Vládna koalícia nateraz stiahla návrh, ktorý umožňuje prevádzkovať služby len pre očkovaných. Na túto parlamentnú schôdzu ho nezaradí

Vládna koalícia nateraz stiahla návrh, ktorý umožňuje prevádzkovať služby len pre očkovaných. Na túto parlamentnú schôdzu ho nezaradí

Bratislava 1. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Jaroslav Novák)

 

Národná rada SR mala v piatok prerokovať návrh Vládneho zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia (Parlamentná tlač 614), v ktorom sa nachádzajú viaceré kontroverzné ustanovenia. Nateraz ho však stiahla

gastro restauracia terasa
Na snímke gastro prevádza v Bratislave

Podľa dôvodovej správy návrhu predkladaného Ministerstvom zdravotníctva SR, cieľom návrhu je zabezpečiť ústavne súladnú možnosť využitia tzv. digitálnych očkovacích preukazov (GreenPass) v rámci vnútroštátnych spoločenských a právnych vzťahov.

Reklama

Navrhovanou novelizáciou sa má upraviť možnosť Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZS) reflektovať GreenPassy, resp. zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení.

V Osobitnej časti dôvodovej správy návrhu sa nachádza ustanovenie o tom, že sa “zavádza zákonná možnosť zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ v tom smere, že a) zaočkovaní ľudia, b) tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a c) negatívne otestovaní ľudia, budú môcť po preukázaní sa GreenPassom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov (poskytovateľov), ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení všeobecne (pre všetkých) obmedzené pre vstup a vjazd osôb.”

Reklama

Podľa návrhu má ísť o “služby, ktoré sú rizikové – kde sa zhromažďujú ľudia a riziko šírenia nákazy ochorením COVID-19 (zohľadňujúc epidemiologické predikcie o šírení a nákazlivosti delta variantu) je väčšie – hromadné podujatia a prevádzky, kde sa zhromažďujú ľudia a napr. sa podávajú pokrmy a nápoje a pod.”

Rezort zdravotníctva ministra Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) dodáva, že zákonná možnosť prijať opatrenia „zvýhodňujúce“ očkovaných musí byť postavená na dočasnosti prijímaných zvýhodňujúcich opatrení. “V tomto smere ide o čas, pokým sa z epidemiologického hľadiska (1.) spoločnosť nepremorí, (2.) kým neustúpi pandémia, (3.) kým nebude zaočkovaná kritická skupina.”

Epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz (IZA) na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR už v stredu upozornil, že v prípade, ak sa v krajine rozšíri delta variant nového koronavírusu, rezort zrejme rozšíri COVID automat a zoznam aktivít, pri ktorých sa budú nezaočkovaní musieť preukazovať negatívnym PCR testom.

Momentálne sú v diskusiách reštaurácie, puby, hromadné podujatia, plavárne, fitness centrá, ubytovanie v hoteloch, športové tréningy, obrady, múzeá a galérie. Ak som zaočkovaný nemusím sa testovať,“ vysvetlil Pavelka.

Ako avizoval minister zdravotníctva Lengvarský, od prvého júla štát prechádza na taký systém testovania na nový koronavírus, aby motivoval k očkovaniu.

Reklama

„Podľa britských štúdií 90-percentná zaočkovanosť znamená ukončenie pandémie. Verím tomu, že občania to pochopia,“ dodal minister.

 

Taraba hovorí o zavedení apartheidu

Poslanec NR SR zo zoskupenia Život-NS Tomáš Taraba uviedol, že vláda doručí do parlamentu zákon o zavedení apartheidu na Slovensku. “Ako inak nazvať zákon, ktorý má dať Mikasovi právomoc nezaočkovaným ľuďom zakázať zúčastňovať sa podujatí, kde sa stretávajú ľudia. Chcú nezaočkovaných vylúčiť z obchodov, z kostolov, zo všade.”

“V akej hlúpučkej totalitnej hlavičke tejto neschopnej vlády toto vzniklo, budeme zisťovať neskôr. Faktom je, že všetky politické strany koalície za to hlasovali včera na vláde. Dnes budeme brániť slobodu a demokraciu priam vlastnými telami v parlamente a po večerných telefonátoch viem, že to bude robiť celá opozícia. Verím, že sa nájde aspoň pár príčetných ľudí v koalícii, ktorí si uvedomia, že ak toto spravia, budú môcť už chodiť len kanálmi.

Taraba dodal, že rovnako vyzýva všetkých Slovákov žijúcich v pohraničných oblastiach, aby sa začali mobilizovať a pripravili štrajky blokujúce hraničné priechody. “Ak sa neozvete, nezaočkovaní na Slovensku už ťažko vstúpite. Táto vláda amatérov počúva len na občiansky odpor.”

 

Reklama
Linhart zo Sme rodina avizuje, že bude hlasovať proti

Vládny poslanec Patrick Linhart (Sme rodina) v oficiálnom vyhlásení uviedol, že “zahlasuje proti takému diktatívnemu prístupu štátu k občanom”.

„S týmto so mnou nerátajte! Každý človek má právo sa rozhodnúť, čo do seba dáva. A to sa nemôže týkať iba potravín. Tak, ako nemôžeme nútiť ľudí jesť geneticky modifikované potraviny, tak nemôžeme nútiť ľudí do seba dávať geneticky modifikované vakcíny. Akýkoľvek nátlak zo strany štátu je neakceptovateľný.”

Linhart podčiarkol, že žiaden politik a žiadna vláda nemôže zakázať občanovi vstup do reštaurácie, či obchodu, pokiaľ nie je držiteľom očkovacieho preukazu. “Týmto delíme ľudí na dve kategórie a na dva tábory. Vyzývam ľudí k zodpovednosti, ale nikdy im nebudem nariaďovať povinné vpichnutie cudzej látky do svojho tela. To musí byť každého dobrovoľné rozhodnutie.”

Vo štvrtok celé hnutie Sme rodina na sociálnej sieti oznámilo, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 musí zostať na dobrovoľnej báze a každý sa pre neho musí rozhodnúť slobodne.

“Na ľudí, ktorí sa dať zaočkovať nechcú nemôžeme vyvíjať nátlak v podobe neustálej povinnosti preukazovania sa testami, ktorých vykonanie je spoplatnené alebo ich znevýhodňovať inými spôsobmi, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Za vládny návrh zákona, ktorý by práve toto uskutočnil realitou preto hlasovať nebudeme a budeme proti!” Deklaruje hnutie predsedu Borisa Kollára.

 

Kamenický: “Pomýlil si Lengvarský Slovensko s vojenským diktátorským režimom?”

Exminister financií Ladislav Kamenický zo Smeru-SD napísal, že súčasná vláda sa podľa neho nezastaví pred ničím. “Lengvarský si pomýlil Slovensko s vojenským diktátorským režimom!?”

“Táto totalitná vláda chce zakázať vstup nezaočkovaných ľudí do reštaurácií a fitness centier! Aby to nestačilo, chcú platiť províziu za sprostredkovanie očkovania 30-90 eur za zaočkovanie jedného človeka!”

Diskriminácia a potláčanie ľudských práv na Slovensku podľa podpredsedu Smeru-SD Kamenického pokračuje. “Vo vláde sa už asi všetci museli zblázniť,” komentoval na sociálnej sieti.

Poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) poukázal na to, že existuje COVID automat vytvorený špičkovými odborníkmi, ktorý rata so zatváraním prevádzok pri vysokých číslach. Tretia vlna pandémie podľa neho príde a delta variant koronavírusu je infekčnejší. „Máme šancu mať otvorenú ekonomiku a zabezpečiť slobodu ľuďom. Ku COVID automatu môžeme zapracovať výnimky,” napísal vo svojom profile na sociálnej sieti. Podotkol, že ak by sa na základe automatu mali zatvárať prevádzky, výnimky by mali zaočkovaní ľudia, tí čo ochorenie prekonali a ľudia s testom.

Nevidím žiadny problém v tom, aby sme namiesto lockdownu pre všetkých, umožnili zaočkovaným a pretestovaným na ich zodpovednosť naďalej navštevovať prevádzky a neobmedziť ich slobodu,” priblížil.

Reklama
Andrej Stančík
Na snímke poslanec Andrej Stančík

Podľa Stančíka sa o tomto návrhu šíri vlna klamstiev a dezinformácií. Tvrdí, že to nie je dilema medzi otvorením a zatvorením, ale medzi lockdownom pre všetkých alebo slobodou a otvorenou ekonomikou pre zaočkovaných a pretestovaných.

Ak niekto brojí proti tejto možnosti, obhajuje tým lockdown pre všetkých,” uviedol s tým, že tiež obhajuje zatvorené obchody či reštaurácie. „Samozrejme, to nebude platiť len tak, ale len pri vysokých číslach nakazených a plných nemocniciach, ako to bolo počas druhej vlny. S tým rozdielom, že sa teraz lockdownu môžeme vyhnúť,” ozrejmil.

Bývalý člen strany Za ľudí a dnes nezaradený poslanec NR SR Miroslav Kollár pre agentúru SITA povedal, že očkovanie je najefektívnejší nástroj v boji proti pandémii. Považuje preto za pochopiteľné, že vláda pri nízkej miere zaočkovania hľadá motivačné nástroje na zvýšenie miery zaočkovania. Kombináciu odmeňovania zaočkovaných a mierneho nátlaku na nezaočkovaných vníma ako legitímnu.

Ešte efektívnejšie by to bolo, ak by sa pridala naozaj motivačná mediálna kampaň a hlavne všetci politickí lídri, koaliční aj opoziční, s jasným podporným postojom v prospech očkovania,” dodal. Doplnil, že zo zdravotných dôvodov nebude dnes a v piatok 2. júla v parlamente, ale keby bol, za tento návrh by zahlasoval.

Nezaradený poslanec Milan Mazurek na sociálnej sieti k tejto téme napísal, že „najhoršia totalita, riadená psychopatmi sa realizuje v plnom prúde”. Mazurek zároveň disponuje informáciami, že nie všetci z vládnych poslancov sa „cítia byť na mentálnej úrovni Joža Pročka a môžeme preto tento zákon zablokovať”.

Reklama

Podľa rezortu zdravotníctva je nevyhnutné prijať v čo najkratšom čase dostupné a primerané opatrenia, ktoré zvyšujú motiváciu ľudí podstúpiť dobrovoľné očkovanie a umožnia tak sekundárne chrániť životy a zdravie obyvateľov. Dôležité je to podľa ministerstva vzhľadom na nízke percento zaočkovaných obyvateľov a matematickej a epidemiologickej istoty importu nákazlivejšieho delta variantu ochorenia COVID-19 na územie Slovenska.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali