totiž súčasného ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka upozornil na to, že by si mal pozrieť kompetencie prezidenta. Prezident nerozhoduje o vyslaní slovenských vojakov do zahraničia – to je právomoc vlády a parlamentu. „Veľmi pekne vám ďakujem za upozornenie, som právnik a slovenskú Ústavu veľmi dobre poznám,“ odpovedal mu Eštok.

Reklama

„Vy sa však žiadnym videom nevykrútite zo zodpovednosti za svoju minulosť,“ uviedol minister a dodal, že práve minulosť prezidentského kandidáta napovedá o tom, čo od neho môžeme čakať v budúcnosti pri plnení svojej funkcie.

„Musíte uznať, že pri vrchnom veliteľovi slovenských ozbrojených síl – ktorým je práve prezident Slovenskej republiky – je jeho vzťah k vojne a mieru pre občanov mimoriadne dôležitý,“ pokračoval Šutaj Eštok.

Reklama

 

“Takto sa krútite celú kampaň”

„Poviem to úplne na rovinu pán Korčok: Vy ste prezidentom vojny,“ uviedol. „ A vôbec to nehovorím len s ohľadom na možnú eskaláciu konfliktu na Ukrajine,“ pokračoval. Dodal, že čo sa týka otázok o Ukrajine kandidát sa len vykrúca a odpovedá tak ako obvykle – diplomaticky.

„Najprv vládu rozhorčene kritizujete, že nevyšle na Ukrajinu ani jedného slovenského vojaka…. A potom, zrazu, keď dostanete od ľudí svoje, sa rýchlo otáčate a tvrdíte, že : Veď ani vy!,“ povedal minister.

„Mimochodom, takto sa krútite celú kampaň. A vaši podporovatelia jasajú, aké máte jasné postoje. No pravdaže,“ uviedol Šutaj Eštok a zopakoval : „Vy ste, pán Korčok, prezidentom vojny. A ste ním preto, ako o vojne uvažujete ako vojenské zásahy obhajujete….A čo ste pre ne v minulosti urobili.“

 

Reklama

Rád vám to pripomeniem

„Presne pred 25 rokmi spustilo NATO bombardovanie bývalej Juhoslávie a Dzurindova vláda mu k tomu poskytla slovenský vzdušný priestor,“ povedal. „ Áno, to je ten pán Dzurinda, ktorý tu rozpredal do zahraničia všetko čo nebolo priskrutkované… Ktorému ste robili štátneho tajomníka a s ktorým ste sa tešili počas vašej volebnej noci ,“ uviedol.

„Pri bombardovaní Juhoslávie, v rozpore s medzinárodným právom, prišlo o život tisícky civilistov. A viete čo dnes o tomto vojnovom čine hovoríte vy, pán Korčok?,“ položil otázku minister. „ Bolo to správne rozhodnutie,“ povedal vtedy Ivan Korčok.

Eštok pokračoval konfliktom z roku 2003, keď Spojené štáty americké, opäť v rozpore s medzinárodným právom, zaútočili na Irak. „Po boku Američanov bojovali v púšti aj Slováci. Slovákov tam poslala zase druhá Dzurindova vláda s vami ako štátnym tajomníkom ministerstva zahraničia,“ povedal. „A čo dnes hovoríte o tomto vojnovom kroku vy, pán Korčok ?,“položil znova tú istú otázku. „Vtedy, v tom momente, to bol správny krok,“ odcitoval slová prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.

Len pred pár mesiacmi sa v Gaze odohral odporný teroristický útok, ktorý vyvolal masívnu izraelskú vojenskú odozvu, opäť s tisíckami civilných obetí. „ A čo ste povedali na túto vojnovú odpoveď vy, pán Korčok?,“ opýtal sa znova. „ Ja ju považujem za legitímnu,“ citoval Korčoka.

„A teraz si do kontextu týchto vyjadrení – týchto vašich vyjadrení – dajme to, čo ste robili ako minister zahraničných vecí počas vojny na Ukrajine aj s celou Hegerovou vládou,“ uviedol Eštok. „ Vy ste tam odovzdali takmer celú strategickú výzbroj slovenskej armády! Nevadilo vám, že ste Slovensko ponechali bez ochrany! Hlavne že vás vo Washingtone a Bruseli pekne poťapkali po pleci ! Robili ste to spoločne z vojnovými štváčmi: Naďom, Hegerom či Šeligom, s ktorými ste sa tak srdečne objímali počas vašej volebnej noci ! S tými, ktorých chcete po vlaňajšom volebnom výprasku vrátiť späť do politiky, pán Korčok !,“rozhorčil sa minister.

Reklama

„Pán Korčok, vy ste človekom vojny. Verím, že prezidentom vojny nebudete len z jedného dôvodu – že mierumilovný slovenský národ si takéhoto človeka za prezidenta a vrchného veliteľa ozbrojených síl jednoducho nezvolí,“ povedal minister vnútra v závere videa.

Video Matúša Šutaja Eštoka si môžete pozrieť tu :

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE

Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali