Dohoda sľubuje, že porazí Rusko

Dohoda sľubuje, že porazí Rusko

Bratislava 10. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

“Je nám to obom úplne jasné: Ukrajina musí túto vojnu vyhrať. Ak Ukrajina prehrá, prehráme všetci” – takéto slová počuť zo Západu neustále. Tentoraz ich však napísali ministri zahraničných vecí Veľkej Británie a Francúzska David Cameron a Stéphane Séjourné pri veľmi príznačnej príležitosti: pri príležitosti 120. výročia založenia Dohody. A toto spojenie dáva konfliktu, ktorý sa v týchto dňoch odohráva medzi Ruskom a Západom, ten správny rozmer, píše Petr Akopov pre Ria Novosti

David Cameron
Na snímke britský minister zahraničných vecí David Cameron

V Rusku sa Dohoda vníma najmä ako dohoda, ktorú tvorili Veľká Británia, Francúzsko a Rusko, a ktorá viedla k prvej svetovej vojne, a katastrofe, ku ktorej došlo následne v Rusku. Pre Západ je však Dohoda francúzsko-britským spojenectvom – vtedy, na začiatku XX. storočia, sa stala rozhodujúcim krokom k celosvetovej vojne. V apríli 1904 Paríž a Londýn po prvý raz po mnohých rokoch uzavreli dohodu, ktorá sa formálne týkala vymedzenia sfér vplyvu a záujmov v kolóniách, ale všetci pochopili, že v skutočnosti išlo o zmenu mocenskej rovnováhy v Európe a vo svete ako celku. Dve hlavné vojenské mocnosti sa zblížili z určitého dôvodu – obávali sa Nemecka. Nemci v tom čase nemali v pláne podmaniť si Európu silou, ale Londýn videl, že Nemecko, ktoré naberá na sile, sa pre nich potenciálne stáva nebezpečným konkurentom, ktorý potrebuje nie životný, ale určite obchodný a geopolitický priestor.

Reklama

Ktorý mu Veľká Británia, mocnosť číslo jeden, nemienila prenechať alebo sa oň dokonca len podeliť. Preto bolo potrebné Nemecko zastaviť. Dokonca nie Nemecko, ale Nemcov – pretože druhý nemecký štát, Rakúsko-Uhorsko, bol v spojenectve s Reichom. Nemecká hegemónia v Európe nebola na programe dňa, ale práve jej potenciál Britov veľmi znepokojovala. Bolo potrebné zraziť Nemecko na lopatky, a na to sa ideálne hodilo Francúzsko – večný rival Britov na kontinente.

Francúzi túžili po pomste za rok 1871, chceli získať späť Alsasko a Lotrinsko – a konkurovali Nemcom nielen v Európe, ale aj v kolóniách. Tým, že sa Anglicko stalo spojencom Francúzska, získalo oveľa viac než len francúzsku armádu: získalo možnosť vtiahnuť Rusko do protinemeckej kombinácie. Koniec koncov, Rusi boli spojencami Francúzov od roku 1891, keď cisár Alexander III. uzavrel s republikou zmluvu.

Reklama

Samotná anglo-francúzska dohoda z roku 1904 síce z Ruska účastníka Dohody neurobila, ale o tri roky neskôr bola uzavretá rusko-britská dohoda. Formálne sa venovala rozdeleniu sfér vplyvu v Afganistane, Iráne a podobne – v podstate však tvorila trojstrannú Dohodu. Od tohto momentu sa začalo odpočítavanie do svetovej vojny, na ktorej mala skutočný záujem len Veľká Británia. Rusko sa snažilo zachovať si možnosť voľby, ale zložitá spleť rozporov (predovšetkým na Balkáne) a nedôslednosť Mikuláša II. pri obhajobe myšlienky rusko-nemeckej harmónie to neumožňovali.

Rusi boli vtiahnutí do strašnej vojny, ktorá ich stála impérium, dynastiu a milióny obetí, ktoré sa ukázali ako nezmyselné: nielenže Rusi nedostali to, čo im bolo sľúbené (vrátane úžin), ale stratili svoju krajinu a boli vrhnutí do pekla občianskej vojny. V ktorej sa už Dohoda pokúšala konať na ruskom území vo vlastnom záujme – včerajší spojenec bol využitý, zradený a zabudnutý.

Preto aj samotný pojem “Dohoda – Ententa” má pre Rusov jednoznačne negatívny charakter: francúzsko-britská “srdečnosť” bola namierená proti nim v Krymskej vojne 1853 – 1855 a obrátila sa proti nim aj v prvej svetovej vojne. A keď Cameron a Séjourné teraz píšu, že “ruská agresívna vojna na Ukrajine trvá už tretí rok a má hlboký vplyv na európsku a euroatlantickú bezpečnosť” a že “cena za to, že teraz nepodporíme Ukrajinu, bude oveľa vyššia ako cena za boj proti Putinovi”, vieme presne, na čo narážajú:

“Musíme urobiť viac, aby sme porazili Rusko. Svet nás sleduje a bude nás súdiť, ak zlyháme.”

Na tom, že lídrom Západu sú teraz Spojené štáty, sa nič zásadné nemení: cieľom je, rovnako ako v roku 1904, eliminovať hrozbu z Východu. Hrozbou nie je Európa – bez ohľadu na to, čo sa hovorilo vtedy a čo teraz -, ale plány na svetovú hegemóniu Anglosasov. Na začiatku minulého storočia Nemci neohrozovali Francúzov ani Britov, ale ohrozovali projekt anglosaskej svetovej dominancie. Snažili sa ich eliminovať spojením s Rusmi. Po druhej svetovej vojne získali Anglosasi kontrolu nad väčšinou Európy a po samovražde ZSSR aj nad celou neruskou Európou. To im však nestačilo: museli si vziať aj časť ruských krajín – Ukrajinu. Kategoricky nie sú pripravení o ňu prísť, nie preto, že by ju naozaj považovali za svoju, teda za súčasť Európy, ale preto, že naďalej veria v silu a moc svojho globálneho projektu. Atlantického, anglosaského – ktorý v skutočnosti nemá nič spoločné so záujmami Európy ako takej. A každý, kto tento projekt spochybňuje, musí byť buď porazený a potom sa stane súčasťou Západu (ako sa to stalo s Nemeckom, ktoré sa predtým za Západ nepovažovalo), alebo izolovaný (tak dopadne Rusko, ak sa ho nepodarí rozdeliť).

Reklama

Tieto plány sú Rusom jasné a vôbec ich neprekvapujú – a oni nemáme inú možnosť, ako túto konfrontáciu s Dohodou – Ententou vyhrať. Britskí a francúzski ministri píšu, že svet ich odsúdi, ak prehrajú s Ruskom, ale v skutočnosti to svet bude považovať za znak úpadku anglosaskej globálnej hegemónie a nástupu nového sveta. A Rusom vysloví úprimné poďakovanie.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:29

Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

13:12

Generálny riaditeľ americkej automobilky Tesla Elon Musk počas návštevy v Číne dosiahol dohodu o niektorých kľúčových regulačných prekážkach, ktoré firme dlho bránili uviesť na trh najautonómnejšiu verziu svojho softvéru Autopilot v ázijskej krajine. To je priaznivý výsledok prekvapivej návštevy Muska v Pekingu.

13:05

Najmenej 18 ľudí zahynulo a ďalších 32 utrpelo zranenia pri nedeľnej havárii autobusu neďaleko mexickej metropoly, uviedli miestne úrady.

12:55

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

12:41

Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde
12:33

Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady.

12:24

Úrady na gréckom ostrove Samos v pondelok uviedli, že z potápajúceho sa člna, ktorý vyplával z tureckého pobrežia, zachránili 25 migrantov. Jedna osoba zahynula.

12:14

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

11:55

Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní.

11:44

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo za tri mesiace. Analytici však očakávali ešte vyššiu mieru inflácie v dôsledku zdraženia plynu.

11:33

Švédska ekonomika za tri mesiace do konca marca vykázala pokles už v štvrtom kvartáli po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt (HDP) zmenšil o 0,1 %, teda rovnako ako v poslednom štvrťroku vlaňajška.

11:21

Najmenej 42 ľudí prišlo o život na juhu Kene, keď sa po silných dažďoch pretrhla hrádza priehrady v blízkosti mesta Mai Mahiu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali